Cum era Regina Maria în copilărie. Foto de arhivă


Regina Maria a României a fost nepoata Reginei Victoria și a Țarului Alexandru al II-lea, numele ei oficial fiind Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha.


Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, Little Missy, cum era poreclită cu afecțiune în familie, s-a născut pe 29 octombrie 1875 în comitatul Kent, Anglia.

Citește și: Regina Maria, o adevărată fashionista. Cum a început să poarte costumul tradițional românesc

Aeasta era cea mai mare fiică a Ducelui de Edinburgh, Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, și a ducesei de Rusiei, Maria Alexandrovna Romanov, fiica Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. 

Tatăl lui Missy era cel de-al doilea fiu al Reginei Victoria, motiv pentru care bunica ei o pomenește, la un moment, în celebrul său jurnal. Este cunoscut faptul că Regina Victoria a ținut, pe parcursul vieții, un jurnal detaliat, conținând 111 de manuscrise voluminoase.

Iată, așadar, cum o descrie Regina Victoria pe cea care va deveni, peste ani, Regina Maria a României: „Little Missy este un copil indenpendent, foarte inteligent și încântător. Și este atât de frumoasă”. 

”Little Missy este prea încântătoare... fetița are foarte mult umor și nu plânge niciodată”, continuă descrierea din Jurnalul Reginei Victoria.

Până la vârsta de 12 ani, Little Missy va crește la Eastwell Park, reședința familiei din Kent, locul care va rămâne toată viața unul dintre locurile ei preferate: „Oricât aș îmbătrâni, mirosul frunzelor uscate de toamnă îmi va aduce mereu în fața ochilor imaginea vechii case englezești. Acea aromă, oriunde aș fi, îmi evocă viziunea locului Eastwell Park, cu cărările sale prin pădure, pe care le băteau pașii noștri copilăroși”, scria Maria în Povestea vieții mele.


Pe data de 1 Decembrie, PRO TV va difuza, de la ora 18.00, un documentar de excepție despre viața reginei Maria, intitulat ”Maria - Inima României”.

Foto: Royal Archives , Getty

FULLSCREEN
Cum era Regina Maria în copilărie. Foto de arhivă
  • /

related posts

Modifică setările cookies