Cum îi afectează pe copii sindromul Kawasaki, asociat de medicii englezi cu Covid-19. Explicațiile dr. Mihai Craiu


Presa britanică a scris de curând despre o nouă afecțiune care le creează mari probleme copiilor englezi și care ar putea avea legătură cu coronavirus, însă deocamdată acest lucru nu a fost confirmat. 


Medicii au comparat boala misterioasă cu sindromul de șoc toxic și boala Kawasaki care, combinate, provoacă inflamații interne, febră și probleme respiratorii - toate simptome ale COVID-19.

În acest context, medicul pediatru Mihai Craiu a venit cu câteva lămuriri legate de sindromul Kawasaki, pe pagina să de Facebook “Spitalul Virtual pentru Copii”.

“Revenire necesară despre sindromul Kawasaki.

Înainte de a mai adăuga un munte de emoții și de îngrijorări în spatele părinților români ar trebui spuse câteva cuvinte despre acest nou tablou clinic ce ar putea fi (DAR NU ESTE ÎNCĂ o certitudine!) asociat SARS-CoV-2.

Sindromul Kawasaki (KS) este o vasculită foarte rară, care afectează vasele mici (arteriole și artere mici, cum ar fi arterele coronare din inimă). KS apare în medie la 8 până la 67 din 100.000 copii, de obicei cu vârsta sub 5 ani. Boala are o frecvență mai mare la copiii de origine asiatică. 

 Boala este descrisă de peste 50 de ani, de aceea este citată în toate tratatele de pediatrie. KS nu este o noutate și are elemente clare pentru diagnostic:

- febră de obicei înaltă și care durează peste 5 zile, în ciuda antitermicelor utilizate. Aceasta durează mult mai mult decât febra din infecțîi obișnuite, în medie 2 săptămâni.

- conjunctivită acută nonsupurativă

- adenopatie laterocervicală (ganglioni măriți de volum în zona gâtului din care cel puțin unul trebuie să fie cât o măslină, >1.5cm diametru)

- limbă zmeurie, buze umflate și având fisuri/crăpături ale mucoasei

- edem al extremităților (mâini și picioare)

- erupții pe piele - particulare sunt reactivarea locului de vaccinare BCG și eritem perineal și al organelor genitale externe - vezi poza din grupul de imagini din stânga

După un timp de evoluție al KS pot fi observate descuamări ale pielii pe degete (la extremități) și alte modificări mai rare.

25% din copii pot face dilatații (anevrisme) ale vaselor (mai ales coronare).

MESAJELE DE LUAT ACASĂ:

Dacă apare o boală ce seamănă cu KS trebuie mers la spital deoarece tratamentul precoce poate vindeca boala, în cele mai multe cazuri. Există numeroși copii tratați cu succes, în România. Inclusiv în spitalul nostru, la INSMC.

KS este foarte rară și probabil ar fi apărut și fără pandemia COVID-19 niște zeci de cazuri, în lume, în luna aprilie.

NU ȘTIM ÎNCĂ dacă acest sindrom rar este produs de SARS-CoV-2 dar știm că el (KS) apare că urmare a unei inflamații de la nivelul arterelor, deci nu este o boală contagioasă!”, a precizat Mihai Craiu.

related posts

Modifică setările cookies