Cum se comportă coronavirus la frig: „Stratul de zăpadă poate să ne salveze”


Sunt multe speculații legate de temperatura „preferată” a coronavirusului. 


Un studiu recent dat publicității a arătat că noul coronavirus se răspândește cel mai tare când temperatura este între 5 și 11 grade.  Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, a făcut însă precizarea că lui SARS-CoV-2 nu îi place nici frigul. Se pare că sunt două motive care justifică acest lucru:

”Primul este că dacă se depune un strat de zăpadă, acest strat de zăpadă vă trebui lăsat pe jos, nu vă trebui adunat. Este cel care poate să ne salveze în momentul de față și să decontamineze o suprafața foarte mare și să se evite răspândirea virusului în natură. 

Un al doilea aspect este că acela se pare că acestui virus, deși ar trebui să îi placă frigul, nu prea îi place frigul, ca atare e posibil să avem o încetinere a răspândirii lui, ceea ce ne va permite nouă, în sistemul de sănătate, să mai facem un pas în plus în tratarea acestor pacienți”, a precizat Streinu-Cercel la TVR.

Un studiu realizat de cercetătorii chinezi  a arătat că noul coronavirus își încetinește răspândirea la temperaturi ridicate și umiditate mare. 

Concluzia a fost trasă după ce cercetătorii au analizat condițiile din 100 de orașe chineze, unde coronavirusul și-a făcut prezenta într-un număr mai mare de 40 de cazuri.

Profesorii chinezi au aflat că o creștere a temperaturii cu un grad Celsius și cu 1 % a umiditățîi scade “numărul de reproducere eficientă a virusului” (R) cu 0.0383, respectiv 0.0224. Astfel, dacă acel număr scade sub 1.0, înseamnă că virusul moare mai repede decât se reproduce.

Autorii subliniază că rezultatele lor sunt „în concordanță cu faptul că temperatura și umiditatea ridicată reduc semnificativ transmiterea gripei”. Ei concluzionează că „sosirea verii și a sezonului ploios în emisfera nordică poate reduce transmiterea COVID-19.”

related posts

Modifică setările cookies