De ce este hidratarea esențială pentru sănătate


Corpul tău depinde de apă ca să trăiască. În consecință, hidratarea corectă este esențială pentru ca totul să meargă optim. Fiecare celulă, țesut și organ are nevoie de apă pentru a funcționa normal.


Câtă apă trebuie să bei

Recomandarea ideală este să bei între șase și opt pahare de apă în fiecare zi. Cu toate acestea, cantitățile pot varia de la persoană la persoană. În principiu, toate lichidele hidratează. Supele și ciorbele, ceaiul, apa din fructe, cafeaua, sucurile, dar ideal este să bei apa plata pentru că este singura care nu are calorii, este pură microbiologic și rămâne cea mai bună formă de hidratare.

Apa susține imunitatea naturală

Un mecanism foarte simplu face ca apa să fie unul din elementele esențiale pentru menținerea unei bune imunități. Celulele albe, cele care te protejează în fața bacteriilor și a virusurilor, sunt transportate de plasma sangvină. O bună hidratare crește mobilitatea și numărul acestora, deci implicit crește imunitatea naturală. 

Creierul funționează mai bine

Este verificat faptul că o durere de cap fără o cauză anume trece rapid dacă bei un pahar de apă. Creierul și tot sistemul nervos funcționează bine în condițiile unui aport corect de lichide. Mai mult, creierul este primul organ care reacționează la un deficit hidric în organism. Somnolența și dificultatea de concentrare sunt simptomele unui creier care are nevoie de apă. 

Reglează temperatura corpului

Apa este reținută în straturile pielii, iar prin transpirație, ea răcește corpul atunci când este cald sau când faci sport. În absența unei bune hidratări organismul se supraîncălzește. În fapt, toate procesele de termoreglare ale organismului „funcționează” pe bază de apă. 

Previne afecțiunile pulmonare

Puțini știu că buna funcționare și protecție a plămânilor este dependentă de o corectă hidratare. Un organism hidratat face mai bine față infecțiilor virale. Mucoasele respiratorii au capacitatea de a reține alergeni și agenți patogeni, astfel că aceștia nu mai ajung în plămâni, dar procesul depinde de cât de umede sunt. Iar acest detaliu depinde de câtă apă și lichide consumi. 

Protejează rinichii

Prin rinichi trec toate fluidele din organism. Aici sunt „curățate” de toxine și alte reziduuri. În absența unui aport hidric corect riscul apariției calculilor renali crește. Principala cauză a pietrelor la rinichi este lipsa apei, iar pietrele la rinichi pot crește riscul de boli renale cronice.

Absorbția nutrienților

Nutrienții din alimente sunt mai eficient asimilați de organism dacă acesta este bine hidratat. Nutrienții esențiali sunt dizolvați sau transportați prin fluidele din organism, iar fluxul acestora depinde direct de aportul de lichide.

Digestia se reglează

Intestinul are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Deshidratarea poate duce la probleme digestive, constipație și un stomac excesiv de acid. Aceasta crește riscul de arsuri la stomac, ulcerații ale stomacului și un deficit de sucuri gastrice.

Oxigenarea celulară

Sângele, prin celulele roșii, transportă oxigen în tot corpul. Dat fiind faptul că sângele este mai mult de 90% apă, este evident că o bună hidratare va menține o bună oxigenare celulară. 

Sănătatea pielii, mușchilor și a articulațiilor

Odată cu un aport insuficient de apă, pielea devine vulnerabilă la unele afecțiuni cutanate și va avea tendința de a se rida și îmbătrâni prematur. Crampele musculare pot fi și ele prevenite de un bun aport de lichide zilnic. Musculatura este cel mai mare „rezervor” de apă al organismului. 

Articulațiile și discurile coloanei vertebrale conțin aproximativ 80% apă. Deshidratarea pe termen lung poate reduce mobilitatea și structura, cartilajelor ceea ce provoacă dureri articulare.

Câteva detalii importante în plus

Toate cele menționate mai sus sunt doar o parte din procesele în care apa este elementul principal. Există și alte câteva elemente care sunt esențiale:

Cantitatea de apă necesară în fiecare zi variază în funcție de cât ești de activ, de temperatura mediului ambiant și de alte detalii (vârstă, sex);

Este dovedit că bărbații au nevoie de mai multă apă pe zi decât femeile, calcul fiind făcut raportat la greutatea corporală.

Aproximativ 80% din necesar trebuie să provină din lichide, inclusiv apă, iar restul din alimente.

Nu există o cantitate fixă ​​de apă care trebuie consumată zilnic, dar există un acord general cu privire la ceea ce este un aport sănătos de lichide, care se învârte în jurul a doi litri zilnic.

Necesarul de lichide crește când ai o infecție virală și febră, când este caniculă, când ai vărsături sau diaree, dar și în alte situații; 

Bebelușii și copiii au constant nevoie de mai multă apă decât adulții. Când se nasc, 78% din masa corporală a copiilor este apă, scade la 65% până la vârsta de un an și ajunge la 60% la vârsta adultă;

Conform Journal of Biological Chemistry, creierul și inima conțin 73% apă, iar plămânii sunt aproximativ 83% apă. Pielea conține 64% apă, mușchii și rinichii, 79%, iar oasele, 31%.

Este interesant de menționat că senzația de sete apare abia în momentul în care organismul suferă deja din lipsa apei. Acesta este unul din motivele pentru care este important să bei lichide înainte să-ți fie sete. Statistica arată că undeva puțin peste 20% din adulți se hidratează corect. 

Sursa foto: pexels.com

related posts

Modifică setările cookies