Deea Codrea, fashion bloggerul care la 18 ani avea propria agenție de modeling: „Totul a început ca un voluntariat”


Are doar 27 de ani, dar o experiență vastă în modeling și fashion. Ultimii zece i-a petrecut la cârma unei agenții de modeling, pe care a preluat-o în perioada în care se pregătea pentru Bacalaureat.


Deea Codrea e un fashion blogger de succes care semnează cu numele Xcentrica. O știi. Dacă nu, aruncă un ochi aici. Cocheta cu moda încă din copilărie, când a făcut din mama ei idealul feminin de frumusețe. Până să-și dea seama cum stau lucrurile în acest domeniu, ea era deja angrenată într-o afacere în industria frumuseții. Mulți credeau că e o pălărie prea mare pentru ea.

După aproape zece ani de Xcentric Models, Deea Codrea spune că e greu să răzbești în domenii în care bărbații dețin supremația. Păi, cum? Și în modeling bărbații sunt la putere? Aparent, da.

Era în liceu când s-a dus la o agenție din Pitești pentru a obține un job. Un an mai târziu a preluat acea afacere, printr-un favorabil concurs de împrejurări. Într-un interviu acordat Perfecte.ro, Deea Codrea dezvăluie cum au fost începuturile ca antreprenor și ce obstacole a trebuit să depășească.

„Mi-au zis dacă vreau să țin niște cursuri, în care să învăț fetele cum să meargă pe podium, să fie mai puternice, să învețe să fie mai sociabile. Am zis că ar fi interesant să fac asta, că oricum aveam timp liber. Totul a pornit ca un voluntariat, dar soarta a făcut ca în termen de un an cel care avea agenția și familia lui au migrat în Canada, cu Loteria Vizelor, și m-au pus în situația de a prelua eu agenția. La 18 ani asta a fost o întrebare foarte grea. M-am gândit puțin, iar acum afacerea are nouă ani și merge spre zece”, spune Deea Codrea.

De curând, bloggerița a fost cooptată într-o campanie a unui important brand de articole sportive, care vorbește despre provocările de zi cu zi ale femeilor și despre puterea remarcabilă a acestora de a trece peste toate. 

Ce înseamnă să conduci o agenție de modeling la 18 ani? Ce trebuia să faci?

„Țineam cursuri săptămânal pentru fete, în fiecare duminică. Organizam castingurile pentru fiecare în parte și pregăteam aceste eveniente. Trebuia să mă întâlnesc cu clienții, să le vorbesc de posibile shooting-uri. Astea erau lucrurile care se vedeau, însă mai erau o serie de alte chestii care țin de adminstrarea afacerii. Am învățat la 18 ani să fac facturi și, în linii mari, ce înseamnă să ții contabilitatea. Era un pachet complet.”

Cât de credibilă erai la 18 ani? Cine te lua în seamă?

„Și acum îmi e greu, dar atunci părea imposibil. Am 27 de ani și mi se pare greu în continuare. Când ai o primă întâlnire de afaceri cu un bărbat, ea poate decurge în două moduri: ori li se pare că ești foarte drăguță și că ar putea să-ți propună anumite lucruri, ori nu dau doi bani pe tine. Cred că am reușit să conving prin acțiuni.”

Citește și: Adela Popescu, mituri spulberate despre al doilea copil. „M-am așteptat numai la grozăvii”

Ți s-au făcut vreodată avansuri? Au încercat bărbații să obțină mai mult decât un parteneriat?

„De multe ori, când mă întâlneam cu un colaborator care se întâmpla să fie bărbat, îmi dădeam seama din primele cinci minute unde duce discuția. Și îi spuneam încă de la început că eu sunt într-o relație foarte serioasă, că nu-mi doresc asta și că discuția se poate termina aici sau putem să discutăm despre business și atât. Avansurile astea mai continuau și la a doua întâlnire, dar se stingeau.”

Sunt bărbații inamicii femeilor sau partenerii lor?

„Din punctul meu de vedere sunt parteneri, așa e de când lumea. Dar, la un moment dat, se creează confuzia asta că femeile trebuie să fie la fel de puternice ca bărbații. Nu trebuie. Ei se simt, cumva, amenințați și de aici sunt influențate ambele tabere. Ar trebui să fim un tot și să ne susținem unii pe alții. Dar, din păcate, chiar și în modeling sau blogging, există bărbați care se simt amenințați dacă pe poziția lor sau pe o poziție similară apare o femeie. La un moment dat, un competitor din județ a venit la mine și mi-a zis că am trei luni la dispoziție să-mi închid agenția, pentru că nu am nicio șansă și că domeniul ăsta e susținut, cumva, de el. Peste vreo doi ani de zile s-a închis o agenție, dar nu a mea.”

Fotografii: Deea Codrea Instagram

related posts

Modifică setările cookies