Discriminarea la locul de munca: cum sa-ti dai seama daca esti victima ei


Femeile din Romania castiga mai putin decat barbatii, chiar daca ocupa locuri de munca similare. Daca indraznesc sa-si doreasca sa faca un copil, sunt privite cu alti ochi de catre angajator, iar in anumite domenii, nici nu au ce cauta pe posturi de conducere. Daca mai punem la socoteala si hartuirea emotionala sau chiar sexuala, situatia nu este deloc roz. Invata sa te lupti cu prejudecatile din Romania.


Discriminarea femeilor pe piata muncii din Romania nu este o noutate si nici o surpriza. Ea exista si rezista cu brio, spre disperarea femeilor care, oricat ar incerca sa le faca pe toate si sa fie cat mai bune in domeniul in care lucreaza, nu reusesc sa treaca peste anumite limite impuse de angajatori.

Interviul de angajare discriminare
Inca de la interviuri, femeile sunt privite altfel. Semnele discriminarii sunt multe: intrebarile privind starea civila, dorinta de a-si intemeia o familie, aspectul fizic. Daca o femeie are sau isi doreste copii, de cele mai multe ori va fi data la o parte. De aceea, fii foarte atenta la ce intrebari ti se pun si tine minte ca esti protejata prin lege.

Salariile la feminin
Femeile ar trebui sa castige la fel de mult ca barbatii, dar n-au nicio sansa in Romania. Femeile sunt de regula platite mai prost decat barbatii, iar negocierile salariale tin si de statutul femeilor (daca este casatorita, daca are copil). Ce e de facut? Negociaza la sange si cere-ti drepturile. Daca te simti nedreptatita, inegalitatile salariale se pot dovedi in justitie.

Sexism la maxim
Exista meserii pentru barbati si meserii pentru femei - cam asa gandesc romanii. Tocmai de aceea, in domenii precum IT-ul, medicina, politia, femeile nu au nicio sansa in fata barbatilor. Ba mai mult, ele sunt plasate pe joburi "feminizate": secretariat, contabilitate, administratie, invatamant. Nu accepta sa fii refuzata sau promovata doar pentru ca esti femeie.

Hartuire sexuala, la ea acasa
Ca seful sa te invite la o "cafea" sau ca unul dintre colegii sa te "agate" in timpul serviciului nu mai este o noutate. Ba mai mult, barbatii obisnuiesc sa faca remarci la adresa aspectului fizic al colegelor sau chiar sa le intrebe detalii din viata intima. Ei bine, toate astea se numesc hartuire sexuala si nu ar trebui sa o accepti. Nu o accepta nici macar daca este in gluma.

Ce solutii ai la indemana?
- Poti oricand sa contactezi Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

- Poti trimite o sesizare scrisa la Inspectoratul Teritorial de Munca

- Te poti adresa ONG-urilor. Exista o multime care luptwa pentru apararea drepturilor femeilor: Asociatia pentru promovarea Femeii din Romania (www.apfr.ro), Asociatia Front (Feminism-romania.ro), Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate (www.cpe.ro), Asociatia pentru Sanse Egale (www.sanseegale.eu), Fundatia Pro Women (www.prowomen.ro), Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (Aleg-romania.eu).

Sursa: Femina. Ghid de bune practici privind respectarea egalitatii de gen si de sanse pe piata muncii

related posts

Modifică setările cookies