Doamna de Fier a Germaniei da clasa tuturor barbatilor din politica. Angela Merkel, femeia care conduce Europa


Cu un salariu anual de 303,800$, Angela Merkel nu este cea mai bogata femeie din lume, dar este, de 6 ani, cea mai influenta. Cancelar al Germaniei din 2005, ea este nelipsita de atunci din topul Forbes: pe primul loc in Topul Femeilor si pe al patrulea in Topul Persoanelor. Si nici la popularitate nu sta rau: mai mult de 1500 de persoane o urmaresc pe Twitter si 117.000 i-au dat “like” pe Facebok. Nu-i deloc rau pentru o “Doamna de Fier”… 


Prima femeie cancelar in Germania

Angela Merkel a reusit in 2005 sa devina prima femeie care obtinea functia de cancelar in Germania, iar dupa Margaret Thatcher, a fost a doua femeie care a prezidat summit-ul G8 in acelasi an, 2007, in care era si Presedinte al Consiliului European. Ea a jucat de asemeneas un rol important in negocierea Tratatului de la Lisabona (semnat de statele membre UE in decembrie 2007).

Cine e “domnul Merkel”?

Cliseul spune ca in spatele fiecarui barbat de succes sta o femeie puternica. In cazul femeii de succes, nu exista vreun proverb sau vreun mit. Um lucru e sigur la doamna Merkel, in spatele ei nu sta domnul Merkel. Femeia in varsta de 57 de ani si-a dobandit numele de familie dupa prima casatorie (1977-1982), iar de 13 ani este casatorita cu Joachim Sauer, un profesor de chimie cuantica supranumit de presa germana “Fantoma de la Opera” din cauza discretiei, ca sa nu zicem direct ocolire totala a jurnalistilor. Chiar si in ziua in care ea si-a depus jurmantul pentru functia de cancelar, el a lipsit de la eveniment, iar cel mai important tabloid din Germania (Bild Zeitung) a titrat imediat: “Merkel – unde ti-a fost sotul?”.

Popularitatea unei doamne de Fier

Forbes o numeste pe Angela Merkel liderul de-facto al Uniunii Europene, asadar deciziile ei influenteaza nu doar cele 82 milioane de persoane din tara ei, ci pe toti cei 502 milioane de cetateni ai UE. Un sondaj din Franta de anul acesta a avut un rezultat surprinzator: se pare ca francezii au mai multa incredere in cancelarul german (46%) decat in propriul lor presedinte, Nicolas Sarkozy (33%). Conturi de Twitter cu numele ei sunt cu zecile, fara sa fie clar care este cel official. Daca totusi l-am nimerit,  el este urmarit de mai bine de 1500 de persoane care astfel au ocazia sa afle parerea ei despre meciuri de fotbal ale nationalei Germaniei sau informatii despre prioritatile agendei ei.

Tolstoi si Dostoievski, scriitori pe gustul unei rockerite: Angela Merkel

Pe Facebook, ea are 117.000 de like-uri si din profil aflam lucruri interesante despre ea: ca impartaseste pasiunea sotului ei pentru muzica lui Wagner, dar ca asculta cu placere si Beatles si Karat (o formatie rock din Germania lansata in 1975), ca ii plac romanele scrise de Tolstoi si Dostoievski si ca visul ei este sa mearga cu trenul pe calea ferata transsiberiana Moscova- Vladivostock (distanta e de 9288km).

related posts

Modifică setările cookies