Femei in CTRL: Condoleezza Rice, printesa razboinica de la Casa Alba. A luat decizii care au schimbat cursul istoriei


Mai multi ani la rand, Condoleezza Rice a fost considerata cea mai influenta femeie din lume. Ca secretar de stat si consilier pe probleme de securitate, ea a luat decizii care au schimbat cursul istoriei si au provocat deopotriva laude, dar si critici aspre. 


Destinul unei pianiste
Desi i s-a spus “Printesa Razboinca” datorita personalitatii puternice si a diplomatiei dovedite in timpul cat a lucrat la Casa Alba, prenumele Condoleezzei Rice anunta in copilarie un destin artistic. “Con dolcezza”, termenul muzical din limba italiana, a fost in mintea parintilor cand i-au ales numele si au indreptat-o de mica spre pian. Desi a studiat instrumentul multi ani, ea si-a dat seama ca nu are destul talent pentru a face o profesie din asta si s-a concentrat asupra stiintelor politice. Totusi, ea canta ocazional: a cantat intr-un spectacol pentru Regina Elisabeta a II-a, l-a acompaniat pe Yo-yo Ma, iar cu alta ocazie pe Aretha Franklin. 


In 2002, concert in Washgton D.C. impreuna cu Yo-yo Ma.

O femeie la carma lumii
In timpul administratie George W. Bush,din ianuarie 2001 pana in ianuarie 2005, Condoleezza a ocupat functia de consilier pe probleme de securitate natonala. Dupa Madeleine Albright, ea a fost a doua femeie care a ocupat aceasta functie. 

A fost totusi prima din istorie pe un alt post, unul si mai important: cel de secretar de stat, din 2005 pana in 2009. Condoleezza se poate numi o deschizatoare de drumuri pentru femeile din politica, deoarece urmatorul secretar de stat american a fost Hillary Clinton (inca in functie).

Dupa predecesorul sau, Colin Powell, Condoleezza a fost a doua persoana de culoare cu aceasta functie. Si nu a fost usor sa ajunga aici: nascuta in Alabama in anul 1954, ea a fost victima rasismului. Ea a povestit cum in copilarie i-a fost interzis accesul in hoteluri, la circ sau in parcuri de distractie, i-a fost servita mancare proasta la restaurante, iar in magazine, in loc sa probeze haine in cabine obisnuite, era trimisa in zone de depozitare a marfii. Totusi, aceste lucruri nu au impiedicat-o sa creada in fortele proprii, ba chiar au ambitionat-o sa isi urmeze vocatia. 


In 2002, Rice impreuna cu Presedintele Bush, Dick Cheney si Colin Powell, intr-o discutie despre situatia din Irak.

Decizii controversate
Mandatele Condoleezzei nu au fost usoare: atacurile din 11 septembrie 2011 au surprins-o in functie, iar atacul asupra irakienilor justificat prin vanarea de arme dedistrugere in masa a fost initiat cand ea avea un cuvant greu de spus in Casa Alba. 

Aprobarea torturii
Un raport al Senatului a aratat ca, in 2002, Rice s-a intalnit cu seful CIA, George Tenet, pentru a aproba folosirea unei tehnici de tortura numite “waterboarding” asupra unui lider Al Qaeda. Tehnica presupune turnarea de apa pe capul detinutului in timp ce aceasta sta intins pe spate, legat de maini si de picioare. Tehnica produce senzatia de inec, provoaca dureri, leziuni cerebrale din cauza provarii de oxigen sau duce la ruperea oaselor in cazul in care victima se zbate. 

In 2003, Rice impreuna cu Dick Cheney si procurorul general Ashcroft s-au intalnit din nou cu cei de la conducerea CIA si au aprobat si alte medote de tortura ca privarea de somn sau mentinerea prizonierilor fara haine. 

Pozitia ei legata de avort
Condoleezza a fost o sustinatoare a partidului democrat in tinerete dupa care a trecut la tabara republicanilor, motivand ca acestia din urma i-au dat tatalui ei dreptul sa voteze. Una din diferentele majore dintre democrati si republicani este pozitia in privinta avortului: pro-alegere versus pro-viata. Despre aceasta chestiune, ea a spus ca este de acord ca in cazul minorelor avortul sa fie facut cu acordul parintilor si ca nu este de acord cu avortul in cazul sarcinilor dezvoltate, dar ca in general vrea ca statul american sa nu impuna o lege pe acest subiect si sa lase fiecare invid sa aleaga in functie de propriile valori si constiinta.

Viata personala
Condoleezza nu a fost niciodata casatorita si nu are copii. Nici acum nu se stie sa fie in vreo relatie. Ea a fost pentru scurt timp logodita cu un jucator de fotbal America, Rick Upchurch, in 1970. Conform unui biograf, ea l-a parasit pentru ca “si-a dat seama ca relatia nu avea viitor”. 

Mama ei, Angelena Rice, a murit de cancer la san in 1985, la varsta de 61 de ani. In iulie 1989, tatal Condoleezzei, John Wesley Rice, fost jucator si antrenor de baschet, s-a recasatorit cu o femeie pe nume Clara Bailey, langa care a trait pana la moartea sa, in 2000. 

  • Femei in CTRL: Condoleezza Rice, printesa razboinica de la Casa Alba. A luat decizii care au schimbat cursul istoriei

related posts

Modifică setările cookies