Femei in CTRL: Simona Noja, romanca pe care austriecii o considera steaua baletului clasic. Cum a ajuns sa "redea frumosul" pe cele mai prestigioase scene din lume INTERVIU EXCLUSIV


Gratie, talent, munca si multa daruire. Sunt cele patru calitati care o caracterizeaza cel mai bine pe Simona Noja, romanca pe care milioane de oameni au aplaudat-o in picioare in cele mai mari sali de balet din lume.

Tag-uri: #Simona Noja

Este romanca, s-a nascut in Huedin, iar din 1995 s-a alaturat Operei de Stat din Viena ca primbalerina. A plutit pe acordurile din Lacul Lebedelor, a fost Frumoasa din Padurea Adormita si le-a adus la viata pe Carmen, Clara din Spargatorul de Nuci sau pe Mata Hari, iar oameni din lumea intreaga au recompensat-o cu aplauze si recunostiinta pentru talentul si daruirea cu care s-a prezentat pe scenele de la Teatro Colon-Buenos Aires, Opera Romana-Bucuresti, Staatstheater-Hanover, Staatsballett-München, Opera di Roma, Teatro Municipal- Santiago de Chile, Bolshoi Teatr- Moscova, Frankfurter Ballett, Stuttgarter Ballett, Semper Oper Dresden, San Carlo di Napoli, La Scala di Milano.

La 46 de ani, Simona Noja isi doreste sa se recompenseze fata de satisfactiile si bucuriile pe care i le-a oferit baletul de-a lungul vietii, astfel ca acum conduce Scoala de Balet a Operei de Stat din Viena, avand grija de starurile in devenire ale acestei activitati in care muzica si dansul se imbina intr-un moment artistic prin intermediul caruia se transmit povesti.

Cum ati descoperit baletul si de ce ati renuntat la primul vis al copilariei? Stiu ca ati inceput cu gimnastica si ca va doreati sa deveniti o noua Nadia Comaneci. 

Destin sau coincidenta! Copilul iubeste doar ceea ce cunoaste. Nadia a fost descoperita ca un talent si selectata in echipa olimpica de gimnastica de catre antrenorul Bela Karoly si echipa lui. Precum orice copil de 9 ani era normal sa cred ca as putea si eu la fel! Destinul a vrut altfel. Din fericire, parintii mei au sesizat la timp o anumita sensibilitate de ordin artistic pe care o aveam si nu doar talentul sportiv. 

Care a fost momentul ce v-a marcat viata in sens pozitiv si v-a deschis drumul spre construirea unei cariere de succes?

Aparent concursul de la Jackson, Mississippi, SUA, ar putea fi considerat ca un moment de rascruce in cariera mea…In realitate, a fost sansa intalnirii cu cativa ani inainte de concurs a unor personalitati artistice marcante.

(captura foto: Stirile ProTV)

Ati dansat pe cele mai importante scene ale lumii si ati bucurat milioane de oameni, insa in Romania nu se stiu atat de multe lucruri. Cum a evoluat cariera dumneavoasta si cu ce va ocupati acum in Viena?

Am trait mai mult de jumatate din existenta mea in strainatate… Pentru mine a fost o revelatie cand am constientizat acest adevar… In acelasi timp, am simtit/trait/gandit intotdeauna ca si o romanca. Identitatea romaneasca, ardeleneasca a fost si ramane o ancora sigura in intreaga mea existenta, in pofida integrarii altor culture in viata mea, a cunoasterii altor limbi si a sentimentului de acasa pe care il am in multe locuri din lume. Poate din acest motiv, al trairii constiente a propriei identitati, si a respectului fata de identitatea propriului copil, indiferent de origine, am fost aleasa sa conduc Academia de balet a Operei de Stat din Viena…Poate…

Care au fost cele mai importante roluri pe care le-ati avut de-a lungul timpului? A existat vreunul pe care v-ati dorit sa-l interpretati si nu ati avut ocazia? 

Am dansat intreg repertoriul clasic de balet, am lucrat cu mari coregrafi, am creat roluri nenumarate, cred ca 21 de ani in postura de primbalerina si muza pentru multi artisti au fost frumosi si suficienti…simt o gratitudine enorma. A fost momentul perfect de a permite unui nou orizont sa se manifeste in existenta mea!

 

(arhiva personala)

Considerati ca publicul reprezinta un element definitoriu atunci cand vine vorba de reusita unui spectacol? Au existat momente in care ati avut indoieli legate drumul ales? 

Da, sunt acele momente de gratie! Momente care transforma publicul, care te autotransforma… Din fericire, momente de dubiu fata de drumul ales n-au fost niciodata. Momente de dubiu daca ma aflu in compania justa, sau cu partenerul adecvat, sau in bucata cea mai potrivita,…da.

La ce ar trebui sa se astepte copiii dornici sa faca balet, mai ales cei care isi doresc o cariera de succes? 

Baletul ca hobby poate fi practicat de oricine. Baletul ca profesie, poate si trebuie sa fie ales doar de cei talentati si apti…altfel se nasc drame. A face diferenta intre cele doua este esentiala.

Ati declarat la un moment dat ca ramaneti recunoscatoare educatiei primate de acasa. Cum v-a influentat cariera acest lucru?  

Avand in vedere longevitatea si diversitatea carierei, as zice ca influenta a fost una de bun augur.

La ce va duce gandul cand va ganditi la balet?

La aspectul sublim al cunoasterii acestei existente.

Exista vreun mit despre balet pe care ati vrea sa-l spulberati? 

Da, si anume ca balerinele danseaza doar cu picioarele. Un artist balerin danseaza mai departe de propriul sau trup, cum atat de frumos spunea Judith Jamison, el danseaza spirit!

Se spune despre Romania ca este o tara cu oameni talentati. Ati avut ocazia sa colaborati cu tineri pasionati de balet?

Da si din fericire mai sunt cateva milioane.

(arhiva personala)

Ce ii diferentiaza pe romani de celelalte popoare? Cu ce idee v-ar placea sa ramana copiii dumneavoastra despre tara?

Ca o tara cu oameni profunzi, talentati si care pot face fata oricarei situatii!

Regretati ca nu ati reusit sa va afirmati in tara? De fapt, aveti vreun regret in cei peste 30 de ani de cand ati descoperit baletul? 

In viata mea cuvantul regret nu face parte din vocabular.

Cum a fost trecerea de la sala de spectacol la sala de antrenament, alaturi de copii? Am ascultat intr-un interviu cum elevii dumneavoastra va numeau “cea mai buna directoare”. 

A fost extrem de neasteptat sa descopar ca pot sa am aceleasi satifactii si ca profesor ca si primbalerina si ca nu doar eu imi ascult si urmez  propria mea  filosofie, ci si altii!

Ce sfaturi le dati copiilor care vor sa faca balet? Dar parintilor care privesc cu suspiciune o asemenea alegere?

Oferiti copiilor sansa, lasati-i pe ei singuri sa decida. Aveti incredere in alegerea lor! Ei vin din viitor si stiu mai mult decat credem noi!

(captura Stirile ProTV)

Cum arata o zi obisnuita din viata dumneavoastra? Ce va place sa faceti in timpul liber? Si mai ales, cum va simtiti in postura de mama? 

Mai multe programe care functioneaza in paralel, la mare viteza: 

- Hotarari existentiale pentru propria familie, pentru alti 200 de copii si circa 30 de adulti

- Cautare de optimizare a eficientei pedagogice in balet

- Sprijin si imbold pentru toti cei care urmeaza calea cunoasterii prin arta baletului

- Actualizare a noutatilor in dezvoltarea personalitatii si sigurantei copiilor

- Contemplarea frumosului in natura si in om

- Sinteza esentialului din noianul de informatie

- Bucuria de a avea acces la viitor prin proprii mei copii si prin elevii mei

- Luxul de a face ceea ce am dorit dintotdeauna

Care ar fi cele trei lucruri pe care ar trebui sa le stie oamenii despre omul Simona Noja? 

Ca om traiesc frumosul

Ca artist redau frumosul

Ca pedagog, creez frumosul de maine

Cu ce imagine v-ar placea sa ramaneti in amintirea admiratorilor?

Ca inspiratie catre perfectiune

Exista un joc "Ce-ar fi daca ar fi ... " in care participantii aleg o persoana care urmeaza sa fie ghicita de cine care pune doar intrebari de tipul "Ce ar fi persoana respectiva daca ar fi ... ". M-am gandit sa inlocuim acea persoana cu dumneavoasta, daca sunteti de acord. 

Ce ar fi Simona Noja daca ar fi o planta?

Un bambus

Ce ar fi Simona Noja daca ar fi un gen de muzica?

O simfonie

Ce ar fi Simona Noja daca ar fi un animal?

Delfin

Ce ar fi Simona Noja daca ar fi un oras?

Cluj-Napoca

Ce ar fi Simona Noja daca ar fi o carte?

O carte de poezii japoneze

Ce ar fi Simona Noja daca ar fi o culoare?

Curcubeu

Ce ar fi Simona Noja daca ar fi un sentiment?

Gratitudine

  • Femei in CTRL: Simona Noja, romanca pe care austriecii o considera steaua baletului clasic. Cum a ajuns sa redea frumosul pe cele mai prestigioase scene din lume INTERVIU EXCLUSIV

related posts

Modifică setările cookies