Fenomenul Bianca Andreescu! Drumul spre glorie al canadiencei de origine română


La numai 19 ani, Bianca Andreescu a învins-o pe celebra Serena Williams și a câștigat primul turneu de Mare Șlem din carieră, US Open. 


Triumful tenismenei care reprezintă Canada a fost influențat de legăturile puternice pe care Bianca le are cu România.

2019 e anul consacrării pentru Bianca Andreescu. După două victorii în turnee extrem de puternice, la Indian Wells (în martie) și la Toronto (în august), ea a dat marea lovitură la US Open, intrând pe locul 10 într-un top al jucătoarelor care au câștigat un Grand Slam la vârste fragede.

Prima e elvețianca Martina Hingis, învingătoare la Australian Open la doar 16 ani și câteva luni, în 1997.

Clipele de glorie pe care le trăiește acum Bianca Andreescu n-ar fi existat însă dacă părinții ei, de origine română (Nicu și Maria) n-ar fi emigrat din țara noastră la câțiva ani după Revoluție. În 1994, aceștia au plecat dintr-o micuță localitate vâlceană, Vaideeni, pentru a-și construi o viață mai bună în Canada. 

În prezent, Maria lucrează într-o firmă de investiții, iar Nicu e inginer, dar cea mai mare realizare a lor e de departe Bianca. „Am ajuns în Canada cu două valize. Veneam dintr-o fostă țară comunistă și ne doream o viață nouă”, spunea Nicu Andreescu într-un recent interviu.

Născută în anul 2000 pe continentul nord-american, Bianca și familia ei s-au întors în România în perioada 2006-2009, ani în care proaspăta câștigătoare de la US Open a pus pentru prima dată mâna pe racheta de tenis. „Cred că din România am luat pasiunea pentru acest sport”, a recunoscut Bianca Andreescu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

????????????

A post shared by Bianca_Andreescu???????? (@_biancaandreescu_) on

 

Evident, se naște întrebarea de ce evoluează Bianca pentru țara frunzei de arțar, în condițiile în care putea s-o facă la fel de bine sub tricolor. Răspunsul e simplu și e dat de felul în care canadienii știu să descopere valorile și să le pună în valoare. „N-am cuvinte să le mulțumesc celor de la federația canadiană pentru tot ce au făcut pentru mine. M-au sprijinit de când aveam 10 ani și fără ajutorul lor n-aș fi ajuns aici. Canada e o țară extraordinară, multiculturală și n-am avut nicio problemă să cresc acolo cu părinți români”, a mărturisit Andreescu după finala de la US Open. Primele succese majore au venit în jurul vârstei de 13-14 ani, atunci când a câștigat câteva turnee importante pentru juniori, anunțându-se ca o mare speranță a tenisului feminin.

 

 

 

Deși e doar la începutul carierei, Bianca Andreescu are la activ câteva accidentări serioase, care i-au afectat serios moralul. „Am trecut prin multe afecțiuni și, la un moment dat, nu mai aveam încredere în mine. Întreaga echipă din jurul meu, dar în special părinții, mi-au redat însă motivația de a juca tenis”, a declarat tenismena de origine română. În toată această perioadă critică, adolescenta Bianca și-a imaginat momentul în care va izbuti să ajungă în fruntea lumii. „E o nebunie, am visat să fiu aici, speram să ating acest nivel și m-am gândit în fiecare zi la asta”, a spus canadianca.

 

 

 

Începănd de astăzi, Bianca Andreescu a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA, depășind-o chiar pe Simona Halep, cea pe care a idolatrizat-o mult timp. „Felicitări, Bianca, pentru evoluția minunată pentru primul titlu de Grand Slam. România e mândră de tine”, a fost mesajul transmis de Simona pe Instagram la capătul finalei de la US Open. Urcușul Biancăi a coincis cu perioada de glorie a Simonei Halep, canadianca recunoscând că s-a inspirat din stilul de joc al româncei. De altfel, Andreescu n-a ratat niciodată ocazia de a se întâlni cu Halep, relația dintre cele două tenismene fiind una extrem de bună. Deocamdată, ele nu s-au întâlnit pe teren într-un meci oficial, dar nu va mai dura mult până când își vor măsura forțele.

FOTO Gettyimages

VEZI ȘI Victor Hănescu, povestea performanței în tenis

FULLSCREEN
Fenomenul Bianca Andreescu! Drumul spre glorie al canadiencei de origine română
  • /

related posts