Ioana Uricaru, primul regizor român care câștigă un premiu la Independent Spirit Awards? Aflăm în februarie


Ioana Uricaru, regizoarea filmului Lemonade, este primul regizor român nominalizat în categoria „Someone to Watch” la Independent Spirit Awards, cele mai importante premii pentru filme independente în Statele Unite. 


Filmul Lemonade, turnat integral în America de Nord, i-ar putea aduce regizoarei primul premiu pentru un român la acest eveniment. „Independent Spirit Awards sunt cele mai importante premii americane dedicate filmului independent și e extraordinar de important pentru Lemonade să fie remarcat într-un peisaj foarte aglomerat, printre sute de producții care au premieră în fiecare an. Una dintre temele filmului este puterea și responsabilitatea SUA în lume, prin povestea unei românce, și îmi doream foarte mult ca această poveste să fie văzută în țara despre care vorbește”, declară Ioana Uricaru.

Înființat în 1994, premiul „Someone to Watch” se acordă unui cineast cu o viziune deosebită, care nu a primit încă o recunoaștere adecvată. Ioana Uricaru se alătură unor regizori precum Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu și Cristian Mungiu (producătorul filmului Lemonade), care au fost nominalizați la „Independent Spirit Awards” pentru Cel mai bun film internațional cu Moartea domnului Lăzărescu, A fost sau n-a fost și respectiv 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Premiile vor fi anunțate pe 23 februarie 2019, cu o zi înaintea decernării premiilor Oscar. De-a lungul timpului, premiile au devenit un prevestitor al Oscarurilor, patru din filmele câștigătoare în ultimi cinci ani fiind premiate și pentru Cel mai bun film la Oscar.

Citește și: EXCLUSIV Regizoarea Ioana Uricaru ne spune de ce nu trebuie să ratăm cel mai nou film al ei, Lemonade

Lansat la 26 octombrie 2018 în România, Lemonade s-a bucurat anterior de aprecierea juriului de specialitate al Festivalului de Film de la Sarajevo, unde Ioana Uricaru a câștigat premiul pentru regie. La începutul lunii octombrie, Lemonade a luat marele premiu la International Women’s Film Festival of Salé, Maroc, unde a fost prezentat în secțiunea competiției oficiale, alături de alte 11 filme. 

Și mai recent, filmul a primit premiul Golden Scale pentru Cel mai bun film de la Festivalul de Film Internațional Crime & Punishment din Turcia.

Filmul va rula la Cinemateca Eforie pe 9 și 14 decembrie.

Filmul este inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală plecată din România, care se vede nevoită să se confrunte cu nepotrivirea dintre visul american şi realitatea de pe teren. Lemonade, care a fost descris după premiera de la Berlin drept unul dramatic, cu accente de thriller, a atras mulţi distribuitori din toată lumea, fiind achiziţionat în Franţa, Canada, China, Germania, Grecia, ţări din fosta Iugoslavie şi Israel, printre altele. 

Citește și: Actrița Mălina Manovici, despre românca pe care o joacă în Lemonade: „În locul ei, poate, aș fi renunțat”

 Rolul Marei, protagonista din film, este jucat de Mălina Manovici („Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu). Distribuţia este completată de actori canadieni şi români: Steve Bacic („The 6th Day”, „X-Men 2”, „Andromeda”), Dylan Scott Smith („The Mummy”, „Star Wars: Battlefront II”, „300”), Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu - câştigătoarea marelui premiu al Galei Tânărului Actor HOP „Ştefan Iordache”.

FULLSCREEN
Ioana Uricaru, primul regizor român care câștigă un premiu la Independent Spirit Awards? Aflăm în februarie
  • /

related posts