Janina Nectara, despre reușita campaniei Femei pe Bancnote: „Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic”


S-a zbătut ca un leu în cușcă și ne-a mobilizat pe toți să credem, să sperăm și să luptăm pentru repararea unei nedreptăți. Jurnalista Janina Nectara dezvăluie cum se simte acum, după ce a reușit să convingă pe toată lumea că avem nevoie de o femeie genială pe o bancnotă românească.


Banca Națională a României (BNR) a decis să susțină demersul inițiat de Janina Nectara prin campania Femei pe Bancnote. Din 2020, BNR va emite bancnote permanente cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie care primește această cinste. De anul viitor vom avea o nouă bancnoră în circulație, cu valoarea de 20 de lei.

Janina Nectara a vorbit cu Perfecte.ro despre succesul acestui demers nobil, care se datorează românilor care au crezut că istoria încă se poate scrie.

 

Întâi de toate, cum te simți tu acum, când îți vezi munca de mai bine de un an încununată de succes? 

„Este un moment extrem de emoționant. Un moment istoric! E greu de definit în cuvinte, dar îmi imaginez că ceea ce simt eu au simțit femeile și atunci când au obținut dreptul de a vota. Pentru că și dreptul de a-ți fi recunoscute meritele este un drept fundamental universal. Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic. Pentru că #FemeiPeBancnote nu și-a propus orice demers, ci un ACT ISTORIC! Această bancnotă este mărturia faptului că nenumărate românce au fost PRIMELE ÎN LUME sau UNICELE. Iar campania FEMEI PE BANCNOTE devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce.” 

Ce înseamnă pentru România în general și pentru femeile din această țară, în special, că vom avea o femeie pe bancnote?

„Momentul acesta are implicații mult mai profunde decât ne putem imagina, care se vor vedea în timp, ca niște unde, care, în momentul în care sunt propagate de la un epicentru, pornesc ușor, dar care, cu cât se îndepărtează, cu atât devin mai puternice. Deocamdată, este momentul fiecărei femei și fiecărui bărbat, care poate a simțit până acum că nu are un nume suficient de puternic, că nu are o voce suficient de puternică să producă o schimbare majoră. 

Acesta este momentul istoric al tuturor celor care au îndrăznit să susțină o idee atât de ambițioasă, căreia inițial puțini îi dădeau șanse de izbândă. Și iată, după 150 de ani, dintre care ultimii doi au fost marcați de o intensă activitate demersului istoric Femei Pe Bancnote, o barieră culturală majoră a fost doborâtă! Ceea ce e un trimf colosal. Iată că domnul guvernator Mugur Isărescu a înțeles nevoia societății și îl felicit din inimă!” 

Janina Nectara: „Ecaterina Teodoroiu, simbol al altruismului”

Ne-ai amintit, în ultimul an, că avem atâtea femei geniale în România, care ar fi meritat această cinste. Cum se explică alegerea Ecaterinei Teodoroiu? 

„În urmă cu câteva săptămâni am trimis o scrisoare deschisă domnului guvernator, propunând-o pe Ecaterina Teodoroiu pe o bancnotă permanentă, din moment ce Regina Maria a fost deja ilustrată pe bancnota care a aniversat Centenarul Marii Uniri. Mă bucur mult că și domnia sa a fost încântat de propunere, pentru că Ecaterina Teodoroiu nu este o legendă! A fost cât se poate de reală. Stau drept mărturie impresionantele arhive ale Armatei Române, pe care dacă le veți citi, vă vor marca profund. 

Citește și: FOTO Liza Panait a transformat-o pe Manuela Hărăbor în Regina Maria, într-un show dedicat fostei suverane

Jurnalele sale și declarațiile emoționante ale ofițerilor și soldaților români atestă clar că, în istoria noastră, cel mai mare EROU este, de fapt, o EROINĂ! Un simbol irepetabil în istoria noastră! De vitejie, de curaj nebun insuflat tuturor! Un simbol al sacrificiului suprem și perfect conștient că e pentru un viitor din care ea nu va face parte. Într-un cuvânt, ECATERINA TEODOROIU este un profund simbol al ALTRUISMULUI. Și ce simbol mai frumos ar putea avea o națiune, dat fiind că altruismul este apanajul omului superior?! 

La un veac de la sacrificiul ei și la 125 de ani de la naștere, Ecaterina Teodoroiu merită să fie dată drept exemplu pe o bancnotă națională!” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janina Nectara (@janinanectara) on

 

Care crezi că e mesajul pe care l-au transmis oamenii care au fost solidari cu Femei pe Bancnote? 

„Niciodată nu am simțit mai mult decât în această campanie, suportul, dragostea și curajul pe care mi le-au transmis mii de oameni pe care nu îi cunosc, dar pe care am ajuns să-i admir. Mulțumesc tuturor femeilor care s-au implicat cu generozitate în acest demers și tuturor bărbaților care au militat pentru o cauză care nu era a lor, ceea ce îi face cu adevărat remarcabili. Tu ești unul dintre ei! Și îți mulțumesc! Campania națională Femei Pe Bancnote are meritul de a reuși ceea ce nicio altă campanie din România nu a mai încercat. 

A strâns laolaltă jurnaliști din toate trusturile de televiziune, artiști de la variate case de producție, publicații din toată țara, universități, muzee, licee, spitale, insititute de cercetare ale Academiei Române, Patriarhia Română și, în final, Banca Națională a României. Acest demers de excepție este o premieră națională! Iar rezultatul, un act istoric care ridică așteptările fiicelor noastre în privința a ceea ce pot face! Nu doar că am generat o bancnotă aniversară, pe care este afișată o femeie - Regina Maria -, dar am reușit să determinăm și emiterea unei bancnote permanente cu o femeie - Ecaterina Teodoroiu. ÎMPREUNĂ, am reușit! Și tot așa, putem reuși orice.”

related posts

Modifică setările cookies