Laptele de măgăriţă, un aliat pentru frumuseţe şi sănătate


Laptele este un aliment plăcut de aproape toată lumea, iar beneficiile pentru sănătate şi frumuseţe ale acestui produs, fie el de vacă, oaie, capră ori bivoliţă, sunt de necontestat.

Tag-uri:

Mai puţin cunoscute sunt pentru publicul larg din țara noastră beneficiile laptelui de măgăriţă, atât pentru sănătatea corpului, cât şi pentru ritualul de îngrijire zilnic. 

Este adevărat că, pe piaţa din România, acest sortiment de lapte este destul de scump, pentru că nu este comercializat în cantităţi industriale şi pentru că este tratat ca un produs mai degrabă farmaceutic.

Ritualul de îngrijire zilnică

Laptele de măgăriţă este folosit în ritualurile de înfrumuseţare încă din Antichitate. Regina Cleopatra a Egiptului, potrivit scrierilor din epocă, folosea  laptele în apa ei de baie pentru a-şi menține frumusețea. 

În prezent, acest lapte este frecvent utilizat în industria produselor cosmetice, fiind un ingredient ideal pentru îngrijirea pielii delicate a copiilor sau a celei sensibile a adulţilor. Astfel, laptele de măgăriţă este folosit în produse diverse, de la balsam de buze, creme pentru faţă şi corp, seruri şi măşti la şampoane, geluri de duş şi săpun.

În plus, acesta conţine substanţe care hidratează, emoliază şi repară pielea mai eficient decât alte sortimente de lapte.

Îngrijirea pielii afectate de probleme diverse

Persoanele care au încercat fără succes şi alte tratamente pentru combaterea acneei ar trebui să dea o şansă laptelui de măgăriţă. Acesta are efecte depurative și de reparare, iar pielea şi-ar putea recăpăta aspectul strălucitor și sănătos foarte repede.

Potrivit mai multor studii, laptele de măgăriţă ar fi benefic şi în îngrijirea pielii afectate de vitiligo, o boală caracterizată prin apariţia unor pete albe, în urma pierderii de pigment, dar şi în psoriazis sau dermatite. 

Alimentaţia copiilor mici

Laptele de măgăriţă are un pH similar celui matern şi poate fi o alternativă pentru copiii cu vârsta sub trei ani. Laptele matern are un pH de 7 - 7,5, iar cel de măgăriţă, de 7 - 7,2, deci poate fi folosit în alimentaţia copiilor mici.

Este cunoscut faptul că proteinele din laptele de vacă pot fi un factor alergen pentru copii. În absenţa laptelui matern, laptele de măgăriţă poate fi o sursă benefică și importantă de hrană, în special în cazul copiilor alergici.

Sarcină

Mulţi specialişti recomandă viitoarelor mămici să ia acizi graşi Omega 3, împreună cu acidul folic, pentru a preveni defectele congenitale la bebeluşi, cum ar fi spina bifida şi alte defecte de tub neural, dar şi gura de lup şi buza de iepure.  

Dieta adulţilor

Laptele de măgăriţă este foarte bine digerat, pentru că nu conține cazeină și are puțină grăsime. Compoziția sa bogată în minerale, oligoelemente, vitamine și imunoglobuline (proteine) stimulează sistemul imunitar și ajută la regenerarea florei intestinale. Persoanele care doresc să ţină o cură de slăbire ar putea include acest lapte în alimentaţie.

O doză de energie

Se spune că regele Francisc I al Franței, epuizat de războaie și excese, a urmat sfatul unui medic de la Constantinopole și a adoptat în dieta sa laptele de măgăriță. Între timp, numeroase studii au dovedit că acest tip de lapte este o bună sursă de energie pentru organism.

Sănătatea organelor interne

Deoarece este un lapte ușor de digerat, este benefic în problemele de constipaţie, la orice vârstă, inclusiv în cazul copiilor.

În urma mai multor cercetări, s-a stabilit că este util în detoxifierea şi refacerea ficatului, având o eficienţă mai mare decât alte sortimente de lapte.

Acest lapte este bun pentru cei care tuşesc sau au alte probleme respiratorii. Consumat cald, vindecă gâtul inflamat și combate tusea. 

Cei cărora li s-a recomandat chimioterapia sau suferă de alte maladii cronice, pot profita de beneficiile acestui lapte pentru a obţine un plus de energie.

Fiind bogat în acizi graşi Omega 3, are efecte antiinflamatorii, fiind recomandat în bolile cardiovasculare.

Nutriţioniştii mai recomandă acest lapte în lunile de creștere accelerată, convalescență şi perioade de tranziție, precum adolescența sau menopauza, potrivit drhealthbenefits.com.

Sursă de calciu

Calciul este baza structurii osoase, iar laptele de măgăriţă poate fi benefic în combaterea deficitului, dar şi în întărirea scheletului, mai ales în cazul femeilor care au intrat la menopauză.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile laptelui de măgăriţă  pentru sănătate şi frumuseţe. În mod evident, atunci când vorbim despre boli grave, trebuie consultat în primul rând un medic specialist, care va oferi întotdeauna o părere avizată.

Sursa foto: Pexels.com

  • Laptele de măgăriţă, un aliat pentru frumuseţe şi sănătate

related posts

Modifică setările cookies