Liliana Ștefan, despre cei trei băieți ai săi cu Dan Bittman: ”Toți trei sunt foarte talentați în zona artistică”


Să aflăm secretul Lilianei Ștefan și cum se descurcă textiera și compozitoarea cu trei băieți acasă. Mai precis patru, dacă îl luăm în calcul și pe celebrul Dan Bittman.


Liliana Ștefan, partenera de viață a lui Dan Bittman, a pus în scenă unul dintre cel mai tari spectacole pentru copii al momentului. A dat viață astfel personajelor din Cutiuța Muzicală și a muncit timp de 6 luni la un concept inedit, “Secretul Pălăriei Fermecate”. Pentru că primul spectacol  a fost un succes, va urma al doilea show cu personaje vesele și colorate, pe 21 aprilie, de la ora 11:00, la Sala Epika, Grand Cinema&More. 

Citește și: Prognoza meteo. Cum va fi vremea de Paști

Autor Dana Popa

Liliana, de unde ideea spectacolului pentru copii, “Secretul Pălăriei Fermecate”? Îți aparține în totalitate?

Ideea mi-a venit vara trecută, din dorința de a aduce un element nou în palmaresul Cutiuței Muzicale. Mi-am zis “ce-ar fi dacă am scoate personajele din Cutiuță, dacă le-am da viață și culoare?!” și cred că am reușit să le dăm mai mult de atât; le-am dat și suflet. Și când vorbesc la plural, mă refer la faptul că nu am vorbit eu singură în oglindă, ci le-am povestit ideea mea partenerilor mei de la MediaPro Music/Universal Music România. Norocul meu este că ei cred în mine necondiționat. Și așa a apărut acest spectacol de tip musical. 

Cât a durat să pui show-ul în scenă și cum ai gândit personajele? Câți oameni sunt în total pe scenă? 

Punerea în scenă, cu tot cu casting pentru actori, a durat în jur de 6 luni. În timpul asta, am finalizat scenariul, apoi a fost o perioadă de discuții lungi pe temă costume/decor și am ales cea mai bună variantă posibilă: o echipă tânără, creativă, talentată și entuziastă care a fost fascinată de poveste și idee (UpperCrazzy&Covent). De asemenea, toată producția muzicală este realizată de la zero: cântecele din spectacol sunt o selecție din seria Cutiuță Muzicală, dar re-orchestrate de Ionuț Grigore în variante foarte moderne (pop, rock, dance, hip-hop), genuri pe care le gustă atât copiii, cât și părinții. Apoi, coregraful Rareș Ene, care este foarte tânăr, a venit numai cu idei fresh și surprinzătoare. Pe scenă sunt 9 actori profesioniști tineri și talentați. Castingul a fost destul de dur, pentru că cei selectați trebuiau să fie capabili nu numai să joace rolurile propuse, dar și să cânte și să danseze foarte bine. 

 Sunt 11 personaje care apar: 

 2 șoareci și 2 broaște (interpretați de același tandem de actori, Alexa Istrate și Robert Ciupitu) 

 Magicianul Albertino (este un personaj, nu face magii la modul propriu; este jucat de Victor Ion, care are 17 ani). 

 Morărița Grațiela (gazda spectacolului, interpretată de o frumoasă actriță, Beatrice Rubica) 

 Găinușa Cocuță (feminină, cocheta-Mădălina Iagăr) 

 Cocoș Rufus (puternic, protector- Amatis Chifu, care a adus multă personalitate și umor personajului) 

 Tomi (un băiețel inocent și curios, jucat fantastic de Maria Grosu) 

 2 Vitamine (interacționează foarte mult cu publicul, sunt efervescente la propriu-Mara Tibuleac și Sidonia Doică) 

Cum a fost premiera? 

Premiera a fost exact cum am visat toți să fie, emoționantă și frumoasă; și asta pentru că s-a repetat în detaliu sub „bagheta” regizoarei Nicoleta Ilie, care a pus picături de magie și suflet în fiecare scenă a spectacolului și a reușit să facă o demonstrație de profesionalism și artă într-un timp relativ scurt.  Actorii au fost senzaționali, toți sunt atât de muncitori și de talentați! Sala a fost plină ochi de părinți și copii, care, din câte mi s-a „raportat”, unii nici nu au respirat de uimire, iar alții în schimb au dansat tot timpul. La cererea publicului ne vom întoarce din nou pe scenă, pe 21 aprilie, la ora 11:00, la sala Epika. 

Te-ai gândit să faci și un turneu cu “Secretul Pălăriei Fermecate” în mai multe orașe din țară? 

Turneul este în pregătire chiar acum, iar la momentul definitivării detaliilor, o să anunțăm datele și orașele pe pagina noastră de Facebook @secretulpalarieifermecate și Instagram. 

Cât ai investit în decor și costume și cine te-a ajutat să duci la bun sfârșit această nebunie frumoasă? 

Este o producție scumpă pentru că toate „ingredientele” spectacolului sunt realizate la cel mai înalt nivel al calității, de la costume la muzică și decoruri, plus echipă de profesioniști din spatele scenei. Dar nu ne pare rău că am făcut o investiție așa mare, pentru că rezultatul este la standarde internaționale.  Iar eu, împreună cu partenerii mei de la MediaPromusic/Universal Music România, suntem convinși că publicul din România face diferența și apreciază producțiile de cea mai bună calitate. 

Știu că ești și o compozitoare foarte bună! Ai scris singură textele pentru piesă? 

Am scris cam 80% din cântecele și textele muzicale din spectacol, iar scenariul îmi aparține 100%. 

  class=" lazy" 

“Secretul Pălăriei Fermecate” ar putea ajunge un spectacol-fenomen, gen Gașcă Zurli? Ai luat în considerare acest aspect? 

“Secretul Pălăriei Fermecate” este un spectacol de tip musical, Mirela Retegan are un alt concept, iar pe piață mai sunt multe alte producții frumoase pentru copii, așa că cei mai fericiți sunt spectatorii pentru că au o varietate de spectacole, la care să participe. 

Spectacolul nostru se adresează copiilor cu vârste între 2 și 10 ani. Paleta este așa de largă, pentru că oferim experiențe pentru diferite vârste: dacă la 2-3 ani vor aprecia culorile, ritmul, mișcarea, la 4-5-6 ani deja vor empatiza cu personajele și povestea lor, iar între 7-10 ani vor înțelege și mesajele educaționale care se regăsesc în desfășurarea poveștii.

Părinții nu vor avea timp să se plictisească pentru că ne-am gândit și la ei: sunt momente pline de umor pe care doar ei le vor putea înțelege, iar muzica, garantat, nu îi va lăsa să stea pe scaun. 

 Noi ne-am propus ca timp de o oră să ducem părinții și copii din România într-o lume fantastică, a veseliei, a dansului, a muzicii și a culorilor.  Îi invităm pe toți să aducă la noi orice tristețe ar avea și promitem că în această oră de spectacol o vom vindeca și o vom transforma în energie pozitivă. 

Intrând în zonă de familie, cu care dintre băieții tăi te înțelegi cel mai bine? 

Mă înțeleg foarte bine cu toți trei, pentru că am avut grijă să nu rătez etape importante din dezvoltarea lor. 

Am înțeles că Mark este foarte talentat pe partea artistică și are o super voce? Calcă pe urmele tatălui său? Te gândești serios să îi compui un hit?

Mark este un băiețel cu foarte multă personalitate. Toți trei sunt foarte talentați în zona artistică. Timpul ne va spune dacă drumul lor va duce către artă. 

Patrick s-a lăsat de sport și face chitară? Are și el înclinații muzicale? De Alex știu că deja s-a lansat în domeniu și face treabă bună… 

Patrick a făcut sport la un nivel înalt până în momentul în care, maturizându-se, și-a dat seama că vrea să facă altceva în viață. Acum se pregătește pentru Bacalaureatul Internațional. Dar, că vrea sau nu vrea, s-a născut și el cu acest talent artistic pe care îl va folosi cu siguranță în viață exploatându-și creativitatea. Alex este un foarte bun și exigent producător, însă nici el nu se limitează la artă, studiază la facultatea de Biotehnologii, este anul doi. Îi place foarte mult ceea ce face acolo, iar de curând mi-a spus că este foarte atras de zona de cercetare din acest domeniu. 

Eu cred că orice om căruia i-a fost dăruită creativitatea ca și calitate, ar trebui să o folosească în viață pentru binele umanității, în orice fel s-ar manifesta ea. 

Cum îi vezi pe băieți, profesional vorbind, pe viitor? 

Îi văd cum își vede orice părinte copiii: făcând lucrurile care le aduc satisfacții și care îi împlinesc ca oameni. 

Care dintre ei te supără cel mai tare? 

Copiii mei nu mă supără, mă fac să mă simt cea mai mândră și norocoasă mamă. 

Vă mai faceți vacanțele împreună, cu toți cei 3 băieți? 

Da, da. 

Ești o mamă perfectă? Ce restricții au băieții din partea ta? Dar a tatălui lor, Dan Bittman? 

Nimeni nu e perfect. Iar despre restricii și limite vorbim fiecăruia la nivelul lui de înțelegere și maturitate, în așa fel încât nici ei să nu simtă că au vârfurile aripilor tăiate, dar nici noi să nu avem... palpitații. 

Cum îți place să îl descrii pe tatăl copiilor tăi?

Responsabil, implicat și preocupat de viitorul lor. 

Arăți foarte bine. Băieții cred că se mândresc cu mama lor. Cum te menții în formă? 

Colegii de la MediaPro Music mi-au sugerat să spun în sfârșit adevărul atunci când mi se pune întrebarea asta, și anume să recunosc că am făcut de toate pentru “Secretul Pălăriei Fermecate”: am cărat decorul, am alergat prin tot orașul după recuzită, după aprovizionare etc, așa că faptul că sunt într-o permanentă mișcare, cred că ajută la siluetă. Așa că trebuie să vedeți ce se întâmplă la “Secretul Pălăriei Fermecate”, doar dacă vă luați bilete.

Vezi și: Dan Bittman își sărbătorește, astăzi, ziua de naștere

FULLSCREEN
Liliana Ștefan, despre cei trei băieți ai săi cu Dan Bittman: ”Toți trei sunt foarte talentați în zona artistică”
  • /


related posts