O adolescentă de 14 ani, în cursa pentru descoperirea unei arme de distrugerere a noului coronavirus


Guvernele lumii au cheltuit deja zeci de miliarde de dolari pentru identificarea unui vaccin viabil pentru noul coronavirus, însă soarta pandemiei ar putea fi decisă de geniul unei adolescente de 14 ani.


Anika Chebrolu, o elevă de clasa a VIII-a de la o școală din Frisco, Texas, a câștigat o competiție științifică dedicată ciclului gimnazial pentru o descoperire care ar putea pune capăt infecției cu noul coronavirus. Adolescenta a folosit o metodă de descoperire a medicamentelor in silico pentru a localiza o moleculă principală care se poate lega selectiv de proteina Spike a noului coronavirus.

Efortul meu din această vară poate părea o picătură într-un ocean, dar, totuși, se adaugă tuturor acestor eforturi. Modul în care dezvolt această moleculă în continuare, cu ajutorul virusologilor și specialiștilor în dezvoltarea de medicamente, va determina succesul acestor eforturi”, a spus tânăra pentru CNN.

Fascinația ei pentru virusuri și vaccinurile necesare combaterii lor a apărut în 2019, după ce s-a infectat cu virusul gripal. 

Încă din copilărie am fost uimită de experimentele științifice și am fost atrasă de găsirea unor leacuri eficiente pentru boala gripală, după o criză severă de infecție pe care am suferit-o anul trecut”, scrie Anika Chebrolu pe site-ul competiției 3M Young Scientist Lab.

Adolescenta, care are origini indiene, a lucrat împreună cu profesorul ei, dr. Mahfuza Ali. Inițial, tânăra și-a concentrat munca pe virusul gripal, însă odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, obiectivul ei s-a schimbat.

Din cauza gravității imense a pandemiei Covid-19 și a impactului dramatic pe care l-a avut asupra lumii într-un timp atât de scurt, eu, cu ajutorul mentorului meu, am schimbat direcțiile pentru a viza virusul SARS-CoV-2”, a mai spus adolescenta.

Anika Chebrolu a câștigat premiul de 25.000 de dolari pentru descoperirea ei, însă nu vrea să se oprească aici. Următorul pas este acela de a ajuta oamenii de știință care luptă pentru controlul morbidității și mortalității în pandemie, punându-și cercetările în slujba descoperirii unui leac pentru Covid-19.

Fotografii: YouTube/ Anika Chebrolu

Vezi și VIDEO: FERMA. În plus, episodul 19: Doinița Oancea, dezvăluiri din “căsnicia” ei cu Augustin Viziru

related posts

Modifică setările cookies