Oksana Chusovitina, fenomenul de 41 de ani de la Rio. Povestea sportivei care a participat la 7 Olimpiade consecutive


Cand fenomenul gimnasticii mondiale Simone Biles s-a nascut in 1997, Oksana Chusovitina castigase deja cinci titluri mondiale si un aur la Jocurile Olimpice. Cand colega ei americana, Gaby Douglas, isi facea debutul in 2000 la Olimpiada, Oksana Chusovitina bifa deja a treia prezenta la competita sportiva. Astfel de comparatii ar putea continua la nesfarsit avand in vedere ca niciun alt sportiv nu si-a sfidat anii si abilitatile asa cum a facut-o uzbeca de 41 de ani.


E amuzant ca Aly Raisman, capitanul de 22 de ani al echipei americane de gimnastica, este poreclita de mai tinerele ei colege "bunicuta Aly". Desi, intr-adevar, sportiva e considerata "batrana" pentru acest sport, mai are mult de lucru pana la o ajunge pe Oksana, la propriu cea mai in varsta gimnasta care participa la Olimpiada de la Rio.

A fost odata ca niciodata, in Uzbekistan, o legenda

Chusovitina s-a nascut in 1975 in Uzbekistan si a invatat gimnastica anternandu-se potrivit sistemului vechi si rigid caracteristic tarilor membre ale Uniunii Sovietice. La prima competitie la care a participat, un campionat national de junioare, a castigat proba de individual compus. In 1991, la primul ei campionat Mondial, s-a intors acasa cu trei medalii, dintre care una de aur, la sol.

Pentru a castiga distinctia respectiva, Oksana a creat un element cu o dificultate atat de ridicata incat a fost denumit dupa ea. Ca sa ne intelegem, acesta e atat de greu incat Biles, favorita la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, o va recrea in numarul ei de la sol, 25 de ani mai tarziu, pentru a se asigura ca primeste un punctaj cat mai mare de la arbitrele prezente la eveniment.

La minutul 3:40, elementul care poarta numele sportivei originare din Uzbekistan

Desi in acest moment inca participa la competitii, in 1991 Oksana a crezut ca s-a incheiat cariera ei odata cu destramarea URSS-ului. Dupa acest moment istoric, dintr-o data, Uzbekistan era o tara libera, da, dar si lipsita de resurse pentru a-si sustine gimnastele de elita. Din fericire pentru Chusovitina, la Jocurile Olimpice din 1992 din Barcelona s-a creat o echipa  formata din sportivi originari din fostele tari membre, asa ca talentul si reusitele anterioare i-au asigurat un loc alaturi de alti atleti de elita.

De altfel, ea sustine ca momentul in care s-a vazut la deschidere alaturi de colegii ei ramane cel mai frumos din toate cele pe care le-a trait vreodata la Olimpiada: "Era uimitor sa vezi acest moment cu ochii tai. Cand s-a tras cu arcul in inelele olimpice, iar acestea s-au aprins, nu mi-a venit sa cred. E cea mai frumoasa amintire si preferata mea", a spus Oksana.

"E incredibila, e o legenda"

"Asa cum toti se asteapta ca Simone Biles sa castige aurul anul acesta, asa se asteapta sa o vada pe Oksana in sala si pe podium. Nimeni nu mai stie si nimanui nu-i mai pasa cati ani are. A fost la o gramada de Olimpiade, e pur si simplu uimitoare. E incredibila, e o legenda", spunea Shawn Johnson, fosta gimnasta americana care comenteaza prestatiile feminine din cadrul competitiei de anul acesta de la Rio.

Dupa succesul de la primele Jocuri, Chusovitina s-a intors in tara natala si a concurat pentru ea in 1996, 2000 si 2004, intorcandu-se de fiecare data invingatoare nu numai de la Olimpiada, ci si de la campionatele mondiale la care s-a calificat intre acestea, unde a luat cinci medalii la sarituri.

Oksana s-a casatorit cu luptatorul de wrestling Bakhodir Kurbanov, la randul lui sportiv de performanta, si i-a daruit un baiat, Alisher, cu mai putin de un an inainte de JO de la Sydney. Desi reusea sa imbine cu brio cariera de gimnasta cu indatoririle de mama, faptul ca baietelul ei a fost diagnosticat cu leucemie i-a dat Oksanei drumul sportiv peste cap, ea mutandu-se in Germania pentru a-i asigura tratamentul corespunzator singurului copil.

"Seara le spuneam tuturor ca ma retrag, iar a doua zi dimineata ma trezeam si ma razgandeam"

Cat timp a locuit in Germania, sportiva s-a antrenat cu nationala de gimnastica feminina si a aplicat la cetatenie, dorindu-si sa fie recunoscuta oficial de guvern drept cetatean al acestei natiuni. Din 2006, a inceput sa reprezinte oficial Germania la competitiile sportive, iar la Olimpiada de la Beijing, la 33 de ani, a castigat prima medalie la competitia individuala pe aparate - un argint la sarituri.

Cu toate ca era o mare realizare, bucuria cu adevarat imensa a trait-o la revenirea in Germania, dupa terminarea Jocurilor, cand medicul a anuntat-o ca baietelul ei s-a vindecat de boala crunta cu care se lupta: "Ce medalii? Cand auzi o astfel de veste nu poti sa o compari cu nimic altceva. Sa afli ca ai un copil sanatos nu se compara cu o reusita pe plan profesional", a spus Oksana.

Dupa aceasta etapa cu suisuri si coborasuri din viata ei, Chusovitina a inceput sa se gandeasca serios la retragere. Iubirea de gimnastica a fost insa mai puternica, asa ca a continuat sa se antreneze cu aceeasi pasiune si aceeasi determinare alaturi de colegele ei din nationala Germaniei, ceea ce s-a dovedit a fi o decizie de milioane: la Campionatele Europene din 2011 si 2012 a luat medalii de argint la sarituri, obtinand si un record mondial pentru castigarea celor mai multe medalii la un eveniment sportiv individual: 9!

La cea de-a sasea Olimpiada la care s-a calificat, Londra, 2012, Chusovitina a anuntat ca e ultima competitie de acest gen la care participa, cu toate ca noaptea era decisa sa se tina de cuvant, iar dimineata se trezea dandu-si seama ca s-a si razgandit: "Dupa ce am anuntat ca ma retrag, mi-am dat seama ca nu am reusit sa fac tot ceea ce mi-am dorit. Simteam ca inca mai am lucruri de demonstrat, asa ca am si inceput antrenamentul pentru urmatoarele Jocuri Olimpice", a marturisit Oksana.

Tinerete fara batranete si participarea la 7 Olimpiade consecutive

Anul acesta, Oksana isi reprezinta tara natala dupa patru ani petrecuti in sala de antrenament special pentru JO de la Rio. Din cauza varstei si a fostelor accidentari, ea spune insa ca nu s-a antrenat la fel de intens ca altadata: "Ma pregatesc mai mult mental decat fizic. Musculatura mea are o memorie dezvoltata in timp care functioneaza foarte bine. De aceea, petrec doar in jur de doua ore si jumatate la sala", spune sportiva.

"Vizualizez ce am de facut si cum trebuie sa fac. Repet totul in cap si, cand ajung la antrenament, dupa aceasta pregatire mentala, se transpune totul in efort fizic. La sarituri, stiu exact ce trebuie corpul meu sa faca pentru a avea o executie perfecta", a adaugat Oksana.

Dincolo de talentul extraordinar la gimnastica, cei din jur o caracterizeaza pe Chusovitina drept o persoana amuzanta, plina de viata: "Poate ca sportul pe care il practica este rigid, dar ea adora sa le faca farse celor din jur. Cei care o cunosc pentru prima data sunt surprinsi sa vada cat de simpatica este", dezvaluie sotul ei, care ii este alaturi in aceste momente, la Rio.

Se spune ca sportiva are de gand sa incerce saritura Produnova in 2016, la competitia pe aparate, un element care are dificultate 7.0 si o sperie pana si pe Simone Biles. Cat despre viitorul ei in acest sport, totul e incert avand in vedere ca, in stilu-i specific, nici macar Oksana nu stie ce decizie va lua: "Am deja titlurile mele mondiale, medaliile mele olimpice, nu-mi ramane decat sa las in urma iubirea pentru gimnastica, ceea ce e greu", a incheiat Chusovitina un interviu recet acordat presei americane.

  • Oksana Chusovitina, fenomenul de 41 de ani de la Rio. Povestea sportivei care a participat la 7 Olimpiade consecutive

related posts

Modifică setările cookies