Povestea tristă a unei eleve din Iași care merge pe jos 13 km până la școală, pentru că nu are bani de autobuz


Bianca Michiu este o tânără care locuiește în comuna Șipote din județul Iași și este elevă în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Vlădeni, la o distanță de aproximativ 13 kilometri de casa ei.


Deoarece mama ei este grav bolnavă, iar tatăl ei este singurul din familie care muncește, Bianca Michiu nu își permite să plătească biletul de autobuz, pentru a ajunge la studii. Astfel că ea merge zilnic la școală pe jos. Iar de câteva ori chiar și înapoi spre casă pleacă tot pe jos. Adică 26 de kilometric pe zi!

„Nu se întâmplă tot timpul să merg pe jos, decât când nu am bani de autobuz. Un bilet costă 10 lei dus și 10 lei întors, iar când nu am bani, nu am ce să fac, merg pe jos. E greu, e frig, mi-e foarte frică, mai ales seara, când mă întorc. Când plec e mai bine, merg ușor pe marginea asfaltului, dar când ajung lângă lacul de la Hălceni, bate vântul foarte tare. Mi-e foarte frică seara să mă întorc, că e întuneric, dar mai reușesc să găsesc 10 lei să mă întorc cu autobuzul. M-am învățat așa, e greu, dar nu am ce să fac. Uneori e mai bine, alte ori e mai rău”, a spus tânăra, potrivit celor de la ziare.com.

Sursa citată mai notează că Bianca Michiu primește bursă socială și alocație, astfel că își ajută familia cu aproximativ 600 de lei în fiecare lună. Și, pentru când va termina studiile, tânăra și-a făcut deja planuri: vrea să devină croitoreasă!

„Îmi place să merg la școală, să stau cu prietenele mele, mai trece timpul. Materia mea preferată e matematica, dar ce îmi place mie cel mai mult să fac este să cos. Știu să cos foarte bine. Mi-ar plăcea să reușesc să devin croitoreasă, dar nu vreau să îmi fac speranțe prea mari. Eu iau bursă socială, dar nu îmi ajunge nici să îmi plătesc abonamentul, pentru că este mult mai scump. Doar pentru o săptămână costă 90 de lei, și bursa mea este puțin peste 200 de lei pe lună. Am noroc că mă mai ajută frații mei mai mari, dar și ei au familiile lor și nu reușesc nici ei mereu. La vară o să fie mai bine. Nu îmi este rușine să merg pe jos, asta e situația. Luna asta am mers pe jos de 3, 4 ori, atât”, a mai spus Bianca Michiu.

Vezi și: Wine Trips Romania S2E10 | Mircea Radu și Sergiu Nedelea, lecții de istorie la Castelul Bethlen-Haller de pe domeniul Jidvei

related posts

Modifică setările cookies