Premiile Oscar 2021. Cine este Chloé Zhao, prima femeie de culoare care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor


Chloé Zhao a scris istorie la cea de-a 93-a gală a premiilor Oscar. Ea a devenit a doua femeie care câștigă premiul pentru cel mai bun regizor, dar și prima femeie de culoare care pleacă acasă cu această distincție. 


Chloé Zhao a împlinit 39 de ani la sfârșitul lunii martie, însă cel mai frumos cadou a venit abia aseară, la decernarea premiilor Oscar

Chloé Zhao a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru filmul "Nomadland". Este a doua femeie din istoria galei care câștigă Oscarul pentru regie și prima femeie de culoare care obține această recunoaștere. Pelicula regizată de Chloé Zhao a obținut și cel mai râvnit trofeu al serii, acela pentru cel mai bun film. 

Filmul Nomland spune povestea unei femei de 60 de ani care pierde tot ce avea şi porneşte într-o călătorie prin Vestul American, trăind viaţa unui nomad modern. Din distribuție fac parte actorii Frances McDormand, David Strathairn şi Linda May. Cu rolul din Nomland, Frances McDormand a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal. 

"Acest premiu este pentru toţi cei care au credinţa şi curajul de a păstra bunătatea din ei, indiferent de cât de greu le este să facă asta”, a declarat regizoarea în discursul de acceptare.

 

Chloe este născută în 31 martie 1982, la Beijing, China. Tatăl său a fost directorul unei companii de oțel, în timp ce mama sa vitregă este cunoascuta actriță chineză de comedie: Song Dandan. 

Până la 14 ani, Chloe a studiat la Beijing, apoi părinții au trimis-o în Marea Britanie unde a învățat limba engleză. A ajuns în America la universitate, unde a studiat științe politice. Și-a dat seama că nu e făcută pentru asta așa că s-a înscris la Facultatea de Arte din New York. 

Chloé Zhao este considerată de critici una dintre cele mai talentate regizoare, scenariste și producătoare de film. Primul său lungmetraj a fost lansat în 2015 și s-a numit "Songs My Brothers Taught Me". A urmat "Călărețul" în 2017, producție cu care a fost nominalizată la Independent Spirit Award, la categoriile cel mai bun film și cel mai bun regizor.

Cu Nomland a câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, din 2020. Tot pentru pelicula Nomland a luat și Globul de Aur pentru cel mai bun regizor. Anul acesta are premiera Eternals, care face parte din Universul Cinematografic Marvel și este regizat de Chloe. 

Fotografii: Getty Images

Un spectacol al filmelor + un spectacol al gustului. Ceremonia premiilor Oscar + un espresso desăvârșit L’OR. Savurează-le împreună – pe VOYO!

Capsule din aluminiu L’OR, create pentru a se potrivi aparatului tău Nespresso®*.

*Marcă înregistrată a unei terțe părți care nu aparține grupului JACOBS DOUWE EGBERTS.

  • Premiile Oscar 2021. Cine este Chloé Zhao, prima femeie de culoare care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor

related posts

Modifică setările cookies