Prima femeie care a zburat la manșa celui mai puternic avion de vânătoare din lume s-a retras din Aviație


În 2015, Aviația americană a înregistrat o premieră, care a deschis femeilor calea spre o carieră de invidiat în serviciul militar.


Sunt multe femei în armatele lumii, însă puține urcă pe scara ierarhică precum bărbații. Uneori de înțeles, motivele pentru care acestea au roluri mai mici în serviciul militar sunt adesea contestate de reprezentantele sexului frumos. În mai 2015, locotenet-colonelul Christine Mau a reușit o performanță în care s-au regăsit repede toate colegele ei cu aspirații înalte în Aviația americană.

Christine Mau a devenit prima femeie pilot de F-35, cel mai de temut avion de vânătoare din lume. Zborul a avut loc la Baza Aeriană Eglin din Florida și a intrat în istoria Aviației militare. 

FOTO: fighterjetsworld.com

Înainte de a da testul final, femeia a trecut cu brio 14 misiuni de zbor pe un simulator pe care se antrenează toți viitorii piloți de F-35.

„Doar când mă aflam pe pistă și așteptam comanda de decolare mi-a dat seama că eram singură în avion. M-am simțit grozav în timpul zborului. Avionul a zburat ca un vis și a fost impresionant să văd cum interacționează sistemul de comandă”, a mărturisit Christine Mau, conform forces.net.

Înainte de a da testul final, locotenet-colonelul Mau avea experiență de zbor pe F-16 Fighting Falcon și pe F-15 Strike Eagle, două avioane de luptă multirol de generație mai veche.

În 2011, Christine Mau a făcut parte din echipajul exclusiv feminin al unei misiuni de luptă împotriva insurgenților din Afganistan.

„Zborul este un lucru care uniformizează oamenii. Avionul nu știe și nici nu-i pasă care este genul tău; nu le pasă nici trupelor de la sol care au nevoie de sprijinul tău. Trebuie doar să performezi”, a spus femeia pilot pentru fighterjetsworld.com.

În 2018, prima femeie care a zburat la manșa unui avion de luptă F-35 s-a retras din Aviație. Christine Mau a rămas însă un model pentru celalte femei care urmează în fiecare an cursurile de pilotaj pentru supersonice.

Și cântăreții pot să piloteze. Dovada, mai jos

În Aviația americană nu e loc pentru discriminarea femeilor, însă în ciuda acestui lucru puține reprezentante ale sexului frumos pilotează avioane supersonice. În cazul lui F-35, acest lucru s-a datorat o vreme unui „defect” tehnic, pe care l-au sesizat mecanicii. 

În octombrie 2015, la doar câteva luni de la performanța lui Christine Mau, șefii programului F-35 au interzis accesul pe acest tip de aeronavă tuturor piloților care au mai puțin de 61,6 kg în greutate. Motivul? Sistemul de catapultare în caz de urgență și casca de pilot extrem de grea ar fi putut cauza răni grave acestora în timpul manevrelor de ejectare.

Nicio femeie dintre cele care făceau parte din program nu au mai putut primi șansa de a zbura pe acest tip de aparat din cauza greutății insuficiente. Acest lucru nu a fost remediat nici acum în cazul celor peste 200 de aparate F-35 care dotează Forțele Aeriene ale mai multor națiuni.

Totuși, la 14 decembrie 2018, o altă femeie a repetat performanța lui Christine Mau, reușind să absolve antrenamentul pe F-35 și să efectueze primul ei zbor la manșa celui mai puternic avion din lume.

E vorba de maiorul Rachel Winiecki, de la Baza Aeriană Edwards din California. „Le sunt recunoscătoare femeilor care au rupt barierele anterior, ele au deschis calea”, a spus Rachel, conform airforcetimes.com.  

  • Prima femeie care a zburat la manșa celui mai puternic avion de vânătoare din lume s-a retras din Aviație

related posts

Modifică setările cookies