Prima femeie executată în SUA după 67 de ani. Cine e Lisa Marie Montgomery


Pentru prima oară în aproape 7 decenii, sistemul de justiție american a decis să trimită la moarte o femeie. Lisa Marie Montgomery va fi executată la 8 decembrie 2020.


În vârstă de 52 de ani, Lisa Marie Montgmomery a fost condamnată la pedeapsa capitală în 2007, pentru o crimă oribilă comisă în 2004. Cazul ei a cutremurat opinia publică americană și a inspirat mai mulți autori și regizori de film. Femeia urmează să primească injecția letală la 8 decembrie 2020, au anunțat reprezentanții Departamentului de Justiție din SUA.

Ultima femeie condamnată la moarte în SUA a fost Bonnie Brown Heady, în 1953, pentru răpire și omor.

Lisa Marie Montgomery, povestea unei crime

La 16 decembrie 2004, Lisa Montgomery, pe atunci în vârstă de 36 de ani, s-a prezentat acasă la Bobbie Jo Stinnett, o tânără de 24 de ani care deținea o afacere de familie cu rase de câini. Sub pretextul că vrea să cumpere un patruped, Lisa Montgomery a intrat ușor în locuința victimei, pe atunci însărcinată în 8 luni. Însă, vizitatoarea a atacat-o de la spate și a strangulat-o. Ulterior, i-a spintecat burta și i-a scos copilul încă nenăscut și l-a luat cu ea. 

Femeia a fost descoperită decedată la o oră de la crimă, iar atacatoarea a fost arestată a doua zi. Polițiștii au găsit la reședința acesteia fătul pe care l-a scos din burta mamei. Copilul era în viață și a fost transferat de urgență la spital. Anchetatorii au tras concluzia că mobilul crimei ar fi putut fi un avort spontan pe care atacatoarea l-a suferit și pe care l-a ascuns familiei sale.

Lisa Marie Montgomery. FOTO: mycrimelibrary.com

Lisa Montgomery, copilărie de coșmar

La momentul condamnării sale, Lisa Montgomery a fost examinată de mai mulți specialiști, iar concluzia a fost dramatică. Femeia a trăit ani la rând cu psihoză, tulburări bipolare și tulburare de stres post-traumatic. Mulți ani a susținut că e însărcinată, deși în 1990 trecuse printr-o procedură de sterilizare permanentă. 

Deseori confunda realitatea cu ficțiunea, mare parte din cauza traumelor cerebrale suferite în urma bătăilor pe care le încasase de la părinți și de la cei doi soți ai ei. Lisa Montgomery a avut o copilărie cumplită. A fost violată în repetate rânduri e tatăl ei vitreg, ceea ce a făcut-o să caute alinare în alcool. Mama ei a descoperit abuzul la vârsta de 14 ani, însă nu a luat nicio măsură. 

Mai mult, a amenințat-o cu o armă ca să țină totul ascuns, scrie The Guardian. A încercat să scape de familia ei măritându-se devreme, dar niciunul dintre cei doi soți ai ei nu i-a oferit protecția de care avea nevoie.

Lisa Marie Montgomery a ajuns o criminală în mare parte din cauza traumelor trăite în copilărie.   

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO: Întrebarea Mesei Rotunde cu Cleopatra Stratan: „Nu aș colabora niciodată cu... Bach!?”

related posts

Modifică setările cookies