Principesa Margareta, un ambasador distins al Romaniei peste hotare


Mostenitoarea Coroanei Romaniei, Principesa Margareta este o prezenta eleganta si oarecum discreta. Cu o responsabilitate mare pe umeri si o viata agitata, lasa totusi impresia unei vieti normale.


In week-end le cere angajatilor sa plece acasa si isi face singura menajul. Nu doar pentru ca i se pare ca asa e normal, dar si pentru a pastra o farama de viata intima alaturi de sotul ei, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei. De anul trecut s-a mutat de la Savarsin la Palatul Elisabeta din Bucuresti, dar prefera in continuarea tihna provinciei. Daca ar avea de ales intre diamante si perle, le-ar alege pe cele din urma. La fel cum pantalonii i se par mai comozi decat rochiile. Asta nu o impiedica insa sa arate impecabil atunci cand e invitata la casele regale din Europa.

Nascuta in 1949 la Lausanne, in Elvetia, Principesa Margareta este fiica cea mare a Regelui Mihai si a Reginei Ana de Bourbon-Parma. Cum Constitutia regala democratica din 1923 stabilea ca femeile nu pot succede la tronul Romaniei, a fost nevoie de un act simbolic semnat de Rege in 2007, care a desemnat-o „Principesa Mostenitoare”. E drept ca si-a trait jumatate din viata in afara tarii, dar marturisea recent ca Romania e „tara pe care a invatat s-o iubeasca cu mult inainte de a o cunoaste”.

Principesa si Gordon Brown, o iubire care-a durat 5 ani

Dupa copilaria in Danemarca, Grecia si Italia, Alteta Sa Regala a studiat Sociologie, Stiinte politice si Drept international la Universitatea din Edinburgh, specializandu-se apoi in sociologie medicala si politici de sanatate publica. In timpul studentiei a muncit intr-un magazin de haine, intr-un spital de batrani si a cules si fructe toamna. Era un lucru absolut normal si toti colegii ei faceau asta. Tot acolo, in Scotia, l-a cunoscut pe Gordon Brown, care avea sa ajunga peste ani premier al Regatului Unit. Au fost impreuna timp de cinci ani si multi dintre prietenii lor de atunci erau siguri ca va urma si o casatorie. Numai ca, au declarat unii, Brown nu se simtea confortabil cu o descendenta regala si s-a afundat in politica, preferand Partidul Laburist unei relatii. „A fost o poveste de iubire puternica. N-am incetat niciodata sa-l iubesc, insa intr-o zi nu mi s-a mai parut potrivita, era politica, politica, politica, iar eu aveam nevoie de grija“, a declarat Principesa conform The Guardian, pentru un profil al fostului premier. S-au despartit amiabil dar, pana cand a cunoscut-o pe Sarah, cu care s-a insurat, se spune ca politicianul britanic ar fi regretat enorm ca nu s-a casatorit cu Principesa.


Sursa foto: http://danghenea.wordpress.com

Cei 22 de milioane de copii ai Principesei

Si-a gasit dragostea in 1994, chiar in Romania. L-a cunoscut pe Radu Duda, pe atunci actor, intr-un orfelinat unde copiii traumatizati faceau terapie prin arta. Principele era director artistic si Fundatia Principesa Margareta a sponsorizat proiectul. A impresionat-o tandretea si dedicarea lui si s-au reintalnit un an mai tarziu. De atunci au fost de nedespartit, iar in 1996 s-au casatorit la Lausanne.

Nu se mai astepta sa se marite si se impacase deja cu asta atunci cand a pasit spre altar. Dar pentru ca s-a casatorit destul de tarziu, Principesa Margareta a ales sa se dedice intru totul cauzelor umanitare. Spunea anul trecut ca a considerat ca are „22 de milioane de copii si trebuie sa se ocupe de ei mai intai”. Asta a si facut prin Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, fondata in 1990 cu scopul de a-i ajuta pe cei in dificultate. De atunci, in 20 de ani de activitate fundatia a strans aproximativ 10 milioane de euro pe care i-a investit in comunitatile sarace din tara. Pentru ca Principesa e convinsa ca „o viata fara niciun rost e plictisitoare, pe cand exercitarea sentimentului datoriei e datator de libertate”.

  • Principesa Margareta, un ambasador distins al Romaniei peste hotare

related posts

Modifică setările cookies