Rezidenta din Italia care tratează românii de Covid-19: „Am depus un jurământ și e valabil în orice țară”


O rezidentă de 25 de ani originară din Sicilia a impresionat toată România cu devotamentul ei față de meserie și pacienți. Vincenza del Vecchio îi tratează pe români la Arad.


Vincenza del Vecchio a fost remarcată de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, în timpul vizitei sale la Arad. Oficialul a declarat că italianca este un exemplu pentru toți medicii dedicați meseriei lor.

Într-un interviu acordat TV Arad, tânăra italiancă a dezvăluit motivele pentru care nu și-a abandonat vocația, chiar dacă e la mare distanță de casă.

Mi-e frică să fiu un pericol pentru familia mea, pentru rudele mele. Numai frica asta o am. În rest, știu că asta este o responabilitate a medicului să ajute și să trateze orice fel de bolnavi”, a spus italianca pentru sursa citată.

Vincenza a terminat Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și, în prezent, este rezident în anul I la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Arad.

Ea nu a mai fost acasă, în Italia, din ianuarie 2020 și nu a intrat în contact cu persoane din țara ei. Deși se teme de coronavirus, tânăra a dezvăluit că nu are de gând să renunțe la menirea ei, aceea de a trata pacienți, indiferent în ce țară se află. 

Încerc să mă concentrez asupra faptului că sunt medic și nu contează nici naționalitatea, nici unde lucrezi, contează să fii medic și să tratezi un om, nu contează vârsta. Nu contează naționalitatea, eu am făcut un jurământ și este valabil în orice situație, în orice țară”, mai spune tânăra.

Și medicii români ajută pacienții din străinătate

Și românii aflați în aște state decât România sunt dedicați meseriei lor. Dr. Florin Puflea, medic specializat în anestezie și terapie intensivă, lucrează într-un spital din Verona. Spitalul său a fost transformat în centru pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. 

FOTO: Facebook

Medicul a vorbit cu TVR despre coșmarul din spitalele italiene.

Vorbim despre sistemul din Lombardia, în nordul Italiei, care în momentul de față a fost pus, pur și simplu, în genunchi, deși au făcut o reorganizare în regim de urgență. Au transformat secțiile de medicină internă în secții COVID. Au triplat paturile de terapie intensivă. În ciuda acestor măsuri, nu reușim să garantăm tratamentul tuturor persoanelor”, a declarat medicul.

Fotografii: TV Arad/Inquam Photos

Vezi și VIDEO: Viata bate vlogul - sez. 2, episodul 2: Daria Jane, transformarea

related posts

Modifică setările cookies