Silvana Rapeanu a renuntat la o viata linista in Barcelona pentru a le fi profesor copiilor din Sacele


In urma cu doi ani, Silvana Rapeanu se bucura de o viata linistita, lipsita de prea mari responsabilitati, intr-unul dintre cele mai frumoase orase din lume, Barcelona. A renuntat insa la stilul de viata catalan pentru a accepta cea mai mare provocare din cariera sa: sa devina profesor in Romania.


Silvana Rapeanu face parte din echipa Teach for Romania, un ONG care pregateste profesori de top dornici sa predea copiilor din zone defavorizate de la noi din tara. A ales sa ii invete pe copiii din Sacele, un orasel din apropierea Brasovului.

Silvana este absolventa de Istoria si Teoria Artei la UNARTE Bucuresti si posesoare a unui Master in Teorie critica si muzeologie la Universitatea Autonoma din Barcelona, in parteneriat cu Muzeul de arta contemporana MACBA. "Am revenit in tara in 2013 cu dorinta clara de a lucra in educatie. Si cum nimic nu e intamplator pe lumea asta, am aflat de proiectul Teach for Romania la o dezbatere organizata de asociatia MetruCub - resurse pentru cultura".

Desi recunoaste ca ii lipseste farmecul Barcelonei, Silvana este fericita ca poate sa ii ghideze in viata pe copiii din Sacele. S-a mutat in micutul oras de 30.000 de locuitori si s-a obisnuit cu viata din cartierul Garcin, acolo unde este scoala la care preda.

"E o provocare continua, iar eu ador provocarile! Sunt zile cand totul curge lin, zile de furtuna, zile placide si ploi mocanesti, dar mereu rasare soarele si de multe ori e insotit de cate un curcubeu. Conditiile materiale de la scoala in care predau, in cartierul Garcin al orasului Sacele, sunt mai dificile decat la scoala bucuresteana in care mi-am facut practica pedagogica. Insa limitele ingenios gestionate stimuleaza creativitatea! Vorbind concret, numarul mare de elevi - aproximativ 1500 - versus numarul mic de cadre didactice profesioniste si spatiul disponibil este una dintre problemele principale", spune Silvana.

Inainte de a intra in sistemul de invatamant din Romania, Silvana spune ca a invatat sau a studiat, sub diverse forme: a tradus carti pentru copii, a lucrat in galerii de arta contemporana, a citit, a calatorit, a facut cercetare de piata, a luat cursuri de dans contemporan, a invatat limba rusa, Dragon Dreaming.

Silvana este genul de persoana careia ii place sa invete mereu lucruri noi, asa ca face aproape zilnic naveta Sacele - Brasov, pentru a participa la cursurile masterului in Asistenta si Dezvoltare Comunitara din cadrul UNITBV ori la cinema, cursuri de tango, proteste si evenimente culturale de tot felul.

Lucreaza cu 500 de elevi in fiecare saptamana, majoritatea de etnie roma

"Am ajuns sa locuiesc in ceea ce percep ca o suburbie, predand pentru o comunitate majoritar roma cu o crestere demografica exponentialaLocuiesc in Sacele, un oras-mozaic de sate la o aruncatura de bat de Brasov. Nu am de ce ma plange, sunt unul dintre cazurile cele mai fericite din retea in privinta asta.  Imi lipsesc convivialitatea si relaxarea din Barcelona si oamenii si locurile dragi din Bucuresti, insa in ambele locuri ma intorc cat de des pot", marturiseste Silvana.

Cum spune si Silvana, provocarile meseriei de profesor intr-un orasel ca Sacele sunt destul de mari. Ea interactioneaza cu aproximativ 500 de elevi in fiecare saptamana.

"Multi dintre elevi au intr-adevar o situatie foarte precara, insa spre deosebire de imaginea care a fost creata in exterior, in Garcin traiesc si familii cu un nivel de trai decent raportat la propriile nevoi. Oamenilor nu le place sa fie pusi mereu intr-o lumina nefavorabila, iar eu cred ca renuntarea la statutul de victima este un prim pas catre dezvoltare, fie ea personala sau la nivel de comunitate. Cat despre copiii care se lupta cu dificultati cu care majoritatea cititorilor nu s-au confruntat niciodata, de multe ori ajung sa fie mai puternici si mai descurcareti decat restul", povesteste tanara.

Silvana este mandra de progresele pe care le observa la elevii sai. Marturiseste ca s-a atasat de ei si spune ca scopul ei este sa ii ajute sa devina niste adulti "completi". Cea mai mare satisfactie o are atunci cand isi vede elevii colaborand si ajutandu-se unii pe altii. Profesoara ii provoaca sa isi manifeste creativitatea in diverse proiecte originale.

"Impreuna am reusit sa confectionam decoratiuni de Craciun pe care le-am vandut, iar cu banii stransi plus doua donatii din partea Centrului Sintagma si a Asociatiei Quantic (din care, cu mandrie, fac si eu parte) am cumparat acuarele pentru toti elevii de gimnaziu. Am repetat "figura" si de Martisor, insa de data aceasta banii stransi au fost gestionati impreuna cu clasele - majoritatea mergand spre activitati in cadrul Saptamanii Scoala Altfel si/sau petrecerile Codului de onoare (respectarea regulilor clasei este rasplatita printr-o petrecere organizata chiar de elevi)", spune Silvana.

Nu regreta nicio clipa ca a ales sa devina profesor in Romania - o meserie pe care multi tineri o evita

Tanara profesoara nu are timp sa se plictiseasca la scoala pentru ca nicio zi nu seamana cu alta. "O zi buna incepe la ora 7:30 cu cateva ore distractive si interactive cu elevi de gimnaziu, in care invatam unii de la altii cum ne ajuta creativitatea sa traim frumos, cu bucurie. Urmeaza sesiunea de completat tabele, semnat documente si plimbat hartii, iar daca mai am energie si este cazul mai fac una-doua vizite elevilor din clasa mea de dirigentie. O zi mai putin reusita are mai multe ore, mai mult stres birocratic si elevi mai agresivi unii cu altii decat mi-ar placea".

In ciuda dificultatilor pe care le mai intalneste din cand in cand in cariera, Silvana nu regreta nicio clipa ca a ales meseria de profesor, meserie de care fug din ce in ce mai multi tineri din Romania.

"Ultimul an petrecut in Barcelona mi-a oferit cadrul ideal pentru a-mi reconsidera optiunile de viata: aveam un job rutinar, fara responsabilitati majore, iar odata ce se incheia programul de lucru aveam tot timpul din lume sa-mi rezolv dilemele existentiale si sa plang de dorul celor de acasa. Mi-am analizat abilitatile, dorintele si nevoile si rezultatul a fost determinarea de a ma implica in educatia generatiilor viitoare, sub orice forma. Am considerat ca sistemul de invatamant romanesc este locul unde as putea contribui cel mai mult si as avea cel mai mare impact, iar coincidenta(?) a facut ca viziunea mea sa se potriveasca foarte bine cu cea a proiectului TfRo", spune Silvana.

Tanara este constienta ca nu oricine este potrivit pentru acest job provocator: "Cred ca majoritatea tinerilor din Romania fug de meseria de profesor pentru ca se raporteaza la ceea ce este si nu la ceea ce poate deveni, cu ajutorul nostru. A fi profesor astazi inseamna multa responsabilitate, multe limite si o cantitate incerta de satisfactii. Iti trebuie o motivatie intrinseca puternica pentru a razbi si probabil si un spirit..."aventurier".

La terminarea celor doi ani de contract cu Teach for Romania, Silvana Rapeanu se vede calatorind in jurul lumii, predand in continuare la catedra, urmand un doctorat in educatie si studii socio-politice, devenind activista eco full-time sau terapeuta/trainer prin dans. "Fundamental pentru mine este sa fac cu placere si responsabilitate ceea de voi decide sa fac, contribuind la o lume mai buna".

  • Silvana Rapeanu a renuntat la o viata linista in Barcelona pentru a le fi profesor copiilor din Sacele

related posts

Modifică setările cookies