Sunt românii protejați de COVID-19 prin vaccinarea BCG, așa cu s-a vehiculat pe rețelele de socializare?


În ultimele zile, un mesaj potrivit cărua românii sunt protejați de COVID-19 prin vaccinarea BCG a devenit tot mai popular pe rețelele de socializare.
 
 
 
 


Vaccinul împotriva Bacilului Calmette–Guérin (BCG) reprezintă un vaccin utilizat în principal împotriva tuberculozei. În țările unde TBC-ul apare frecvent, este recomandată o singură doză pentru bebelușii sănătoși, iar aceasta trebuie administrată după naștere. În zonele în care tuberculoza nu este comună, doar bebelușii ce prezintă risc mare sunt, de obicei, imunizați.

În România, vaccinul BCG pentru profilaxia tuberculozei este într-adevăr pe lista vaccinurilor recomandate la nașterea unui bebeluș. Cu toate acestea, informația conform căreia ar proteja de boala dezvoltată de infectarea cu coronavirus nu are niciun fel de bază științifică și niciun fel de fundament. 
 
Mai mult, pentru DIGI42, Mihai Netea, cercetător în genetică la Institutul Nijmegen din Olanda, a respins orice ipoteză conform căreia are exista vreo urmă de adevăr în astfel de informații:

"Mesajul care circulă pe net nu este corect, nu vine din partea noastră sau a universității noastre așa cum greșit este menționat. În plus, este greșit din punct de vedere științific.(…)Și în China este obligatorie vaccinarea la naștere BCG și, totuși, acolo a început infecția, iar numărul infecțiilor a fost foarte mare.”
 
Așadar, mesajele de acest tip, care, pe lângă dezinformare, îndeamnă oamenii să nu respecte regulile de izolare, trebuie cu desăvârșire ignorate și, pe cât posibil, stopate. Românii sunt îndemnați să se informeze doar din surse oficiale și să nu răspândească sau să dea crezare unor zvornuri. Tot ceea ce se cunoaște oficial despre Coronavirus și despre pandemie este anunțat și dezbătut în presa centrală, cu surse asumate, care pot să fie luate în considerare. 
 
PE PRO TV PLUS AFLI CUM ÎȘI PETREC TIMPUL VEDETELE ÎN IZOLARE:

FOTO: SHUTTERSTOCK

FULLSCREEN
Sunt românii protejați de COVID-19 prin vaccinarea BCG, așa cu s-a vehiculat pe rețelele de socializare?
  • /

related posts