Top 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Casa Poporului


După ce au admirat clădirile din centrul istoric al Capitalei și au gustat din mâncărurile tradiționale de la Hanul lui Manuc, aproape toți turiștii care ajung în Bucureşti se opresc şi la Casa Poporului. Pentru mulți români reprezintă o emblemă a vremurilor trăite în comunism, însă pentru oamenii din afară este o atracție nemaipomenită. 


1.Cea mai rezistentă clădire creată pe timpul lui Ceaușescu

Palatului Parlamentului este rezultatul unui plan ambițios al dictatorului Nicolae Ceaușescu, de a concentra într-o singură clădire toate organele centrale ale statului. Construită cu mari costuri umane şi economice, clădirea trebuia să fie cea mai sigură din țară, din punct de vedere seismic. Mai mult, aceasta trebuia să reziste chiar și unui eventual atac nuclear. 

2.Dimensiunile, demne de Cartea Recordurilor

Clădirea Palatului Parlamentului are o suprafaţă de 365.000 mp şi ocupă în Cartea Recordurilor locul 1 în lume la capitolul clădiri administrative (pentru uz civil), respectiv locul 3 în lume din punct de vedere al volumului. Este cea mai grea şi cea mai scumpă din lume. Are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane.

3.Construită doar cu materiale româneşti

Pe lângă obiectivul de a realiza una dintre cele mai reziste clădiri, Ceaușescu a dispus ca materialele folosite la construcție să fie doar românești și de cea mai bună calitate. Astfel, printr-o simplă vizită prin Casa Poporului, ne putem da seama de bogățiile statului. Printre materialele folosite se numără: 1.000.000 mc de marmură, 700.000 de tone de oţel, 1.000 tone de bazalt, 900.000 mc esenţe de lemn, 3.500 tone de cristal, 2.800 de candelabre, 220.000 mp de covoare și 3.500 mp de piele.

4.Este construită pe locul vechiului cartier Uranus

La ordinul lui Ceaușescu, au fost demolate peste 9.000 de clădiri de pe teritoriul unde se află astăzi Casa Poporului. Vechiul cartier Uranus, cu vile boeme, a dispărut în câteva zile. Oamenii care locuiau acolo au fost strămutați. Acest cartier nu este singurul care a fost demolat în centrul Capitalei, pentru a face loc gradiosului Palat. Au fost rase de pe hartă Mănăstirea Văcăreşti, Dealul Mihai Vodă, Spitalul Brâncovenesc, primul institut medico-legal din lume, Hala Unirii, Opereta din Piaţa Senatului, Arsenalul Armatei şi Muzeul Militar Central.

5.O mare parte din clădire este nefolosită

Construcția Casei Poporului a însemnat enorm de mulți bani, dar și o forță de muncă impresionantă. Peste 100.000 de oameni au fost implicați la realizarea acestei clădiri, care lucrau în trei ture. Costurile se ridică la aproape trei miliarde de euro. Cu toate acestea, 70 % este nefolosită, multe care nefiind finalizate.

6.Inclusă pe lista clădirilor bântuite

Numeroase legende urbane s-au țesut, de-a lungul anilor, în jurul acestei clădiri imense. Cele mai multe spun că ar fi „vizitată” de fantome ce ar aparţine unor persoane care au murit în condiţii suspecte. Martorii unor apariții bizare sunt chiar paznicii de noapte. Unii au relatat că există o fantomă a unei fete pe nume „Anca”. Năluca, într-o rochie de vară cu desen floral, se arată doar personalului în uniformă şi cere ajutor.

7.Găzduiește Muzeul Național de Artă Contemporană

Înființat în 2001, muzeul a funcționat inițial în cadrul Kalinderu Medialab, înainte de a se muta în clădirea Palatulului Parlamentului, începând cu 2004. De atunci, muzeul urmărește să promoveze nume relevante ale artei contemporane românești și artiști internaționali de renume. Colecția MNAC reunește 7.000 de lucrări ce datează din perioada anilor 1920 și până în prezent. Fiindcă muzeul este situat într-o clădire considerată obiectiv militar, vizitatorii trebuie să treacă printr-un filtru de securitate, similar experienței de la aeroport.

8.Sălile Palatului Parlamentului pot fi închiriate pentru evenimente

Nu o dată au existat solicitari din țară sau din afară pentru a închiria întreaga clădire, în scopul desfășurării unei nunți sau eveniment exclusivist. Se spune că odată un cuplu de indieni și-au dorit să facă nuntă cu 400 de invitaţi la Palatul Parlamentului, dar au fost refuzați. În prezent există 8 săli care pot fi închiriate. Prețul pornește de la 1.400 de euro pe zi şi poate depăşi 4.500 de euro, acesta fiind negociat cu fiecare organizator în parte. Nunțile însă sunt interzise. 

9.Condițiile de vizitare

Biletele de intrare pentru vizitarea Palatului Parlamentului se achiziționează în ziua vizitei, numai de la casa de bilete din incinta Sălii de expoziții "Constantin Brâncuși", strada Izvor, nr 2-4. Plata se poate efectua în numerar sau cu cardul bancar Mastercard. Un tur standard pentru adulți costă 40 lei, pentru studenți 20 de lei, iar pentru copii 10 lei. Accesul este gratuit pentru copiii cu vârste între 0-6 ani, pentru persoanele cu dizabilități (cu act doveditor) și pentru ghizii care însoțesc grupuri de minimum 10 adulți.

10.Accesul doar cu buletinul

Accesul pentru vizitarea clădirii se face doar pe baza unui document de identitate valabil (B.I., C.I., pașaport). Nu se acceptă permis de conducere sau alte forme de legitimare.

Sursă foto: Getty Images

  • Top 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Casa Poporului

related posts

Modifică setările cookies