Top 5 cărţi cu final neaşteptat! Te ţin cu sufletul la gură şi te fac să redecoperi plăcerea lecturii!


Mulţi dintre noi am citit măcar o carte care ne-a ţinut cu sufletul la gură, la care ne-am gândit chiar şi săptămâni bune după ce am terminat-o şi eventual am recitit o dată sau de două ori. Iată top 5 opere care te vor ţine în alertă şi în zilele libere din anotimpul friguros:


Fight Club, de Chuck Palahniuk

Nuvela lui Palahniuk este una plină atât de acţiune, dar are şi multe substraturi psihologice. Protagonistul, a cărui identitate nu este dezvăluită, este tiparul omului de rând, constrâns de societatea în care trăieşte să se conformeze. Totul se schimbă în momentul în care naratorul îl cunoaşte pe Tyler Durden, un individ care nu respectă nicio regulă. Cei doi încep o prietenie ciudată, care îl determină pe narator să preia comportamentul lui Tyler. „Fight Club” (clubul de bătaie) este o organizaţie făcută de ei în care diverşi indivizi se strâng şi se lovesc unii pe alţii pentru a se elibera de energiile negative. Aceste mic club creşte şi se transformă într-o mafie, iar naratorul pierde controlul. Totuşi, finalul dezvăluie nişte lucruri care îl dau pe cititor peste cap şi îl fac să realizeze că, orice a înţeles din ce a citit, nu are legătură cu realitatea cărţii. 

Fraţii Karamazov, de Fyodor Dostoevski

Chiar dacă vi se pare ciudată apariţia unui titlu scris de unul din greii literaturii într-un astfel de top, cartea Fraţii Karamazov e de neratat pentru cei care vor să cunoască sufletul rusesc într-un mod care nu poate fi catalogat altfel decât “cu sufletul la gură.”  Romanul lui Dostoevski urmăreşte povestea a 3 fraţi, fiecare având o predispoziţie pentru...păcat. Ei se află într-un conflict constant cu tatăl lor, Feodor Pavlovici. Deşi Dimitri se află în prim plan, toţi cei 3 fraţi ajung să comită fapte condamnabile. Toate aceste „obiceuri” ale lor provin din impactul pe care Feodor l-a avut asupra lor, dar Dimitri este hotărât să îşi schimbe destinul.

 

Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde
 
„Portretul lui Dorian Gray” este cea mai faimoasă carte a lui Oscar Wilde. Acţiunea se desfăşoară în Anglia din Epoca Victoriană. Tânărul Dorian primeşte cadou un portret realizat de pictorul Basil. Acest tablou are o încărcătură supranaturală, care îl determină pe Dorian să îşi schimbe radical stilul de viaţă. Tânărul educat, cu aspiraţii măreţe, ajunge să îşi vândă sufletul, şi să ducă o viaţă dictată de dependenţele şi plăcerile trupeşti, iar tabloul este cel care îl ajută să facă acest lucru.
 
Strania poveste a lui Benjamin Button, de F. Scott Fitzgerald
 
Nuvela de dimensiuni reduse îl prezintă pe personajul din titlu, care este complet diferit de ceilalţi oameni. Benjamin îşi desfăşoară întreaga viaţă într-un paradox: se naşte bătrân şi întinereşte pe parcursul timpului. Dacă această idee ţi se pare înspăimântătoare, elementul-cheie din această carte este faptul că, deşi Benjamin este o anomalie a naturii, viaţa sa este una destul de normală, cu câteva difenrenţe. Care sunt acestea? Citeşte şi vei afla!
 
 
Se numea Sarah, de Tatiana de Rosnay
 
Cartea urmăreşte povestea impresionantă a Sarei Starzynski, o fetiţă provenită dintr-o familie de evrei din Al Doilea Război Mondial. După ce întreaga ei familie (cu excepţia fratelui mai mic, pe care l-a închis în dulap) a fost arestată şi trimisă în lagărele din Auschwitz, Sarah duce o luptă pentru supravieţuire. Povestea este una înduioşătoare, plină de emoţie, şi te va face să te simţi mai recunocător pentru realitatea în care trăieşti. 
 
Foto: UNSPLASH
 
  • Top 5 cărţi cu final neaşteptat! Te ţin cu sufletul la gură şi te fac să redecoperi plăcerea lecturii!

related posts

Modifică setările cookies