VIDEO De la Nadia noastră la Simone a lor. Americanca Biles a intrat în istoria gimnasticii


Performanțele fantastice ale Nadiei Comăneci la Olimpiada din 1976 sunt repetate, dar la o altă dimensiune, de americanca Simone Biles. 


Gimnasta de 22 de ani a izbutit săptămâna trecută două procedee de nota 10, care nu se mai văzuseră niciodată în istoria acestui sport.

În urmă cu 43 de ani, la Montreal, Nadia noastră a uimit lumea cu primul 10 acordat în gimnastică, în urma unui exercițiu perfect la paralele. La aceeași Olimpiadă din Canada, Nadia Comăneci a bifat alte șase note de 10 (trei la paralele și alte trei la bârnă), evoluții pe care le puteți admira mai jos.

Acum, într-o perioadă în care gimnastica din România e la pâmânt, marea vedetă a acestei discipline este Simone Biles. Sportiva de peste Ocean e considerată deja cea mai valoroasă gimnastă din toate timpurile, chiar și peste Nadia Comăneci. Deși are numai 22 de ani, Biles domină autoritar gimnastica feminină, având în palmares o salbă impresionantă de medalii de aur, dintre care 4 la Jocurile Olimpice și 14 la Campionatele Mondiale.

Mai mult, cunoscută pentru calitățile sale acrobatice, Simone Biles a reușit să ducă gimnastica la o altă dimensiune, săriturile efectuate de ea fiind inabordabile pentru orice altă colegă de breaslă. A dovedit acest lucru și la campionatul național al Statelor Unite, încheiat duminica trecută la Kansas City, unde a încercat cu succes două procedee nemaiîntâlnite.

Mai întâi, concurând pe „puntea suspinelor”, Simone și-a încheiat exercițiul cu o desprindere de pe bârnă care va intra în manualele de gimnastică. Biles a izbutit să se răsucească de două ori în aer, ca nimeni alta înaintea ei, o tentativă încununată cu o aterizare perfectă.

 

Biles și-a continuat recitalul de „invenții” la sol, impresionând cu o altă execuție de pe altă planetă. La prima diagonală, americanca a atentat la tavanul sălii cu o „triplă-dublă”, un procedeu în premieră nu numai la feminin, ci și în competițiile masculine. De remarcat faptul că Simone Biles a avut nevoie la aterizare de o saltea suplimentară, scoasă apoi de antrenori, pentru a nu-și pune în pericol integritatea fizică.

Pentru că sistemul de punctaj din gimnastică s-a schimbat, Simone Biles n-a fost răsplătită cu 10-le patentat de Nadia Comăneci, însă americanca a atins cu siguranță perfecțiunea în acest sport.

FULLSCREEN
VIDEO De la Nadia noastră la Simone a lor. Americanca Biles a intrat în istoria gimnasticii
  • /

related posts