3 pași pentru a-ți îmbunătăți relația de cuplu. Ce este ”harta dragostei” și cum ajută aceasta


Adesea ne gândim la terapia de cuplu ca la o ultimă soluție. Presupunem că doar partenerii cu probleme seriose ar trebui să apeleze la ea. Adevărul este că toate cuplurile își pot îmbunătăți relația prin aplicarea unor „trucuri” învățate la sedințele de terapie de cuplu.


„Avem instrumentele necesare pentru a înțelege, a empatiza, a asculta și a ne conecta cu partenerii noștri în interiorul și în afara conflictului. Așadar, putem avea relațiile împlinite la care aspirăm”, declară terapeutul pentru familii Robyn D'Angelo.

Într-un articol pentru PsychCentral, D'Angelo a împărtășit trei trucuri de care ar putea beneficia relația dvs.:

 

1. Întocmește o ”hartă a dragostei”

Cercetările au arătat că un factor important al stabilității este atunci când cuplurile, în special soții, ajung să-și înțeleagă relația și partenerul. Puteți să vă imaginați acest lucru ca o „hartă a dragostei”, ce cuprinde lumea interioară a partenerului –dorințele, grijile, visurile, scopurile și bucuriile. 

Aceleași studii susțin că acele cupluri care au o „hartă a dragostei” sunt mai bine pregătite pentru a face față evenimentelor și conflictelor stresante.

Terapeutul Robyn D'Angelo îndeamnă la practicarea unui joc cu întrebări deschise, cum ar fi: „Care sunt cei mai apropiați prieteni ai partenerului?”, „Ce îl face pe partenerul tău să se simtă cel mai competent?” etc. Recomandă ca acest joc să fie reluat la fiecare șase luni. 

 

2. Învață limbajul iubirii partenerului tău

Tindem să credem că știm limbajul partenerului nostru – ceea ce îl face să se simtă fericit, semnificativ și deosebit. Cu toate acestea, obișnuim să ne arătăm dragostea și să împlinim nevoile celuilalt în mod automat, conform așteptărilor noastre. Acest fapt duce de obicei la dezamăgire: un partener simte că nu-i sunt îndeplinite nevoile, iar celălalt se simte subapreciat pentru munca depusă pentru fericirea celuilalt.

Deci ce poți să faci? D'Angelo sugerează partenerilor să facă testul The 5 Love Languages. „Stabiliți o noapte de întâlnire, aduceți rezultatele chestionarului și discutați unul cu celălalt despre exemple specifice.” Cu alte cuvinte, vorbiți despre modalitățile în care doriți să fiți iubiți.

Vorbind despre limbajul dragostei partenerului tău, este implicit că vei ști cum să abordezi situațiile.

 

3. Repararea conflictului

Ultimul truc, absolut esențial, implică stăpânirea „artei de a repara și de a fi reparat”. 

Lista cu expresiile „pentru reparat” cuprinde patru categorii: „Mă simt…”,  „Am nevoie să mă calmez”, „Îmi pare rău” și „Apreciez”. 

Exemple de fraze pentru fiecare categorie ar fi: „Mă simt defensiv. Poți să reformulezi? ”, „Putem face o pauză?”, „Hai să o luăm de la început, dar mai calm.”, „Sunt de acord cu o parte a ceea ce spui.”, „Nu este vina ta.”

„Ideea este că, pe măsură ce conversațiile evoluează, poți să te întorci la listă și să identifici frazele care vor și nu vor funcționa”, a spus D'Angelo.

D'Angelo le cere clienților să revadă listele și să aleagă două fraze din fiecare categorie. Dacă și-au auzit partenerul spunând aceste fraze în mijlocul unei discuții în contradictoriu, știu ce au de reparat. 

Ca indivizi, beneficiem foarte mult dacă învățăm să ne gestionăm emoțiile, pentru a face față criticii noastre interioare și pentru a deveni mai expliciți. Același lucru este valabil și pentru cupluri. 

Un articol de Georgiana Bumbu
 
Cum readucem pacea în cuplu?


related posts