Anticonceptionalele, o arma cu doua taisuri


Daca vrei o metoda sigura care sa te protejeze de sarcinile nedorite, alege anticonceptionalele. Tine cont insa de o regula sfanta – treci pe la medic inainte, pentru a te asigra ca nu vrei avea parte de complicatii mai tarziu.


Cum actioneaza anticonceptionalele?
Pilulele reprezinta o doza zilnica de hormoni, care schimba modul normal de functionare al corpului tau si te feresc de o eventuala sarcina. Majoritatea anticonceptionalelor contin o combinatie de estrogeni si progesteron, care impiedica ovulatia. Totodata, pilulele provoaca transformarea mucusului cervical intr-o substanta vascoasa, care impiedica trecerea spermatozoizilor in uter.

Cum se administreaza pilulele?

Majoritatea blisterelor contin care 21 de pilule, insa exista si pachete de 28 de bucati. Anticonceptionalele se administreaza zilnic, la aceeasi ora, timp de 21 de zile. Pentru a nu intrerupe administrarea reflexa care se creeaza, exista si blistere de 28 de pilule, insa ultimele 7 contin doar glucoza, adica sunt inactive hormonal.

In cazul in care ai omis una dintre pilule, citeste cu atentie prospectul, pentru a vedea cum sa actionezi. De obicei, in primele 14 zile se recomanda administrarea pilulei omise de indata ce iti amintesti de ea, iar in ultima saptamana, intreruperea lor. Dupa cele 21 de zile in care ai luat pilulele pe baza de hormoni, trebuie sa apara menstruatia.

Care sunt avantajele?
Unul dintre cele mai importante avantaje ale pilulelor este faptul ca sunt foarte eficiente. Totul este sa fii atenta si sa le administrezi corect. In general, problemele apar din cauza utilizarii neadecvate.

Un alt beneficiu al anticonceptionalelor este diminuarea durerilor menstruale, dar totodata si reglarea ciclului. Dupa cateva luni de la administrarea pilulelor, vei sti exact care este prima zi a ciclului menstrual .

O data cu administrarea pilulelor va scadea atat riscul cancerului ovarian, cat si cel al chisturilor. Pilulele au avantajul de a diminua ovulatiile si variatiile pe care corpul le produce, astfel ca daca alegi sa te protejezi folosind aceasta metoda contraceptiva, vei fi ferita si de problemele de sanatate specific feminine.

Dar dezavantajele?

Probabil ca cel mai mare dezavantaj al anticonceptionalelor este faptul ca nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. In plus, pot aparea efecte secundare negative, precum migrene, sensibilitati ale sanilor sau chiar crestere in greutate.

Desi efectele secundare sunt cunoscute, exista cazuri, mai rare, ce-i drept, cand in urma administrarii anticonceptionalelor apar manifestari violente. Este si cazul unei tinere in varsta de 17 ani, din Elvetia, a carei poveste a facut inconjorul lumii. La doar o luna de cand a inceput sa ia pilulele, Celine a facut o embolie pulmonara, care i-a afectat inima si creierul. In prezent, fata nu se poate deplasa, este hranita artificial si abia mai poate sa vorbeasca.

In cazul in care esti nevoita sa iei antibiotice, nu uita sa ii spui medicului ca folosesti anticonceptionale. In unele cazuri, combinatia dintre substantele continute de cele doua tipuri de pastile poate avea repercusiuni gave.


 

related posts

Modifică setările cookies