Banii pot cumpăra fericirea?


Banii nu pot cumpăra fericirea, dar pot cumpăra multe lucruri care contribuie la sentimentul de împlinire. 


Iată sugestiile noastre cât privește echilibrul dintre contul din bancă și împlinirea emoțională.

Cumpără experiențe (sau lucruri experimentale)

Dacă un city-break și o geantă costă 100 de euro fiecare: ce te va face mai fericită? Să presupunem că îți plac ambele; totuși, excursia are prioritate. Cercetătorii au constat faptul că experiențele aduc o mulțumire sufletească mult mai mare decât lucrurile materiale. De acestea din urmă ne bucurăm pe moment, după care achiziționăm altele și uităm de ele. În schimb, experiențele te ajută să evoluezi și să te cunoști mai bine.

Identifică-ți valorile

Chiar dacă alegi să cumperi lucruri, alege-le pe cele care îți definesc valorile. Spre exemplu, dacă îți place să petreci timp cu familia, cumpără un joc de societate pe care-l puteți juca împreună. Sau dacă îți place să petreci timp singură, cumpără-ți o carte sau un audiobook. 

Cheltuie bani pentru alte persoane

În loc să cumperi lucruri care te fac pe tine fericită, cumpără lucruri care să-i facă pe alții fericiți. S-a dovedit că atunci când alte persoane sunt fericite datorită ție, stima de sine și propria satisfacție cresc. Inima ta pare a fi mai fericită și sănătoasă când lista destinatarilor este alcătuită din familie și prieteni apropiați. 

Economiile sunt scutul tău

Poate că să economisești bani nu este neapărat distractiv și nici nu te face mai fericită, dar nici să ai datorii nu este bine. O sumă de bani modică, pusă deoparte în fiecare lună poate reprezenta totuși un scut împotriva nefericirii cauzate de posibilele datorii.

Analizează-ți fericirea

Pune în aplicare toate cele menționate anterior, iar înainte să achiți ceva, gândește-te dacă te face cu adevărat fericită. Ține un jurnal al cumpărăturilor timp de o lună, în care să scrii când și de ce cumperi, cum te face să te simți și cât de util a fost. Vei vedea repede, dintr-o perspectivă emoțională, ceea ce merită cumpărat și ce poți omite.

Un articol de Georgiana Bumbu

Vezi și: Ce se întâmpla în FERMA săptămâna viitoarerelated posts