Ce poți face pentru a crește stima de sine


Încrederea în sine denotă cât de mult te apreciezi. Nu ce spun sau cred alții, ci care este părerea ta despre tine.


Și deși ar trebui să fim obiectivi în ceea ce ne privește, de multe ori suntem cei mai mari critici ai noștri. O încredere în sine sănătoasă este realistă și te ajută să ai succes în toate aspectele vieții, de la locul de muncă, la prieteni și familie. Mai jos sunt câteva sugestii pentru a-ți crește stima de sine.

Fii atentă

Nu ne putem schimba dacă nu conștientizăm ce trebuie schimbat. Fii atentă la gândirea negativă, la autocritică și încearcă să te îndepărtezi de aceste emoții. Fără a ne detașa de gândirea toxică nu putem vedea că gândurile care ne trec prin cap într-o anumită situație sunt doar trecătoare și nu ne definesc ca persoane.

Ai grijă de tine

Să ai grijă de tine nu înseamnă să fii egoistă, ci să ai grijă de singurul cadou pe care l-ai primit, spune Parker Palmer, autorul unor cărți despre cum poți avea o viață împlinită. Stima de sine este afectată, fie că vrem sau nu acest lucru, de starea de sănătate, de echilibrul nostru emoțional și de prietenii care ne înconjoară. Dacă ai o problemă la nas, o rinoplastie te va ajuta să renunți la insecurități și îți va transforma cu totul chipul. Acest lucru simplu pe care îl poți face pentru tine te va ajuta să ai mai multă stimă de sine și va contribui la reducerea anxietății sociale.

 

Păstrează un jurnal al recunoștinței

Într-un astfel de jurnal poți scrie despre aspectele fizice care îți plac la tine, despre lucrurile mărunte care îți înfrumusețează zilele, despre complimentele pe care le primești de la ceilalți și despre alte lucruri pentru care ești recunoscătoare. Atunci când ești într-o pasă proastă citește pagini din acest jurnal. 

 

Nu lua lucrurile prea în serios

Uneori, principalul motiv pentru care o persoană are de-a face cu o stimă de sine scăzută este pentru că ia lucrurile mult prea în serios. Este foarte important să fii capabilă să râzi și să faci haz de necaz chiar și atunci când ai greșit. Încearcă să răspunzi ponderat atunci când ești criticată și intensitatea greșelilor va scădea simțitor. Viața unui om nu se reduce la un incident neplăcut care te-a făcut să roșești într-o joi după-amiază.

 

Evită să te compari cu ceilalți

Acceptarea propriei persoane este cheia menținerii stimei de sine la un nivel normal. Al doilea pas este să nu te mai compari cu cei din jur.

Doar pentru că altcineva pare fericit pe rețelele sociale, asta nu înseamnă că sunt fericiți. La fel și dacă te compari cu o colegă la locul de muncă.

Nu ai de unde să știi prin ce a trecut ca să ajungă în acea poziție. Comparațiile cu prieteni, colegi de muncă sau simpli necunoscuți din mediul online pot accentua o stimă de sine scăzută, afectând pe termen lung sănătatea fizică și pe cea mintală. 

Gândește-te la punctele tale forte

Cu toții avem punctele noastre forte și punctele slabe. Poate că o persoană cântă excelent, dar este un bucătar lamentabil. Un inginer bun poate fi nepriceput în treburile casnice și tot așa.

Cu alte cuvinte, minusurile nu ne definesc viața la fel ca în cazul punctelor forte. Este important să conștientizezi și să fii împăcată că ai atâtea lucruri la care te pricepi, dar și că vor exista mereu situații în care o vei da în bară și că este OK.

 

Fă mișcare

Studiile arată că există o legătură între practicarea de exerciții fizice și o stimă de sine ridicată. Sportul te ajută să îți depășești barierele fizice și mintale și îți arată că ai o putere interioară de care poate nu știai anterior. Nici măcar nu trebuie să mergi la sală. Poți alerga în parc, poți dansa la un curs de dans aerobic sau poți înota câteva bazine.

Ajută-i pe cei din jur

Voluntariatul reprezintă o opțiune excelentă pentru a ieși din propriile gânduri. Atunci când îi ajuți pe alții, nu te mai concentrezi pe lucrurile care nu îți convin la tine și poate chiar afli că ești mult mai norocoasă decât credeai.

Există mai multe studii care au descoperit o legătură între persoanele care fac voluntariat și o stimă de sine ridicată. Condiția, spun majoritatea studiilor, este să ajuți persoane necunoscute, nu prieteni apropiați sau membri ai familiei. Interesează-te unde poți face voluntariat în orașul tău sau ajută vecinii în vârstă.

Încrederea în sine nu ne este dată la naștere. Ea se dezvoltă în timp și poate fi modelată prin experiențe, gânduri și emoții. Chiar dacă nu putem schimba trecutul sau lucrurile care ne-au definit copilăria, putem contribui la creșterea stimei de sine. Urmează sfaturile de mai sus și vei învăța să te apreciezi mai mult.

Sursa foto: Pexels

related posts

Modifică setările cookies