Ar trebui sau nu să dezinfectăm cumpărăturilor pe care le facem? Avertismentul specialiștilor


În prezent, nu există dovezi că virusul COVID-19 este transmis prin alimente. 


Ar trebui să-mi păstrez alimentele în garaj sau pe verandă timp de 3 zile?

Știm că virusul este inactivat lent la temperatura camerei, cu un timp de înjumătățire a puterei de infectare de aproximativ opt ore. Dar această întrebare presupune că toate alimentele sunt contaminate și că simpla atingere a alimentelor te va îmbolnăvi, ceea ce nu este real.

Este nevoie să dezinfectez fiecare cutie individuală și pungile pe care le aduc în casă?

Aceasta este o întrebare care nu are sens științific, conform specialiștilor. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că exteriorul ambalajelor alimentare este contaminat, puteți să vă spălați pe mâini și / sau să vă igienizați mâinile înainte de a vă așeza pentru a mânca orice aliment pe care l-ați scos din aceste recipiente. Spălarea mâinilor înainte de a mânca este o bună practică chiar și atunci când nu suntem în pandemie!

Spălăm produsele proaspete cu săpun? 

Săpunul nu trebuie să fie folosit pentru spălarea alimentelor. Săpunul nu este conceput pentru mâncare. Așa cum s-a menționat în diferite studii, săpunul poate provoca greață, vărsături și diaree dacă este ingerat.

Recomandările actuale ale experților științifici, inclusiv FDA, recomandă ca fructele și legumele proaspete să fie spălate în apă rece.

Plasele de cumpărături reutilizate sunt riscante?

Multe persoane folosesc pungi refolosibile ca alegere responsabilă. Este o practică bună (chiar înainte de vremea pandemiei) să vă spălați pungile reutilizabile în mod regulat.

Dacă vă preocupă faptul că pungile dvs. pot avea coronavirus pe ele, le puteți spăla. De asemenea, ar trebui să vă spălați pe mâini după ce ați terminat să vă scoateți și depozita toate produsele alimentare. Acesta a fost și un sfat bun chiar înainte de pandemie.

Ce pot face pentru a reduce riscul la cumpărăturile alimentare?

Multe magazine alimentare oferă produse sanitizatoare de mână la intrare și lucrează pentru igienizarea cărucioarelor  de cumpărături. 

Practicați distanțarea socială adecvată, încercați cu tot posibilul să țineți 1,8 metri distanță de ceilalți cumpărători. În cazul în care există un produs de igienizare manuală, folosiți-l și când ieșiți din magazin și apoi din nou acasă, după ce ați terminat să vă puneți toate produsele alimentare și pungile de cumpărături reutilizabile în mașină.

Aceste răspunsuri sunt date de către Donald Schaffner, microbiolog și expert în siguranța alimentelor de la Universitatea Rutgers.

Foto: Shutterstock

Trending Review cu Daragiu - Episodul 23

related posts

Modifică setările cookies