Cum putem evita să ne atingem fața. Ce spun specialiștii și de câte ori își atinge un om pe fața pe zi, conform studiilor


Oficialii de sănătate publică promovează constant spălarea mâinilor ca o modalitate pentru ca oamenii să se protejeze de COVID-19. Cu toate acestea, acest virus poate trăi pe metal și plastic zile întregi, astfel încât simpla ajustare a ochelarilor cu mâinile nespalate poate fi suficientă pentru a vă infecta. Astfel, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății le-au spus oamenilor să nu mai atingă fața.


Sunt experți în științe psihologice și sănătate publică. Brian Labus este un expert în bolile transmisibile care știe ce ar trebui să facă oamenii pentru a evita să se infecteze. Stephen Benning este un psiholog clinic care ajută clienții să își schimbe obiceiurile și să gestioneze stresul în moduri sănătoase. Kimberly Barchard este un expert în metode de cercetare care a dorit să știe ce spun cercetările despre atingerea feței.” Împreună, am folosit expertiza noastră clinică și literatura de cercetare pentru a identifica cele mai bune practici pentru a reduce șansele de a atinge fața și a scădea șansele oamenilor de a prinde COVID-19”.

Oamenii își ating fețele frecvent. Își șterg ochii, își zgârie nasul, își mușcă unghiile și își învârt mustățile. Oamenii își ating fața mai mult atunci când sunt neliniștiți, jeniți sau stresați, dar și atunci când nu simt nimic. Studiile arată că studenții, lucrătorii de birou, personalul medical și persoanele din trenuri își ating fețele între nouă și 23 de ori pe oră, în medie.

De ce este atât de greu să te oprești? 

Atingerea feței ne răsplătește ușurând disconforturile momentane precum mâncărimea și tensiunea musculară. Aceste neplăceri trec de obicei într-un minut, dar atingerea feței oferă o ușurare imediată, care în cele din urmă îl face un răspuns obișnuit care rezistă schimbărilor.

Schimbați comportamentele obișnuite

Antrenamentul de inversare a obișnuinței este o tehnică bună de modificare a comportamentului care ajută oamenii să oprească o varietate de comportamente aparent automate, precum ticuri nervoase și mușcături de unghii. Îi antrenează pe oameni să observe disconfortul care le provoacă obiceiurile, să selecteze un alt comportament pe care să-l folosească până când disconfortul trece și își schimbă împrejurimile pentru a le diminua disconfortul.

Este posibil să fi schimbat deja unele dintre alte obiceiuri - de exemplu, tușind în cot în locul mâinilor sau salutându-i pe alții în alte moduri, evitând strângere de mână. Dar, spre deosebire de tuse și de datul mâinilor, oamenii își ating frecvent fețele fără să fie conștienți de acest lucru. Așadar, primul pas în reducerea atingerii feței este conștientizarea acestuia.

De fiecare dată când îți atingi fața, observă cum ți-ai atins fața, îndemnul sau senzația care a precedat-o și situația în care te afli - ceea ce făceai, unde erai fizic sau ce simțeai emoțional. Dacă de obicei nu observați când vă atingeți fața, puteți cere altcuiva să evidențieze acest gest.

Automonitorizarea este mai eficientă dacă oamenii își împărtășesc rezultatele în mod public, așa că ia în considerare împărtășirea rezultatelor cu prietenii sau postarea acestora pe rețelele de socializare.

Creați răspunsuri noi

Acum, că sunteți la curent cu comportamentul pe care doriți să îl schimbați, îl puteți înlocui cu un răspuns concurent care se opune mișcărilor musculare necesare pentru a vă atinge fața. Când simți dorința de a-ți atinge fața, poți să-ți strângi pumnii, să te așezi pe mâini, să-ți presezi palmele pe vârfurile coapselor sau să îți întinzi brațele în jos în lateral. Acest răspuns concurent ar trebui să fie clar și să utilizeze o poziție care poate fi menținută cel puțin un minut. Folosiți răspunsul concurent atâta timp cât persistă nevoia de a vă atinge fața.

Unele surse recomandă manipularea obiectelor, în care îți ocupi mâinile cu altceva. Vă puteți freca vârfurile degetelor, să țineți în mână un pix sau să strângeți o minge de stres. Activitatea nu ar trebui să implice să vă atingeți nicio parte a capului. Pentru obiceiurile greu de rupt, manipularea obiectelor nu este la fel de eficientă ca răspunsurile concurente, poate pentru că oamenii tind să se joace cu obiectele atunci când se plictisesc, dar își ating fața și părul când sunt anxioși.

Gestionați-vă declanșatorii

Schimbarea mediului tău poate reduce nevoile de a-ți atinge fața și nevoia de a utiliza răspunsuri alternative. Utilizați jurnalul pentru a afla ce situații sau emoții sunt asociate cu atingerea ta față. De exemplu:

- Dacă ochelarii îți alunecă de pe nas, poți folosi cârlige de urechi pentru a preveni alunecarea.

- Dacă vă mușcați unghiile, puteți să vă țineți unghiile scurte sau să purtați mănuși sau bandaje pe vârful degetelor, astfel încât mușcarea unghiilor să fie imposibilă.

- Dacă alergiile îți provoacă mâncarimea ochilor, a pielii sau a nasului, poți să îți limitezi expunerea la alergeni sau să iei antihistaminice.

- Dacă aveți mâncare blocată între dinți, vă puteți spăla pe dinți după fiecare masă.

- Dacă părul îți intră în ochi și pe gură, poți folosi un produs elastic, o eșarfă sau o bentiță pentru a-l ține înapoi.

Încercați să faceți față, altfel este posibil să nu vă puteți opri

Majoritatea oamenilor nu pot elimina în întregime obiceiurile nedorite, dar le pot reduce. În concordanță cu principiile de reducere a nocivilor, doar reducerea atingerii pe față scade posibilitățile ca virușii să intre în sistemul tău.

Uneori, trebuie să vă atingeți fața: spălarea dinților, introducerea lentilelor de contact, ștergerea mâncării de pe buze, îmbrăcarea sau bărbieritul. Nu uitați să vă spălați mai întâi pe mâini. 

Alte modalități prin care puteți reduce răspândirea bolilor infecțioase includ practicarea distanțării sociale, spălarea minuțioasă a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectant pentru mâini și dezinfectarea cu regularitate a suprafețelor. Cu toate acestea, atunci când mâinile tale ating suprafețe contaminate, sugestiile de mai sus te pot ajuta să eviți să-ți atingi fața înainte de a le spăla din nou.

Foto: Shutterstock

Viata Bate Vlogul - Sezonul 2. Emil Rengle si cei 13 vloggeri lanseaza videoclipul piesei Viata Bate Vlogul

related posts

Modifică setările cookies