Cum trecem peste trauma unui divorț! Ce ne învață specialiștii!


Zilele în care familia era considerată „celula de bază a societății” sunt cu mult în urma noastră. Dacă pe vremea bunicilor divorțul era de neconceput, un subiect tabu, o dramă care putea distruge vieți, în prezent divorțul e o realitate cu care ne-am obișnuit.

Tag-uri: #divort

În America, la fiecare 13 secunde se pronunță un divorț. Faptul că aproape jumătate din căsătoriile din Occident se termină prin divorț sugerează că aceasta e noua normalitate, dar din păcate, normal nu înseamnă neapărat și sănătos. Conform scalei de stres a lui Holmes și Rahe, care măsoară relația dintre evenimentele din viața noastră, stres și predispoziția la boală, divorțul este considerat al doilea cel mai sever stresor, după moartea partenerului. Așadar, divorțul nu este doar o procedură legală, sau o simplă despărțire, ci un proces psihologic și social, o adevărată traumă, ce ne schimbă întreaga existență. Despre acest lucru ne-a vorbit medicul primar psihiatru Dr Gabriella Bondoc.

Conform ultimei ediții a Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-5), trauma presupune „pericol sau amenințare de moarte, accidentări serioase sau violență sexuală”. Această modificare este criticată de mulți specialiști, pentru că exclude factorii stresanți psihosociali, precum divorțul sau pierderea unei slujbe din definiție. Multe studii anterioare au arătat însă că după divorț, unele persoane pot manifesta simptome similare cu cele specifice expunerii și supraviețuirii unor situații foarte stresante, precum război, dezastre naturale sau viol. Printe acestea se numără:

- gânduri negative despre sine și lume;

- vinovăție exagerată sau învinuirea altora;

- sentimente de izolare;

- iritabilitate sau agresivitate;

- comportament riscant sau distructiv;

- insomnie.

Indiferent cum catalogăm divorțul, efectele lui asupra sănătății sunt mai grăitoare decât cuvintele:

- un studiu din 2000 arată că femeile și bărbații divorțați au o sănătate fizică și psihică mai precară decât persoanele căsătorite;

- persoanele divorțate au mai multe simptome de anxietate și depresie și probleme cu uzul de substanțe;

- persoanele divorțate au un risc crescut de moarte timpurie, cu o probabilitate de 23% să moară din diverse cauze, față de persoanele căsătorite.

Aceste date indică faptul că divorțul este o adevărată problemă de sănătate publică, ce ne poate pune viața în pericol. Dar asta cel mai probabil nu o să ne împiedice să divorțăm. Așadar, ce putem face pentru a ne proteja de efectele negative ale divorțului și pentru a ne continua viața?

Iată câteva sfaturi pentru a trece cu bine peste divorț:

1. Acordă-ți spațiu și timp pentru a fi în doliu

După ce trecem printr-un divorț, e firesc să ne dorim să trecem repede mai departe și să ne vedem de viață. Însă dacă nu ne acordăm destul timp pentru a plânge ceea ce am pierdut, nu facem decât să îngreunăm procesul de vindecare. Doliul nu este numai pentru persoana care ocupa un loc central în viața noastră și care deodată nu mai este, ci și pentru relația și aspirațiile pe care le aveam cu ea, pentru identitatea noastră în relație cu acea persoană, pentru planurile de viitor care sunt deodată alterate. 

Cele cinci stadii ale doliului sunt: negarea, furia, negocierea, depresia și acceptarea. Nu toată lumea experimentează toate cele cinci etape, iar ordinea lor poate fi schimbată. De asemenea, durata diferă pentru fiecare, putând varia de la săptămâni la ani. Important e să fim înțelegători cu noi înșine și să ne acordăm timpul pentru a parcurge acest proces până la ultima și cea mai importantă etapă, cea de acceptare, în care înțelegem că aceasta a fost cea mai bună alegere și că am învățat lucruri valoroase din această experiență pe care le putem aplica în relațiile viitoare. 

2. Nu transforma divorțul într-o luptă

E firesc ca divorțul să stârnească o avalanșă de emoții negative, inclusiv furie, dispreț și frică. Deși  e bine să exprimi lucrurile care te deranjează și rănesc, certurile și conflictele nu fac decât să alimenteze aceste sentimente negative și să prelungească un proces dureros. Studiile arată că implicarea mediatorilor în locul avocaților are efecte benefice atât asupra stării emoționale a partenerilor, cât și asupra copiilor, atunci când există. Așa că dacă poți, angajează un mediator și păstrează interacțiunile cu fostul partener pașnice. 

3. Întrerupe contactul cu fostul partener

Acesta poate fi unul dintre cele mai dificile aspecte ale despărțirii. Persoana alături de care îți petreceai fiecare zi dintr-o dată nu mai este. Indiferent de cum s-a terminat relația, e inevitabil să nu-i simți lipsa. Te gândești constant la el, te întrebi ce face și cu cine e. Așa că începi să îi monitorizezi activitatea pe social media, să îi trimiți mesaje sau să-l suni, să mergi în locuri în care v-ați putea întâlni. Asta nu face decât să îngreuneze procesul de vindecare și să alimenteze o obsesie nesănătoasă. Pentru a reduce riscul de a face asta, poți să blochezi accesul la conturile de social media ale fostului partener și să folosești aplicații care blochează un număr în anumite circumstanțe (de exemplu, seara și noaptea, când e cel mai probabil să te gândești excesiv la asta și să iei decizii impulsive). Deși pare imposibil la început, pe măsură ce trece timpul, îți va din ce în ce mai puțin dor de el.

4. Ai grijă de tine 

Acum mai mult ca niciodată e important să te pui pe primul loc. Asta înseamnă să ai grijă atât de corpul cât și de mintea ta, mergând la sală sau în parc, mâncând sănătos și făcând activități relaxante, precum masaj, meditație sau ieșit cu prietenii. Evită consumul de alcool, droguri sau țigări pentru a micșora suferința. Poate părea că are efect pe moment, dar e doar un bandaj peste o rană adâncă, ce nu ajută deloc vindecarea. De asemenea, nu lua decizii majore privind viața personală sau profesională, e o perioadă în care ești predispus la comportamente impulsive. Mai bine amână-le pentru câteva luni sau chiar un an. 

5. Cere ajutorul

Doar pentru că ai divorțat, nu înseamnă că ești singur(ă). Acum e momentul să te concentrezi pe celelalte relații valoroase din viața ta, cu prieteni, familie, chiar colegi. Calitatea vieții noastre este dată de calitatea relațiilor, așadar acum poți să te concentrezi pe cultivarea și îmbunătățirea acelor relații pe care poate le-ai neglijat din cauza mariajului. Faptul că ceri ajutorul și ești vulnerabil va cimenta prieteniile pe care le ai. 

6. Apelează la specialiști

Uneori sprijinul și iubirea familiei sau prietenilor nu sunt suficiente, sau pur și simplu nu beneficiem de ele. Asta nu înseamnă că suntem pe cont propriu și trebuie să ne descurcăm singuri. Ajutorul profesionist al psihoterapeuților și psihiatrilor este mereu acolo. Ei ne poate ajuta să folosim acest eveniment nefericit din viața noastră pentru a evolua și rezolva probleme și suferințe pe care le-am purtat cu noi toată viața. Psihoterapia este o resursă extraordinară atât pentru a ne reveni după divorț cât și pentru a ne schimba viața complet și a pune bazele unor relații sănătoase și satisfăcătoare în viitor. 

7. Alătură-te unor grupuri de suport pentru divorț

Grupurile de suport reprezintă întâlniri periodice cu persoane cu o poveste similară, în care vă împărtășiți experiența și puteți oferi sfaturi și sprijin celorlalți. E o modalitate extrem de valoroasă de a te conecta cu persoane noi care te înțeleg cu adevărat, de a vedea că divorțul nu e sfârșitul lumii, pentru că unele persoane vor avea povești pozitive despre viața lor după divorț, sau de a vedea, dimpotrivă, că divorțul tău nu e atât de rău, în comparație cu al altora. În plus, vei avea sentimentul de apartenență la o nouă comunitate, iar asta va avea inevitabil un efect benefic asupra stării tale de spirit. Dacă un astfel de grup nu există acolo unde locuiești, încearcă să găsești grupuri similare online, sau găsește persoane pe care le cunoști și au trecut printr-un divorț și invită-le la o cafea pentru a discuta despre asta. Cu siguranță vor înțelege prin ce treci și  cel mai probabil vor avea sfaturi sau cuvinte înțelepte. 

Acestea sunt câteva sfaturi ale speciaiștilor pentru a depăși acest eveniment stresant, dar realitatea este că nu există o rețetă miraculoasă valabilă pentru toată lumea. Important e ca tu să descoperi ce funcționează pentru tine. Un singur lucru e sigur: vei trece peste asta. Cum vei alege să treci peste divorț îți va influența restul vieții, așa că fă tot posibilul să ai grijă de tine. 

 

Vezi și: Elvira Deatcu, totul despre personajul Delia din sezonul 2 VLAD
 

related posts

Modifică setările cookies