Daca-ti citeste mesajele sau calca stramb... plateste scump! Noul cod civil schimba viata de familie


De la 1 octombrie, cand noul Cod Civil va intra in vigoare, vom avea si noi romanii parte de divorturi… ca in filme. Putem semna acte prenuptiale sau conventii civile, logodna este o institutie recunoscuta de stat, iar sotii devin in sfarsit egali. 


Vechiul cod civil reglementa relatiile in societate dupa unul din 1864, care era modern pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, dar este complet depasit in secolul 21. Astfel, inspirati de codul civil din Quebec, profesorii de drept si specialistii din domeniu au elaborat un cod cu prevederi revolutionare pentru societatea noastra. 

Noi obligatii si noi drepturi
Obligatiile reciproce pe care noul cod civil le prevede sunt respectul, fidelitatea si sprijinul moral. Cat despre sprijinul financiar, iata ca de acum regulile se schimba si sotii trebuie sa participe numai la cheltuielile legate de casatorie, ei fiind obligati sa contribuie proportional cu mijloacele fiecaruia, daca nu cumva prin conventie civila (contract semnat inainte de casatorie) nu se specifica altceva. 

Daca aceste obligatii nu se respecta, nu numai ca aceasta incalcare continuie un motiv de divort, ci poate face ca sotul vinovat sa plateasca despagubiri substantiale!

Asadar, daca unul din soti este alcoolic, abuziv sau infidel si se aduc dovezi in sprijinul acestor acuzatii, acesta poate fi bun de plata pentru daune substantiale!

Logodnica parasita la altar se imbogateste

La fel, daca logodna, institutie recunoscuta de stat de acum, este rupta fara un motiv intemeiat, cel care da bir cu fugitii poate ajunge sa plateasca despagubiri, plus cheltuielile legate de nunta ce urma sa aiba loc.

Similar, daca un sot paraseste caminul conjugal fara un motiv intemeiat, el poate fi pedepsit, iar cea mai mare pedeapsa este in cazul in care relatia are o vechime de mai mult de 20 de ani. 

Conventiile civile ii vor lasa pe soti sa isi aleaga viitorul financiar: comun sau separat. Astfel, la fel ca la Hollywood, partenerii pot decide ca in caz de divort sa nu imparta anumite bunuri sau sa isi negocieze  o eventuala pensie alimentara generoasa. 

In ceea ce priveste situatia minorilor in caz de divort, codul civil prevede ca parintele care paraseste caminul conjugal fara un motiv intemeiat sa piarda custodia copiilor. Obligatiile celor doi parinti raman chiar si in acest caz aceleasi. 

related posts

Modifică setările cookies