Flirtul pe Facebook, prietenie sau inselat? Ce spun specialistii


“L-am cunoscut pe Facebook si parea un tip amabil.”   La inceput l-am considerat prieten, dar usor, usor, relatia a evoluat.”
”Stiam ca este insurat, dar nu mi-am imaginat ca relatia dintre noi va fi altceva, decat o prietenie.” De fapt, atunci cand vorbim de relatia cu sexul opus, prima intrebare care se pune este: Poate exista o relatie de prietenie intre persoane de sex opus? Afla parerea psihoterapeutului Constantin Cornea.

Tag-uri: #Facebook #relatie

Raspunsul corect ar trebui sa tina cont de o seama intreaga de circumstante care tin de: estetica, varsta, preferintele sexuale, dezvoltarea intelectuala. Pe scurt, de obicei, in relatia de prietenie dintre doua persoane de sex opus, cel putin unul, (constient sau inconstient), este implicat emotional si isi doreste mai mult decat prietenie de la acea relatie.

Mediul online si retelele de socializare, creaza o platforma unde se pot intalni mai multe persoane decat oricand. Am cunoscut in cabinet, persoane casatorite sau intr-o relatie serioasa, care isi faceau un cont fals, cu o poza si date false pentru a incerca sa gaseasca tot felul de relatii. Astfel, dorea sa se infrupte, mai mult sau mai putin, din posibilitatile imense pe care le ofera un mediu atat de extins.

"Din perspectiva psihologica, orice discutie poate duce in zone diferite. De la ura la sex, de la prietenie la dezinteres. Oricand unul din cei doi se poate lasa furat de mrejele celuilalt si ceea ce a inceput ca o relatie de prietenie poate merge mult mai departe. Iar aceasta intamplare poate fi benefica daca vorbim de persoanele singure. Dar ce ne facem in cazul in care vorbim de persoane aflate intr-o relatie sau casatorite?", spune psihoterapeutul Constantin Cornea.

Relatiile din mediul online, pot duce exact in acelasi loc in care pot duce relatiile cu prietenii, colegii sau vecinii. Nimic nou, nimic in plus sau in minus, nimic nemaivazut sau nemaiintalnit. In privinta relatiilor si a comunicarii “toate-s vechi si noua toate.” Vechi pentru ca se intampla de cand lumea. Noi pentru ca ni se intampla noua.

De aceea, psihologia nu doreste decat sa va ajute sa remarcati la timp, daca simtiti ca va fura evenimentele sau daca partenerul are tendinta de a aluneca spre o noua relatie. Astfel puteti capata un plus de inteligenta emotionala, reusind sa va opriti la timp sau sa va recuceriti partenerul inainte de a fi prea tarziu.

In loc de concluzie. Orice noua relatie: de prietenie, de colegialitate, de vecinatate, la locul de munca, pe strada, sau in mediul virtual, poate evolua spre o prietenie adevarata, sau spre o relatie. Se poate intampla cand va asteptati mai putin, sau de la cine nu va gandeati. Pentru ca nimeni nu poate garanta cu adevarat despre sine ca nu poate fi supus greselii, sau despre partener ca nu ar fi in stare sa faca un pas gresit. 

Pavlov spunea: “pe lumea aceasta, totul este reprezentat de relatia: stimul – reactie.” Cu alte cuvinte daca stimulul este sau devine indeajuns de puternic, nimeni si nimic nu ii poate rezista. Cu atat mai putin, atunci cand vorbim despre sex sau dragoste. Cel mult poate incerca sa reziste. Iar daca acest stimul vine de pe net sau apare la semafor, in statia de autobuz sau in persoana noii colege, nu avem niciodata de unde sa stim…  

Un material de Constantin Cornea, psihoterapeut

related posts

Modifică setările cookies