Increderea in sine se invata (P)


Oricat de neasteptat ar suna, multe fete tind sa isi piarda increderea in ele insele in momentul in care devin oficial femei. Odata ajunse la pubertate, tinerele fete sunt puse fata in fata cu asteptari sociale, prejudecati si clisee care le distorsioneaza imaginea pe care o aveau initial despre ele insele, despre abilitatile lor si despre lumea in care traiesc. Mai mult decat atat, presiunea sociala, pe care o resimt acut le dicteaza, de cele mai multe ori, un comportament mai putin curajos, mai putin puternic, mai putin increzator. 79% dintre fetele intervievate in cadrul unui studiu Always* au raspuns ca, daca nu ar mai exista presiunea sociala, ar fi mult mai increzatoare si mai libere sa faca ceea ce isi doresc.


Poate ca nu mai suntem neaparat adolescente, asadar, hai sa vedem: cate dintre noi merg cu capul sus la un interviu, constiente de valoarea pe care o au? Cate dintre noi contrazic un lider nedrept? Si, mai ales, cate dintre noi stiu ce forta uriasa pot avea, doar crezand in propriile forte? Increderea in sine se invata, se exerseaza si se castiga antrenand o serie de abilitati. Da, abilitatile sunt ca muschii - cu cat le stimulezi mai mult, cu atat mai puternice devin. Asa ca hai sa vedem impreuna ce abilitati iti poti antrena ca sa dobandesti un pic mai multa incredere:

Cunoaste-te. Asculta-ti gandurile, inventariaza-ti multumirile si nemultumirile, si identifica problemele care te mentin intr-o stare de inertie, de neputinta. Poti alege sa tii un jurnal si, astfel, sa articulezi mai bine de ce simti ceea ce simti sau de ce gandesti ceea ce gandesti. Priveste-ti limitele si intreaba-te daca sunt reale sau artificiale, daca sunt cu adevarat insurmontabile. Pune-ti intrebari si nu accepta raspunsuri usoare sau ambigue. E vorba de tine, asadar acorda-ti importanta pe care o meriti - cu cat sapi mai adanc, cu atat mai aproape vei fi de adevarata tu. Cu un pic de munca, o sa iesi la suprafata cu mai multa incredere si cu forte de care poate nici nu erai constienta.

Invata. Formeaza-ti abilitati noi, construieste mai departe cu cele pe care le ai deja si incearca sa iti cresti nivelul de competenta. Intereseaza-te de un domeniu total nou pentru tine, practica un sport nou, citeste o carte intr-o limba straina; bucura-te de lumea din jurul tau si cauta inspiratie peste tot. Mentinandu-te activa si curioasa, vei afla o multime de lucruri noi despre tine si vei vedea cum cresti de la o zi la alta.

Nu te subestima. Femeile au tendinta sa fie extrem de critice fata de ele insele, asadar mai bine sa nu te subestimezi decat sa te supraevaluezi. Ai grija chiar la cuvintele negative pe care le folosesti la adresa ta, s-ar putea sa iti induci o stare de nemultumire si nesiguranta fara sa iti dai seama. Gandeste pozitiv si bucura-te autentic. Nu uita, totusi, sa nu te iei prea in serios - un pic de autoironie nu strica, chiar in cele mai proaste zile!

Propune-ti niste obiective si indeplineste-le. Nu trebuie sa fie legate de serviciu, nu trebuie sa fie greu de indeplinit, ci trebuie doar sa te duca un pic mai departe in ceea ce iti propui, oricare ar fi acest lucru. Daca vrei, de exemplu, sa inveti sa pui muraturi, propune-ti intai sa nu mai uiti sa cumperi castraveti. Apoi, poti trece la lucruri mai serioase, cum ar fi cumparatul borcanelor, al mirodeniilor si, in sfarsit pregatitul muraturilor. Lasand gluma deoparte, ca sa nu ai parte de presiune si de frustrare, e bine sa incepi cu micro-obiective si, in functie de responsabilitatea cu care le tratezi, sa avansezi catre obiective cu mai multa insemnatate pentru tine.

Cand esti increzatoare, poti fi sigura ca toata lumea din jurul tau observa. Fii alaturi de Always in demersul sau de a incuraja tinerele fete si fii si tu o inspiratie pentru femeile din jurul tau. Urmareste seria noastra de recomandari si alege-le pe cele care crezi ca te vor face mai puternica si mai increzatoare. Nu uita sa folosesti hashtagul #CAOFATA in experientele tale online, de fiecare data cand esti mandra si sigura pe tine!

*Studiul Always Confidence & Puberty Wave II a fost derulat folosind panelul Research Now, la care au participat 1.800 de persoane americane (1.300 de femei americane cu varste cuprinse intre 16 si 49 de ani si 500 de barbati americani din aceeasi categorie de varsta). S-a utilizat un esantion reprezentativ la nivel national de 1.000 de femei si 500 de barbati, precum si un esantion aditional de 150 de femei afro-americane si 150 de femei hispanice. Sondajul a fost realizat in perioada 5 decembrie 2014 - 12 decembrie 2014. 


Miscarea Always #CAOFATA este sustinuta de milioanele de fete din intreaga lume care dau expresiei #CAOFATA sensuri uimitoare. Campania Always lansata in iunie 2014 a fost inspirata de ideea ca inceputul pubertatii si prima menstruatie marcheaza momentul in care fetele au cel mai scazut nivel de incredere, precum si de faptul ca anumite cuvinte ofensatoare pot contribui la scaderea increderii de sine. Campania a demonstrat efectul profund al expresiei „ca o fata” asupra increderii de sine inspirand astfel crearea unei miscari, care a inceput deja sa schimbe perceptia publica: dupa ce au vizionat filmul #CAOFATA, majoritatea persoanelor (76% dintre tinerele cu varste cuprinse intre 16 si 24 si 59% dintre barbati) au declarat ca videoclipul le-a schimbat perceptia asupra expresiei „ca o fata”*, conform Studiului Always Puberty & Confidence Wave II. 

related posts

Modifică setările cookies