(P) Povestea unei campioane: Andreea Chitu, ambasadoarea campaniei Continua Sa Lupti #CaOFata


Andreea Chitu, cea mai buna sportiva a Romaniei in anul 2015, vice-campioana mondiala si campioana europeana la judo se alatura campaniei Always #CaOFata pentru a-si impartasi propria poveste si pentru a incuraja fetele sa continue sa practice sport. Ascultati-i povestea si lasati-va motivati de apelul ei adresat tuturor fetelor de a-si regrupa fortele pentru a practica sport in continuare.


Datele din cel mai recent studiu* Always arata ca, la nivel global, pana la finalul pubertatii, jumatate din fetele chestionate (51%) renunta la sport. Te-ai gandit vreodata sa te lasi de sport? Si daca da, cand?

Au fost momente in care am dorit sa renunt la sport. Primul moment a fost pe la 18 ani, cand nu reuseam sa urc pe podium si incepusem sa nu ma mai consider atat de buna. Imi doream un alt program, mai mult timp liber, fara 2 antrenamente pe zi. Voiam sa fiu ca orice adolescenta normala. Dar am inteles ca sportul era normalitatea mea si ca fac ceea ce iubesc cu multe satisfactii ulterioare. Si am mai avut un gand de a renunta dupa Jocurile Olimpice din 2012, cand am pierdut un meci in ultima secunda a timpului de lupta.

85% dintre adolescentele din Romania** cred ca societatea nu le incurajeaza sa faca sport. Te-a facut cineva vreodata sa simti ca sportul nu e pentru tine, nu e pentru fete?

Au fost persoane care considerau ca o fata nu ar trebui sa practice un sport, din punctul lor de vedere dur. Si pe masura ce cresteam ma intrebau daca mai pot si imi spuneau ca ar trebui sa ma orientez spre altceva.

Au fost si persoane care te-au ajutat sa continui sa faci sport?

Parintii mei au fost cei care tot timpul m-au indemnat sa continui sa fac sport. De asemenea, antrenorii de club si de lot, prietenii si colegii, toti m-au incurajat si ma vedeau pe podium chiar si atunci cand eu nu credeam in mine. M-au incurajat prin sfaturile pe care mi le-au dat si prin crearea de noi vise si obiective.

Cum te simteai in gimnaziu cand faceai sport, in jurul varstei pubertatii?

Ma simteam mandra, puternica, simteam ca pot face absolut orice imi pun in gand. Eram de neinvins si, in plus, iubeam ceea ce faceam. Eram admirata de colegii din scoala, de persoanele din jur pentru ambitia si taria de a continua sa fac sport si de a excela in sport.

De ce crezi ca fetele ar trebui sa continuie sa faca sport?

Fetele ar trebui sa faca sport pentru ca sunt mult mai puternice decat cred si sportul le dezvolta abilitatea de a face absolut tot ce isi propun. Au un corp mai sanatos, armonios, puternic si un psihic pe masura, se simt mai stapane pe ele in tot ceea ce fac, au o atitudine pozitiva si o stare de spirit mult mai buna. Nu am avut mereu incredere in mine, dar sportul m-a invatat ca lipsa increderii te poate face sa ratezi momente unice in viata.

Always va invita sa va alaturati acestei miscari pentru a sustine fetele sa continue sa faca sport. Urmariti videoclipul Always Continua Sa Lupti #CaOFata.

Continua sa lupti  #CaOFata si incurajeaza si alte fete sa faca acelasi lucru. Incarca o poza, un videoclip sau posteaza pe Facebook cu hashtag-ul #CaOFata pentru a-ti arata sprijinul si pentru a inspira fetele de pretutindeni sa continue sa practice un sport.

 

Metodologie:

* Studiul Always Confidence & Puberty Wave IV a fost realizat in SUA, fiind folosite paneluri Research Now la care au participat 1.514 de persoane. Studiul a fost derulat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.006 de femei cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani si 508 de barbati din aceeasi categorie de varsta. Sondajul a fost realizat in perioada 30 decembrie 2015 – 7 ianuarie 2016.

** Sondajul Always in Romania a fost realizat in luna iunie 2016, online, prin metoda CAWI, pe un esantion de 314 respondenti de sex feminin, cu varste cuprinse intre 13-18 ani.

related posts

Modifică setările cookies