Studiu: al doilea copil e mai năzdrăvan decât primul și are șanse mai mari să fie un delincvent la maturitate


 
Personalitatea copiilor e influențată de mai mulți factori, iar unul dintre aceștia e ordinea în care vin pe lume.

Tag-uri: #parenting #copii

Concluziile unui studiu publicat de MIT (Massachusetts Insitute of Techology) au demonstrat științific că al doilea născut (valabil în cazul băieților, în mod special) are șanse foarte mari să fie mai năzdrăvan decât primul. 
 
Joseph Doyle și colegii săi, Sanni Breining, David N. Figlio, Krzysztof Karbownik și Jeffrey Roth au făcut acest studiu în ianuarie și spun că din interpretarea datelor culese rezultă în mod clar că al doilea copil va avea între 25 și 45% șanse să fie mai „năzdrăvan”. Cercetătorii mai spun că aceleași șanse sunt valabile și în cazul potențialului de a avea cazier la maturitate. 
 
Studiul are la bază date culese din zeci de familii din statul american Florida și Danemarca. Cercetătorii s-au concentrat pe familiile cu doi copii și în mod special în cele în care al doilea născut e băiat.
 
 
Într-un interviu acordat NPR, Doyle a spus că o posibilă explicație ar fi schimbarea stilului de parenting. El a subliniat că, în cazul celui de-al doilea copil, părinții adoptă, de regulă, un stil de parenting mai relaxat și nu mai sunt atât de stricți ca în cazul primului.
 
„De obicei, primul copil îi are drept modele pe părinți. În cazul celui de-al doilea copil, modelul va fi, de regulă, fratele său mai mare. Sigur, asta nu înseamă că al doilea copil al cuiva va fi neapărat un delincvent, dar rezultatele studiului explică tiparul unor anumite comportamente.”, a spus Doyle. 


related posts