10 vești bune despre Coronavirus! Cum poate fi inactivat virusul și ce se face pentru găsirea unui tratament


Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de Coronavirus.  Această situație nu face referire la rata mortalității cauzate de noul virus Coronavirus, ci la rata morbidității pe întreg globul, adică la numărul de persoane infectate. 


Pandemia este o epidemie care se extinde pe o zonă largă, pe un teritoriu foarte mare. Evoluția situațiilor legate de răspândirea Coronavirus poate fi urmărită, aproape în timp real AICI.
Deși suntem într-o zonă gri și încă nu se știe cu certitudine cum vor evolua lucrurile, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS a declarat că situația încă poate să fie controlată. Chiar dacă problema este una înspăimâtătoare la nivel social, există vești bune care îndeamnă la calm general. 

1.Știm despre ce e vorba
 
Primele cazuri de HIV-SIDA au apărut în iunie 1981 și a durat mai mult de 2 ani să se identifice virusul care cauzează boala. Primele cazuri de pneumonie severă au apărut în China în Decembrie 2019 și pe 7 ianuarie 2020 virusul era deja identificat.
 
Știm deja că e vorba de un nou Coronavirus, din aceeași familie ca și SARS, tocmai de aceea a primit și numele de SARS-CoV-2. Boala provocată se cheama COVID-19.
 
2.Știm să îl detectăm
 
A RT-PCR prin care se detectează virusul e disponibil din 13 ianuarie 2020.
 
3. Situația în China se îmbunătățește considerabil
 
Comisia Naţională de Sănătate, citată de Reuters, a anunțat joi, 12 martie, că deja China a depăşit vârful epidemiei de coronavirus iar lucrurile se îndreaptă spre bine. 
 
4. 80% din cazuri sunt ușoare
 
Majoritatea persoanelor diagnosticate prezintă simptome asemănătoare gripei. Insuficiență respiratorie apare în cazuri mai puține, dar și în rândul acestora, procentul cazurilor critice sau fatale este mult mai mic. 
 

5. Avem tot mai mulți vindecați

Rata vindecărilor este în creștere și poate fi urmărită aici. 
Momentan, la data de 12 martie 2020, jumătate din cazurile depistate în întreaga lume au fost declarate vindecate. 
6. Rata de afectare în rândul minorilor e mică

Spre deosebire de alte virusuri, rata de afectare în rândul copiilor, unde se poate și răspândi foarte ușor, este mult mai mică. Iar asta face posibilitatea controlării răspândirii mult mai mare. 
 
7.Virusul poate fi inactivat
 
Chiar dacă există o expunere la un virus, acest lucru nu e sinonim cu îmbolnăvirea. Dacă, de exemplu, virusul e preluat pe mână de pe o suprafață unde cineva purtător a strănutat, cu o igienă adecvată și fără atingerea unor căi de acces precum nasul, gura, ochii, poate fi eliminat.
 
De pe suprafețe, poate fi elimiat prin soluții care conțin ethanol (62-71% alcool), hydrogen peroxide (0.5% hydrogen peroxid) sau hipoclorit de sodiu. 
 
8. Există deja peste 150 de articole științifice pe bata virusurilor
 
O parte pot să fie accesate aici, iar cercetările continuă. 

9. Există deja prototipuri de vaccin în lucru
 
10. Există peste 80 de studii clinice pentru antivirale
 
Vaccinul e pentru prevenție, iar medicația petru cazurile deja depistate. Și acestea sunt în lucru și de dezvoltă de la o zi la alta. 
 

PE PRO TV PLUS PUTEȚI AFLA INFORMAȚII DESPRE CORONAVIRUS:

 

FOTO: GETTY/SHUTTERSTOCK

  • 10 vești bune despre Coronavirus! Cum poate fi inactivat virusul și ce se face pentru găsirea unui tratament

related posts

Modifică setările cookies