6 lucruri pe care nu le stiai despre melanom. Cele mai folositoare informatii despre cancerul de piele


Ai auzit de atatea ori despre melanom, dar si despre cat de periculoase pot fi alunitele, insa cu toate acestea exista o serie de informatii gresite care au fost cultivate la nivelul populatiei.


1. Este una dintre cele mai raspandite forme de cancer in randul tinerilor
Potrivit Academiei Dermatologice Americane, melanomul este cea mai raspandita forma de cancer la tinerii cu varsta intre 25 si 29 de ani, si a doua cea mai raspandita forma pentru persoanele cu varsta intre 15 si 29 de ani, principala cauza fiind expunerea excesiva la soare, dar si la metodele de bronzare artificiala.


2. Melanomul afecteaza toate tipurile de piele

Este adevarat faptul ca oamenii cu o piele mai pigmentata au un risc mai mic sa fie afectati de cancerul de piele deoarece sunt mai protejati impotriva razelor ultraviolete, insa asta nu inseamna ca procentajul este de 100%. "Le spun tuturor persoanelor sa foloseasca protectia solara in fiecare zi asa cum se spala pe dinti", a declarat Angela Lamb, profesor la sectia de dermatologie a scolii de medicina Icahn.


3. Cancerul de piele se poate declansa si la persoanele care nu au alunite sau au foarte putine

Simptomele melanomului includ modificarea formei, marimii sau culorii unei alunite, insa oamenii care nu prezinta o astfel de problema.


4. Melanomul nu se declanseaza doar de la alunite

Melanomul poate arta precum o arsura sau o dunga neagra care apare sub unghii sau chiar pe piele. Bob Marley a fost diagnosticat cu melanom aparut sub unghia unui deget de la picior in iulie 1977. Cantaretul a ignorat sfatul de a-si amputa degetul, iar cancerul s-a raspandit la plamani si creier, provocandu-i decesul in mai 1981. Melanomul poate aparea chiar si in ochi, chiar daca aceste cazuri sunt foarte rare.


5. Melanomul poate aparea si in zone ale corpului care nu sunt expuse la soare
In afara pielii expuse la soare, degetele de la maini si de la picioare, dar si zonele genitale sunt cu risc ridicat pentru cancerul de piele.


6. Melanomul este tipul de cancer de piele cu cea mai mare rata a mortalitatii
Desi exista tipuri de cancer de piele cu o rata de raspandire mult mai mare, sansele de vindecare sau remisie sunt mult mai mari decat in cazul melanomului. Potrivit unui raport realizat de Academia Americana de Dermatologie, in 2014 se estimeaza ca vor muri peste 9700 de oameni din cauza melanomului, media din prezent fiind de un deces pe ora.
 

related posts

Modifică setările cookies