6 reguli de aur ale unei cure de slabire eficiente. Le respecti pe toate?


Dupa saptamani de diete si restrictii alimentare, iti faci curajul sa te urci pe cantar doar ca sa descoperi ca nu s-a schimbat mai nimic? Capcana oricarui regim de slabit o reprezinta bine-cunoscutul „efect yo-yo” care se produce atunci cand kilogramele pierdute cu rapiditate se depun la loc imediat dupa ce dieta a incetat.


Acest lucru este provocat in primul rand de carentele nutritionale pe care organismul incearca sa le compenseze in urma curei de slabire, dar si de faptul ca nu toate dietele se potrivesc cu modurile diferite in care fiecare metabolism functioneaza.

Totusi, vestea buna este ca exista cateva reguli de aur care te pot ajuta in mentinerea unui regim alimentar eficient, prin care poti evita infometarea sau aparitia efectului yo-yo. Aceste reguli se bazeaza pe asigurarea unui echilibru nutritional, in conditiile unui aport caloric redus, dar si intretinerea sanatatii.

1. Nu te infometa!

Aceasta este prima regula pe care nutritionistii o impun atunci cand vorbim de diete. Din dorinta de a pierde cat mai mult in greutate, multe persoane sunt tentate sa renunte la mesele importante, insa aceasta este o mare greseala. Desi mananca mai putin, pofta de mancare va creste, astfel ca sunt mai predispusi sa faca alegeri alimentare mai nesanatoase si mai bogate in calorii. Este bine stiut si ca senzatia de foame poate fi un semnal ca organismului ii lipsesc anumiti nutrienti, iar privarea de acesti nutrienti pot produce dereglari metabolice. Mai mult decat atat, mesele neregulate pot determina si ele perturbari ale metabolismului.

2. Sport, sport, sport!

Activitatile fizice sunt un adevarat aliat al regimurilor de slabit! Indiferent ca este vorba de jogging, fitness, plimbari cu bicicleta sau in parc, acestea aduc beneficii multiple corpului: stimuleaza transformarea grasimilor in energie, grabesc arderile calorice, ajuta la eliminarea toxinelor si tonifiaza musculatura.

3. Planifica-ti mesele!

Scrie o lista cu mesele pentru urmatoarea saptamana, astfel iti va fi mai usor sa eviti excesele sau abaterile de la dieta zilnica si vei cumpara doar strictul necesar, fara sa cazi in capcana poftelor de moment ce determina aparitia kilogramelor in plus.

4. Transforma orice masa intr-un mic ritual!

Chiar daca ritmul agitat de zi cu zi iti impune sa mananci uneori in graba, incearca cel putin o data pe zi sa iei masa in liniste si fara repezeala. Senzatia de satietate apare de obicei la aproape 20 de minute dupa ce incepi sa mananci, astfel ca daca vei manca incet si in liniste, vei consuma o cantitate mai mica de mancare.

5. Asigura-ti necesarul zilnic de proteine si glucide complexe

Alimentele bogate in aceste substante nutritive constituie cea mai buna sursa de energie naturala pentru organism. Asigurand in mod constant o concentratie optima de glucoza si proteine, vei mentine sub control secretia de insulina, ceea ce impiedica formarea depozitelor de grasime. Cele mai sanatoase surse de proteine sunt: somonul, iaurtul, migdalele, nucile si branza de vaci, iar glucidele complexe pot fi consumate din: cerealele integrale, cartofii, orezul, pastele fainoase, lactatele.

6. Ia mesele la ore regulate in fiecare zi!

Nutritionistii recomanda respectarea orelor fixe de masa, intrucat acestea ajuta la crearea si functionarea corecta a reflexelor stimulatoare ale secretiilor gastrice. Astfel, respectand un orar al meselor, atat digestia cat si metabolismul vor functiona la parametri optimi asigurand asimilarea corecta a nutrientilor si stimularea arderilor calorice.

Asigurarea eficientei unei diete dar si mentinerea sanatatii au o singura combinatie de baza: echilibrul unei alimentatii variate si evitarea gustarilor nesanatoase provocate de poftele culinare excesive!

related posts

Modifică setările cookies