(P) 6 semne ale infertilității la femei


Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă tot mai multe cupluri din zilele noastre.


Aproximativ o treime dintre cuplurile active sexual întâmpină greutăți în conceperea unui copil, iar  problemele sunt împărțite în mod egal între bărbați și femei.

Cauzele care pot duce la infertilitate la femei țin, dincolo de predeterminarea genetică, de diverse afecțiuni ale sistemului genital feminin, stilul de viață adoptat, regimul alimentar, etc. Citește în acest articol totul despre infertilitate și când este nevoie să consulți un medic. 

Principalul semnal al infertilității este faptul că nu poți concepe un copil, chiar dacă încerci timp mai îndelungat. Pentru femeile cu vârsta până în 35 de ani, medicii pot pune diagnosticul de infertilitate dacă sarcina nu a apărut în decurs de un an.

După 35 de ani, acest diagnostic se pune dacă încercările au fost fără succes timp de 6 luni. Alături de acest simptom cât se poate de evident, există mai multe semnale care pot să îți prevestească diagnosticul de infertilitate.

 

Dureri în timpul contactului sexual

Dispareunia sau durerile din timpul actului sexual pot releva o problemă de sănătate care, netratată poate duce la infertilitate. Printre problemele care pot cauza infertilitatea se numără infecțiile, endometrioza sau fibromul uterin.

 

Menstrele lungi și dureroase

Ciclul menstrual diferă de la o femeie la alta. În timp ce unele femei au parte de menstre ușoare, care se întind numai pe 2-3 zile, altele se confruntă cu perioade mai îndelungate și un flux abundent, însoțit de crampe puternice. Acestea pot fi semnele unei endometrioze, care este un factor de risc pentru infertilitate. Alte simptome asociate endometriozei sunt durerile pelvine, manifestate și în afara perioadei menstruale, durerile de spate, oboseala, amețelile, ciclul neregulat.

 

Mestre de culoare prea închisă sau prea deschisă

Sângele menstrual este de obicei de culoarea roșu aprins în primele zile și mai închis la culoare spre finalul perioadei de flux. Dacă sângele menstrual este mai deschis sau mult mai închis la culoare decât de obicei, în mod regulat, acest lucru ar putea ridica un semn de întrebare. Discută cu medicul tău legat de un posibil diagnostic de endometrioză și află dacă acesta îți poate afecta șansele să faci un copil.

 

Ciclu menstrual neregulat

Chiar dacă durata ciclului menstrual variază, la femeile care nu se confruntă cu probleme de fertilitate, numărul de zile dintre menstre este aproximativ același, undeva între 28-35 de zile. Dacă ciclul tău este neregulat și nu vine în mai mult eluni pe an, înseamnă că este probabil să nu ovulezi în mod regulat, ceea ce afectează șansele de a avea un copil. Ovulația neregulată poate avea multe cauze, de la sindromul ovarelor polichistice, la probleme de greutate sau ale glandei tiroide.

 

Schimbări hormonale

Infertilitatea poate fi prevestită de anumite schimbări hormonale care au loc în organism. Printre simptomele acestora se numără creșterea bruscă în greutate, erupțiile cutanate, mâinile și picioarele foarte reci, pierderea sau scăderea drastică a libidoului, apariția lactației, apariția părului facial la femei sau subțierea celui capilar.

 

Obezitatea

Printre factorii care pot declanșa infertilitatea se numără numărul de kilograme în exces. Un studiu realizat în 2018 a arătat că obezitatea influențează în mod negativ fertilitatea unei femei, persoanelor supraponderale fiindu-le mai greu să conceapă un copil și fiind expuse la mai multe riscuri în timpul sarcinii.

Infertilitatea poate să apară atât la femeile mai tinere, cât și la cele mai în vârstă, în funcție de afecțiunile ascunse pe care acestea le au. Printre ele, cele responsabile de infertilitate sunt menopauza prematură, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, cancerul sau tratamentele anti cancer. Mergi la medic imediat ce simțit vreunul dintre simptomele de mai sus și întreabă-l în ce fel aceste afecțiuni îți pot afecta fertilitatea.

related posts

Modifică setările cookies