7 dintre cele mai frecvente boli cu care te poti intoarce de la piscina


Este vara si temperaturile sunt in continua crestere, motiv pentru care asteptam cu sufletul la gura weekend-ul pentru o balaceala in piscina. Totusi, aveti in vedere faptul ca puteti sa va alegeti cu multe afectiuni.


Pe langa multiplele beneficii pe care ni le ofera inotul in piscina, tot atat de multe sunt si bolile pe care le putem lua de acolo, intrucat piscinele reprezinta un mediul prielnic dezvoltarii microbilor. Frecventarea unor astfel de locuri suprapopulate este o posibila sursa de contractare a diverselor boli, de la cele de piele la afectiuni oftalmologice.

1.    Pitiriazisul versicolor

Se manifesta prin aparitia la nivelul pielii, in special pe spate si pe brate, a unor leziuni scuamoase, cu pete maronii, albe sau rosii. Este produs de bacteria Malassesia Furfur, nu provoaca mancarimi, insa are un aspect inestetic. Tratamentul este de lunga durata, intre 4-6 saptamani, iar intreruperea acestuia sau nerespectarea lui determina reaparitia bolii.

2.    ciuperca piciorului

Contactul cu aceasta ciuperca se face la nivelul labei piciorului, prin mersul pe un sol contaminat, folosirea comuna a sosetelor sau incaltamintei. Boala se manifesta prin descuamare si mancarime, iar tratamentul este local, prin folosirea unui unguent antimicotic. Pentru un rezultat satisfacator, sunt necesare respectarea igienei  si utilizarea pantofilor aerisiti.

3.    Ciuperca la nivelul unghiilor

“Tinea unguium” se manifesta prin ingrosarea unghiilor si schimbarea culorii acestora. Boala se dobandeste in urma contactului cu o suprafata contaminata, prin mersul descult sau prin extinderea ciupercii piciorului. Tratamentul este local si intins pe o perioada lunga de timp, iar in cazurile severe se recurge la indepartarea non-chirurgicala a unghiei.

4.    Foliculita

Se manifesta prin inflamarea folicului pilos, acesta prezentandu-se ca o zona rosie si dureroasa, treptat transformandu-se intr-o pustula cu puroi. Simptomele apar la aproximativ 48 de ore de la momentul contactului cu apa. Tratamentul  se face adesea la domiciliu prin utilizarea sapunului antibacterian si aplicarea compreselor calde si umede.

5.    Molluscum contagiosum

Este o afectiune virala si se dobandeste in urma contactului cu apa infectata, mai ales pe fondul unei imunitati scazute. Se identifica prin aparitia unei iritatii asemanatoare unor cosuri, avand insa o textura mai dura. De obicei tratamentul consta in indepartarea acestora prin chiuretare, intrucat un tratament local nu este eficient.

6.    Candidoza vaginala

Se manifesta prin senzatii de arsura si mancarimi la nivelul zonei genitale , usturime la urinare si/sau la contact sexual sau secretie cu o consistenta mai groasa. Tratamentul consta in aplicarea unor creme locale sau in utlizarea ovulelor. De asemenea, este indicata o igiena foarte stricta, precum si schimbarea lenjeriei intime cat mai des.

7.    Conjunctivita

Se identifica prin mancarimi la nivelul ochiului, senzatia de corp strain, inflamarea pleoapelor si secretie conjunctivala purulenta. Cauza acestei afectiuni o reprezinta in principiu clorul folosit pentru tratarea apei din piscine. Aceasta se trateaza indeosebi cu antibiotic sub forma de picaturi oculare, unguente sau pastile.
 

  • 7 dintre cele mai frecvente boli cu care te poti intoarce de la piscina

related posts

Modifică setările cookies