7 mituri despre dieta, demontate


Daca ai devenit obsedata de etichete si calorii numarate, afla ca nu toate sunt la fel. Unele te ajuta, altele iti pun piedica. Carbohidratii si grasimile nu sunt mereu "lupul cel rau", iar uneori e mai indicat sa iei o felie de pizza decat sa te trezesti in toiul noptii si sa infuleci batoane energizante. Iata cateva mituri despre slabit, explicate si demontate.


1. Nu doar caloriile conteaza. Persoanele care consuma mai multi antioxidanti mentin un indice al masei corporale mai mic, talia mai subtire si un procent de grasime mai scazut decat restul.

Iar asta desi numarul de calorii consumate zilnic este aproximativ egal. Asta inseamna ca, indiferent daca te abtii de la mancare, vei slabi mai eficient daca adaugi in dieta cateva fructe si legume cu un rol cheie in arderea grasimii, care grabesc metabolismul.

2. Ce mananci seara se depune. In teorie, corpul consuma energie in timpul zilei, in timp ce seara grasimile pur si simplu se depun. In realitate insa, caloriile nu au ceas si corpul reuseste sa digereze in acelasi mod si dimineata, si seara.

Asta nu inseamna insa ca e recomandat ca masa cea mai consistenta a zilei sa fie cina, dar din motive legate de sanatate, nu de greutate.

3. Portii mici si dese pentru un metabolism rapid. Multe regimuri de slabit sustin ca daca iei o gustare din cand in cand corpul va reusi sa arda mai repede caloriile.

Secretul consta de fapt in rata metabolica bazala (BMR), adica exact cata energie consuma organismul in starea inactiva pentru a arde caloriile. BMR se masoara la cel putin 12 ore de la ultima masa, in repaos total. Daca vrei sa consumi mai usor caloriile, atunci lucreaza musculatura, deoarece tesuturile fara grasime le ard mai rapid.

4. Proteine si carbohidrati, numai la mese diferite. Daca nu vrei sa te ingrasi, desigur. Asta pentru ca organismul utilizeaza enzime diferite pentru a le digera si, prin urmare, daca nu le amesteci vei avea o digestie mai usoara si vei slabi. Realitatea e ca nu exista dovezi care sa demonstreze ce rol joaca acesta digestie in procesul de slabit.

E adevarat ca e mai sanatos sa consumi proteine alaturi de fibre, care iti dau si energie mai mult timp. Iar unele dintre cele mai sanatoase produse (nucile, semintele, unele legume) contin si proteine, si carbohidrati.

5. Produsele dietetice te ajuta sa slabesti. Au putine grasimi sau deloc, nu contin zahar, ci indulcitori artificiali si foarte putine calorii. Perfecte pentru dieta, nu? Dar aceste produse pacalesc corpul sa manance mai mult, iar multe dintre ele contin exact acelasi numar de calorii ca un mar sau un morcov, care sunt si mai sanatoase.

6. Daca mananci grasimi, te ingrasi. Un gram de grasime are 9 calorii, in timp ce proteinele si carbohidratii au doar 4. Asa ca nu e indicat sa le consumi prea des, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa le eviti. Grasimile nu sunt dusmanul siluetei, pentru ca ajuta la absorbia anumitor vitamine si a nutrientilor.

Alege-le pe cele sanatoase, pe care le gasesti in uleiul de rapita sau de masline, in nuci si peste, si nu iti priva organismul de un compus vital.

7. Pastele si pizza te ingrasa. Cand consumi carbohidrati, corpul le transforma in zahar si apoi le depoziteaza ca grasimi. Carbohidratii in sine nu te ingrasa, ci caloriile in plus, indiferent ca sunt proteine sau grasimi.

Asa ca nu neaparat ce ai in farfurie, ci cat ai, conteaza. Incearca sa nu consumi pastele drept un fel principal, ci drept un adaos la o salata de legume, de exemplu. Si in loc de o pizza carnivora, comanda una vegetariana!

related posts

Modifică setările cookies