9 obiceiuri zilnice „ascunse” care te expun în fața virusurilor


Într-o perioadă critică pentru sănătatea globală, lumea a început să-și ia din ce în ce mai multe măsuri de precauție pentru a evita îmbolnăvirea sau bacteriile


Probabil că fiecare dintre noi a înțeles importanța spălatului pe mâini, iar despre purtarea măștilor și evitarea locurilor aglomerate s-a vorbit destul de mult pentru ca aceste comportamente să intre în conștiința oamenilor.

Vezi și Cât de periculos este coronavirus pentru copii? Am stat de vorbă cu un pediatru din Italia

Există însă și o serie de acțiuni nocive pe care le facem zilnic fără să ne dăm seama și care n-au fost atât de mediatizate, însă care pot duce la fel de ușor la contractarea unor boli.

  1. Preferi să folosești liftul. Fără a pune la socoteală benficiile urcatului pe scări (ca exercițiu fizic), butoanele de la lifturi sunt supra-utilizate, astfel că pot conține germeni.
  2. Mănânci la birou. Tastatura, mouse-ul și computerul se pot transforma în amenințări atunci când, din lipsă de timp sau din comoditate, ne luăm masa chiar la locul de muncă.
  3. Nu bei destulă apă și consumi prea mult zahăr. Pentru ca sistemul imunitar să funcționeze la cote maxime, alimentația corectă pornește în primul rând de la evitarea deshidratării și de la stăpânirea poftei de dulce.
  4. Nu-ți schimbi hainele când ajungi acasă. După o zi plină din toate punctele de vedere, petrecută prin mijloace de transport mai mult sau mai puțin aglomerate, nu-i exclus ca îmbrăcămintea cu care poposiți la domiciliu să fie plină de microbi.
  5. Folosești cu precădere coșurile de cumpărături. Poate e mai bine ca în perioadele de risc maxim să mergem la shopping cu propriile sacoșe, chiar dacă e destul de incomod.
  6. Încerci mâncarea altuia. Se întâmplă deseori să fim invitați să gustăm din mâncarea colegului de serviciu. Deși poate părea nepoliticos, e mai indicat să concentrăm asupra propriei farfurii.
  7. Atingi ATM-urile când scoți bani. La fel ca butoanele lifturilor, acestea sunt folosite de o sumedenie de persoane, astfel că n-ai de unde să știi cine a fost înaintea ta la bacomat.
  8. Împrumuți instrumente de scris. Încercați să aveți mereu în preajmă un pix, la birou sau în buzunare, pentru a nu apela la alte instrumente care ar putea fi contaminate.
  9. Nu te îmbrățișezi cu cei dragi. Nu în ultimul rând, studiile au arătat că gesturile de afecțiune au un efect anti-stres și ajută imunitatea. Bineînțeles, vezi dacă nu cumva persoana respectivă are simptome de răceală.

related posts

Modifică setările cookies