9 plante utile pentru starea de bine a unei femei


Medicină naturală, cu o vechime de mii de ani, bazată pe utilizarea plantelor, fitoterapia este acum răspândită la scară largă. Folosită adecvat în mod curativ sau preventiv, în completarea tratamentelor convenționale și la recomandarea unui specialist, poate fi deosebit de eficientă. 


Iată câteva dintre plantele mai des folosite în fitoterapie la care poți avea acces foarte ușor și care te pot ajuta în anumite momente mai delicate din viața ta. 

Menta

Aceasta este una dintre plantele cele mai frecvent folosite, nu numai în terapii, ci și în produse alimentare sărate sau dulci. Mentolul pe care îl conține ajută în cazul tulburărilor digestive, precum diaree sau constipație. Prin inhalare, decongestionează căile respiratorii. De asemenea, este indicată în cazuri de insomnie, dureri articulare și probleme urinare. 

Ghimbirul

Rădăcina proaspătă sau uscată poate fi utilizată în cantități mici, tăiată în bucăți sau rasă. Infuzia de ghimbir este un tonic eficient care te va încărca cu energie toată ziua. Poate nu știai, dar ghimbirul este unul dintre cele mai eficiente medicamente naturale pentru probleme ale aparatului reproducător feminin. Ajută la normalizarea ciclului menstrual și s-a dovedit că poate crea în organism un mediu care inhibă dezvoltarea unui chist ovarian, afecțiune care ocupă locul al doilea printre neoplasmele genitale feminine. Compresele cu ghimbir ameliorează și durerile cronice, inflamațiile, artrita, durerile de spate.

Teiul

Teiul are proprietăți calmante și sedative. Înainte de a dormi, un ceai de tei te va relaxa. Florile lui sunt apreciate încă din Antichitate, pentru proprietățile antispastice, calmante și sedative. Sunt folosite și pentru a reduce secrețiile nazale și febra ușoară. Uneori, teiul este recomandat și pentru calmarea pruritului sau scăderea tensiunii arteriale. 

Iasomia

Este cunoscută pentru parfumul îmbătător al florilor sale comestibile și proprietățile ei relaxante. Este, prin excelență, „planta cuplului”, în fitoterapie fiind folosită pentru calitățile sale afrodisiace. De asemenea, ajută la creșterea producției de lapte matern.

Mușețelul

Mușețelul este o plantă cu beneficii multiple. Este indicat în tratarea tulburărilor digestive, precum inflamația stomacului, ulcerul gastric, diareea. Combate anxietatea și ameliorează durerile de gât. Poate fi folosit în infuzii, unguente, loțiuni, inhalații sau comprese. Apreciat pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antibacteriene și vindecătoare, îți va fi un aliat în viața de zi cu zi.

Busuiocul

Această plantă sacră este una dintre cele mai eficiente în medicina indiană. Este o plantă adaptogenă, adică are capacitatea de a normaliza funcțiile organismului, sporindu-i rezistența la factorii de stres. Printre altele, tonifică organismul, combate anxietatea, este antioxidant, detoxifiant și imunostimulator.

Salvia

Sub formă de infuzie, ajută la problemele digestive și ameliorează crampele stomacale. Reglează ciclul menstrual, dar și transpirația. De asemenea, este recomandată pentru durerile de gât. Are proprietăți astringente, antiseptice și antiinflamatoare. Pentru că stimulează glandele suprarenale, este recomandată în cazurile de depresie, astenie și hipotensiune.

Cimbrul

Cimbrul este o plantă aromată care are proprietăți antivirale, antiseptice și antimicrobiene. Calmează crizele de tuse convulsivă, bronșită, pleurezie și altele din sfera pulmonară, prin efectul său spasmolitic. Poate fi folosit și în crizele de astm sau febra fânului.

Lavanda

Lavanda are proprietăți relaxante. Este un bun tratament pentru migrene și cefalee, dar poate calma și un început de angină pectorală. Ameliorează problemele digestive, mai ales pe cele cauzate de stres. Uleiul esențial de lavandă este cel mai bine tolerat și printre puținele care pot fi utilizate în stare pură. 

Plantele medicinale sunt preferatele celor care caută tratamente naturale, însă unele dintre ele trebuie să fie folosite sub îndrumarea unui specialist. Fitoterapia are un rol preventiv, curativ și estetic în același timp și poate să te ajute în menținerea sănătății și a stării de bine.

Sursa foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies