Acneea si depresia. Ai grija la medicamentele care provoaca depresie si stari suicidale


Acneea este o problema care da mari batai de cap multora dintre noi. In disparare de cauza, suntem tentate sa incercam diverse tratamente, care de multe ori au efecte secundare extrem de neplacute. Unele chiar fatale.


"Nu exista medicament pe lumea asta cu zero efecte adverse. Este un tratament anti acneic - isotretinoin este substanta de baza, dar are mai multe denumiri comerciale -  care printre multiplele efecte secundare poate avea si aceasta afectare a sistemului nervos. Insa riscul de reactii suicidale este mai degraba la cei care au avut probleme psihiatrice, care au avut depresie. Riscul e mult mai mic la cei care nu au astfel de probleme. Exista din pacate acest risc", a spus pentru perfecte.ro Dr. Florin Dumitru – medic primar Dermalogie la Medicover.

Daca suferi de acnee, pe langa tratamentul dermatologic, este important sa respecti si urmatoarele sfaturi:

Evita stresul

Stresul determina glanda pituitara sa creasca productia de hormoni, ceea ce stimuleaza glandele suprarenale. Din cauza stresului, glandele suprarenale secreta androgen. Hipersecretia de androgen va stimula productia de sebum in exces, ceea ce va duce la blocarea porilor si la aparitia cosurilor.

Exfoliaza-ti delicat pielea

La fel ca si fata, si spatele are nevoie de ingrijire si atentie speciala. Un remediu simplu si eficient pentru a vindeca acneea de pe spate e exfolierea celulelor moarte cu sare de la Marea Moarta (gasesti diferite marci la magazinele naturiste). De asemenea, poti aplica un gel pe baza de aspirina pe zonele afectate (intreaba la farmacie de astfel de produse).

Curata-ti pielea cu produse fara uleiuri minerale

Desi produsele cosmetice fara uleiuri minerale contin, totusi, o cantitate mica de ulei, acestea sunt cea mai buna solutie pentru a lupta impotriva cosurilor. Daca ai acnee severa pe spate si pe piept, foloseste un cleanser care contine beta hidroxizi (verifica ingredientele de pe spatele cutiei). 

Evita produsele care determina eruptiile de cosuri

Cremele de protectie solara, produsele care contin alcool si cremele grase pot astupa porii si agrava acneea. Alege produse care contin multa apa sau care sunt “noncomodogenice” (care nu astupa porii). Daca stai la plaja si folosesti creme de protectie solara, alege unele speciale pentru tenul acneeic, care le permit porilor sa respire.

Evita tesaturile sintetice si hainele mulate

In materie de haine, alege tesaturile de bumbac, matase si fibrele naturale, pentru a-i permite pielii sa repire. Murdaria, transpiratia si uleiurile “blocate” in tesaturile sintetice pot intensifica acneea de pe decolteu sau spate.

related posts

Modifică setările cookies