Ai ciclu neregulat? Care sunt principalele cauze pentru care iti intarzie menstruatia


Daca te confrunti cu aceasta problema delicata, este timpul sa afli care este motivul pentru care au intervenit dereglari hormonale la nivelul organismului tau. Vezi ce trebuie sa faci si de ce trebuie sa te feresti ca sa scapi de aceste probleme.


Exista o multitudine de factori care deregleaza serios organismul si inclusiv menstruatia ta. Daca de la o bucata de vreme ciclul menstrual iti intarzie mai mereu, incearca sa identifici motivele care au dus la aceasta situatie. Dintr-o lista destul de lunga, am selectat cativa dintre factorii care duc la intarzierea menstruatiei in fiecare luna.

1.    Stresul
Ca in orice alte afectiuni, stresul este un factor principal care cauzeaza tot felul de probleme la nivelul organismului tau. Stresul iti da hormonii peste cap, iar organismal tau nu mai recunoaste perioada in care trebuie sa-si faca aparitia menstruatia. Ia lucrurile mai usor, fa ordine in viata ta si organizeaza-te mai bine, astfel incat stresul sa nu-si mai gaseasca locul in programul tau.

2.    Exercitiile fizice
Multe femei care practica sportul la nivel profesionist, sufera de amenoree sau, in termeni mai uzuali, de absenta menstruatiei. Daca esti o persoana care practica sportul cu o frecventa destul de mare si pierzi repede in greutate, e posibil ca acesti factori externi sa dauneze organismului tau si sa te confrunti cu intarzierea sau chiar lipsa menstruatiei.

3.    Anticonceptionale
Piluele anticonceptionale pot fi un alt factor responsabil de intarzierea menstruatiei. Daca ai schimbat pastilele de curand sau folosesti alte metode prin care sunt eliberati hormoni in organismul tau, consulta un medic si vezi daca aceasta este cauza pentru care nu ti-a venit menstruatia.

4.    Sarcina
Motivul principal pentru care iti intarzie menstruatia poate fi sarcina. Daca incerci sa ramai insarcinata si te afli in aceasta situatie, recomandarea este sa mergi sa-ti cumperi un test de sarcina, astfel incat sa dispara grijile si sa intelegi de ce nu ti-a venit nici luna aceasta.

5.    Afectiuni tiroidiene
Problemele de la nivelul tiroidei pot afecta hormonii care iti programeaza menstruatia in fiecare luna. Femeile care sufera de hipotiroidism se confrunta adesea cu intarzierea menstruatiei, asa ca mergi la medic si vezi daca ai nevoie de tratament sau bolile tiroidiene sunt excluse in cazul tau.

6.    Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o cauza importanta a infertilitatii, dar si a dereglarii menstruatiei.  In aceasta situatie, ovulatia se produce cu intarziere sau chiar deloc, iar perioada dintre menstruatii se mareste considerabil.

7.    Schimbari in programul zilnic
Daca de la o vreme ti-ai schimbat programul de lucru si ai inceput sa lucrezi noaptea si sa dormi ziua, atunci hormonii tai sensibili au fost afectati si este posibil ca aceasta sa fie o cauza pentru care menstruatia ti-a intarziat.
 

related posts

Modifică setările cookies