”Am găsit-o!”. ”Originea” pandemiei de coronavirus, dezvăluită într-un documentar BBC


De câteva luni bune, coronavirusul a schimbat viața a miliarde de oameni, din toate colțurile lumii, iar oamenii de știință dezvăluie ceea ce cred ei că stă la originea pandemiei, într-un nou documentar BBC. 


Oamenii de știință studiază asiduu acest virus, în speranța de a produce un vaccin eficient și, la ora actuală, majoritatea experților sunt de acord că acest provine de la lilieci, iar primele cazuri pot fi relaționate cu o piață de fructe de mare din Wuhan.

Cu toate acestea, într-un nou documentar BBC, ‘Extinction: The Facts', David Attenborough dezvăluie de ce oamenii de știință cred că oamenii sunt în egală măsură vinovați. 

Dr Peter Daszak, un expert de la EcoHealth Alliance, spune: ”Am observat o rată în creștere a pandemiilor. Avem gripa porcină, SARS, Ebola și ne-am uitat la fiecare boală care a apărut în trecut, întrebându-ne care este originea ei pe planetă. Și care sunt lucrurile care ar fi putut s-o declanșeze”.

”Am ajuns la concluzia că, în spatele fiecărei pandemii, există impactul uman asupra mediului care determină apariția acestor boli. Comerțul cu animale sălbatice a ajuns la un nivel fără precedent. Avem piețe uriașe, cu zeci de mii de animale vii, care răspândesc virusuri prin urină și fecale și care sunt ucise chiar în fața voastră. Acestea sunt locuri incredibile, propice pentru răspândirea virusurilor”. 

Profesorul Felicia Keesing, de la Bard College, explică felul în care aceste infecți pot trece de la animale la oameni. 

”Animalele au tot felul de virusuri care circulă în organismul lor, la fel ca și noi. Una dintre cele mai evidente modalități de transmitere este faptul că noi avem contact cu animalele. Și, vestea proastă este că aceste animale sunt foarte stresate și toată lumea știe că atunci când animalele sunt supuse stresului acestea răspândesc virusurile și mai intens”.

Dr Daszak crede că intervenția umană în habitatele naturale joacă un rol crucial în declanșarea pandemiilor. 

”În fiecare zi, pătrundem din ce în ce mai mult în habitatul natural. 31% dintre toate bolile au apărut după ce am schimbat modul în care folosim pământul. 

”Pădurile din toată lumea, unde există biodiversitate, conțin mii de virusuri cu care noi nu am intrat încă în contact. În momentul în care construim un drum pe acolo, începem să ne expunem. Primii oameni care campează acolo vânează animalele pentru carne și contractează virusul. Așa a apărut HIV”. 

Profesorul Keesing detaliază motivele pentru care distrugerea habitatelor naturale poate duce la creșterea numărului de animale mici, precum liliecii, care pot avea și transfera anumite afecțiuni. 

”Adesea, cele mai bune rezerve pentru patogeni care pot sări la oameni sunt speciile de animale mici, precum liliecii, șobolanii sau șoarecii. Când avem un sistem natural intact, cu biodiversitate mare, aceste specii sunt ținute sub control, dar când oamenii distrug acest habitat, prădătorii de talie mare și ierbivorele dispar primele. Ceea ce înseamnă că animalele de talie mică rămân. Se înmulțesc rapid și sunt cele mai pasibile să ne îmbolnăvească”. 

Foto: Getty

  • ”Am găsit-o!”. ”Originea” pandemiei de coronavirus, dezvăluită într-un documentar BBC

related posts

Modifică setările cookies